Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nehéz olvasmányok puha kötésben

Az „Ej, ráérünk arra még!" pató pálos válaszával nyugtatják magukat a vakációzó diákok, ha a nyárra ajánlott feladat, a kötelező olvasmányok forgatása jut eszükbe. Persze azért mégis elkezdik a könyvvadászatot. A boltokban gúlákba rendezve, a könyvtárban külön polcon sorakozva várnak a kötelezők – az olvasókra.
A kötelező olvasmány fogalma olyan képtelenség, mintha kötelező boldogságról beszélnénk – mondta valahol valamikor Jorge Luis Borges argentin költő, elbeszélő, kritikus. Erre a hasonlatra talán nem gondolnak a diákok, mégis nehezen szánják rá magukat, hogy nyáron kézbe vegyék a regényt, amiről irodalomból néhány órán át tanulnak, de mondjuk fél év múlva.

– Irtózom mindentől, amit rám akarnak kényszeríteni – jelenti ki Orsi, és nagyot csobban a vízben. Napozni, úszni nem muszáj, ezért imád a strandon. Igaz, a gyékényen ott hever Flaubert Bovarynéja is, hátha unalmában előveszi és letud néhány oldalt a kötelezőből.

Az ajánlott olvasmányok listájának egyik forrása a tantervi program, a másik a szaktanár ízlése. Például a 11. évfolyamosoknak szánt kötelezők jegyzéke a szegedi Ságvári gyakorló gimnázium nem magyar fakultációs osztályában 26, a Deák Ferenc gimnázium humán tagozatán 31 művet tartalmaz. A lista változatos olvasmányélményeket kínál, hiszen a Deákosok irodalom óráján például Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című műve ugyanúgy terítékre kerül, mint Bulgakovtól A Mester és Margarita.

– Nem azt mondom a diákjaimnak, hogy nyáron olvassanak, hanem azt, hogy akkor vegyenek könyvet a kezükbe, amikor idejük és kedvük van olvasni – avat be módszerének lényegébe Árpás Károly. A Deák gimnázium magyartanára – többek között – arról is nevezetes, hogy sokféle helyzetben, még kerékpározás közben is képes olvasni. Árpás tanár úr a kötelezők listáját diákjaival együtt állítja össze még májusban, majd júniustól az adott osztály számára nyitott elektronikus postaládába helyezi a következő tanév ütemtervét. Ebből kiderül, mely mű melyik órán és milyen szempontok alapján kerül elő, az olvasottakról mikor és hogyan kell számot adni, mit kell bemagolni és mit kötelező elolvasni.
A középiskolások egész nyáron gyakori vendégek az algyői könyvtárban, az alsó tagozatos kicsik inkább augusztus utolsó két hetében vinnék a kötelezőt. Azt is megtudtuk, hogy néha előfordul: egy-egy regényre várni kell, mert több a kölcsönző, mint a kölcsönözhető kötet. A könyvesboltokban, antikváriumokban egész évben, nyáron meg különösen kelendő árucikk a diákkönyvtárba sorolható, puha kötésű, ezért olcsó, de nehéz olvasmány.


Könyvvadászat

Gazdag a kínálat, nagy az árkülönbség – tapasztaljuk a kötelezők vadászatán. Biztos tipp az antikvárium, például a szegedi kiskörúton, ahol minden keresett műre rábukkanhatunk 480-680 forintért. Legalább ötféle kiadó kínál kötelezőt olcsón, a különbség néhány száz forint: például Csehov drámáiért a szegedi Radnóti könyvesboltban 880, néhány sarokkal odébb, a Könyvdiszkontban, vagy a plázabeli Alexandrában 750 forintot kérnek. Néha szép kiállású kiadványként is piacra dobnak kötelezőt: mondjuk a Magvetőtől 2990 forintért jutnánk Ibsen drámáihoz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom