Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Nem a cölibátus okolható a pedofíliáért

Szeged - Levelében XVI. Benedek elítélte az ír papok által elkövetett zaklatásokat. Közben tíz svájci pedofil esetre derült fény. Van összefüggés a papi nőtlenség és a pedofília között? Röviden és tömören: nincs – mondja Ónody Sarolta, a szegedi egyetem pszichiátere. A papok megkülönböztetett helyzete miatt nagyítja fel a közvélemény beteg társaik bűnét.
Nem azért fordul elő pedofília a katolikus papok között, mert nőtlenséget fogadnak. Ez a magatartászavar más hivatásoknál és családon belül éppúgy megtalálható, mint az egyedülállóknál – mondja Ónody Sarolta pszichiáter, pszichoterapeuta, a szegedi egyetem főorvosa. – Az érzéseinkért nem felelünk, azok függetlenek az akaratunktól. Azért viszont felelős a felnőtt, hogy szabadjára engedi-e az ösztöneit, vagy féken tartja. A pedofília ráadásul a szexuális ösztönkésztetés szélsőséges fajtája, hiszen a kielégülését gyerekek jelentik. Dupla csavar, ha az elkövető még csak felelősséget sem vállal a tettéért, amivel súlyosan sérti az erkölcsi és büntetőjogi normákat – fogalmaz a szakember. A hárításnak ez a fajtája ugyanolyan, mint amilyen a cserbenhagyásos gázolás. A felnőtt ember vállalja a felelősséget, és ha hibázott, változtatni akar, segítséget kér egy szakembertől. Hosszú terápiával lehet segíteni a pedofilon, de ezt neki is akarnia kell. Ez a szenvedély is az örömszerzés forrása, azért nehéz róla lemondani, hiszen a helyén támadó űrt nincs mivel kitölteni. A pedofília emberemlékezet óta létező magatartászavar.

Sean Brady bíboros, Írország katolikus prímása kiosztja XVI. Benedek pápának a papi pedofíliáról az ír katolikus egyházhoz írt pásztorlevelét a híveknek. Fotó: (MTI/AP/Peter Morrison)
Sean Brady bíboros, Írország katolikus prímása kiosztja XVI. Benedek pápának a papi pedofíliáról az ír katolikus egyházhoz írt pásztorlevelét a híveknek. Fotó: MTI / AP / Peter Morrison

Védtelen helyzetbe kerül egy gyerek, ha rábízzák egy felnőttre, ezért az többszörös felelősséggel is tartozik érte. A pszichiáter szerint rögtön felvetődik a kérdés, hol voltak ezeknél a bűntényeknél a családok? Egy kiskorú attól válik ugyanis igazán kiszolgáltatottá, ha nem érzi a család védelmét. Így ha zaklatják az iskolában, kollégiumban, nem kér otthon segítséget. A szakember magánvéleménye szerint nem az számít a pedofil eseteknél, hogy a katolikus egyházban több egyedülálló férfi koncentrálódik, és emiatt több lehet közülük magatartászavaros. Úgy látja viszont, hogy sokkal többet vár a közvélemény egy paptól, holott ő is ember, aki hibázhat. Ha Isten közvetítője botlik, többszörösére nagyítódik a vétke, plusz a híradások megsokszorozzák a hírét.

– A cölibátus feloldása nem jelentene megoldást a szexuális visszaélésekre, mert a személyiségzavar nősüléssel nem gyógyítható – hangsúlyozza Ónody Sarolta. – Az egyházat talán úgy védhetnék meg a torz személyiségektől, hogyha érettebb korban köteleznék el magukat a férfiak a papi pálya iránt, vagyis alkalmuk lenne akár a szexuális életet is megtapasztalni, mielőtt lemondanak róla.

Csontvázak potyognak

a szekrényből. Sorozatos botrányok rázzák meg a római katolikus egyházat. Tavaly ír papok pedofilügyeire derült fény, idén ausztriai, majd németországi visszaélésekről szóltak a hírek. A napokban a legnépesebb katolikus országban, Brazíliában lepleztek le bűnbe esett papokat, a hétvégén svájci pedofilesetek kerültek nyilvánosságra. A megelőzésről egy hónapja Kondé Lajos, a dóm plébánosa úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a papok pszichológiai vizsgálatát szigorítaná. Pakot Géza szegedi jezsuita szerzetes angliai példát említett: ott előírás, hogy a gyerekekkel folytatott beszélgetéseken három pap legyen jelen. Frederico Lombardi, a Szentszék szóvivője a püspöki konferencia elnökét idézve a megelőzésről és az áldozatok támogatásáról beszélt, valamint arról, hogy a cölibátus kérdése semmiképp nem keverendő össze a pedofíliával. Szombati, az ír katolikus egyháznak írt levelében XVI. Benedek pápa mélyen elítéli az ottani visszaéléseket, és hogy azokat el akarták tussolni. Az egyházvezetők vagy a Vatikán felelősségére nem utal.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. lalox 2010. március 30. 11:37
  „flexsnake

  mesebeli jézuskáról már én is hallottam régebben, de -reakciódból ítélve te is tudod- én Jézusról
  szóltam. Méghozzá arról a Jézusról, akit te csak szeretnél ismerni, de még talán erről sem tudsz.
  Sokan gyűlölik Őt, azok Neve hallatán elkezdenek össze-vissza beszélni, meg vagdlózni. A sötétség
  hatalmasságai, fejedelemségei is tudják ki Jézus -akik a lábai alá vettettek zsámolyul- és rettegnek.
  Neked nem kell rettegned, háborognod, téged is megváltott ezektől az Úr Jézus még akkor is, ha
  ezt nem fogadod el.
  Nem akartam belédgázolni, szeret téged az Úr, tudj róla.”
 • 66. lidocain 2010. március 25. 17:41
  „szerintem kár itt az egyházakat gyalázni,mindegyik olyan amilyen. nem is az a lényeg,hogy milyen uton (melyik vallást követve) hanem,hogy elinduljon az ember,a lélek isten felé.
  az viszont tagadhatatlan tény,bármennyire is nem tetszik,hogy sajnos a papok között van a legtöbb pedofil és ferdült hajlamú. sőt a régi kolostorok körül találták a legtöbb gyermek csontvázat. vajon miért?
  nem kellene őket ezzel kínozni,hiszen ők is emberek,miért ne élhetnének teljes életet? már aki akar,aki meg nem az éljen cölibátusban.”
 • 65. flexsnake 2010. március 25. 14:36
  „57. kár hogy nem igaz. A zsidó egyház meg több mint 6ezer éves. a kereszténység még nincs 2ezer.”
 • 64. lalox 2010. március 25. 12:54
  „amata

  Egyetlen lépést kell már csak tennie a katolikus egyháznak.
  Meg kell térnie Jézus Krisztusban.”
 • 63. amata 2010. március 25. 12:35
  „... és mi lenne, ha abbahagynátok végre egymás sértegetését, a gyűlölködést, a személyeskedést?
  Óriási a katolikus egyház felelőssége, gondolom ennek tudatában megteszi azokat a fontos lépéseket, hogy ne veszítse el még megmaradt hívei bizalmát.”
 • 62. 140 2010. március 25. 10:55
  „#57, és mi van az izraelita egyházzal és a muzulmánokkal???? Vagy azok szerinted nem egyházak?”
 • 61. robinhood46 2010. március 25. 09:01
  „És mi van a politikai pedofiliával, Kedves Kiss-Rigó püspök? Vagy csak az egyik oldal fizeti a pai adót? üdv. Robin”
 • 60. achilleus 2010. március 25. 08:51
  „55. hozzászólás mattil 2010.03.24. 22:31
  Na ez a hozzászólás tetszett legjobban. Egyben a véleményemet is fedi a cölibátus kapcsán.”
 • 59. lalox 2010. március 25. 08:20
  „bambinaXX

  Jézus ma is él és ez a tény szeretett családja és hívei körében nyilvánvaló.
  Sem a katolikus vallás sem a református vallás, sőt egyik vallás sem tükrözi a
  kereszténység lényegét, erejét, dicsőségét. De az örömhír az, hogy van
  szabadulás Azázeltől (a Sátántól) mert őt legyőzte Jézus emberként.”
 • 58. Csirén 2010. március 25. 07:38
  „...és mi lenne, ha a homosexualitás gyakoriságát is vizsgálnák!!!!!!
  Mert, ha egy gyerek betöltött x kort, akkor nem pedofíliának nevezik, még ha az is......”
 • 57. bambinaXX 2010. március 25. 03:59
  „lalox! És feltámadás után meddig élt szeretett családja és hívei körében? :D

  Allegro! Miből gondolod, hogy házasságban az ember feltétlenül "gúzsba van kötve"/párja által korlátozott a szabadsága-feltétlenül?
  És mi az, hogy a "cölibátus is megy egészséges esetben"????
  Az nem egészséges, aki a cölibátust választja!!! (nem arra gondolok, hogy biz. ideig nem talál párt vki és ezért) Hogy lehet ezt VÁLASZTANI?? Tuti gond van a hormonjaival..

  Érdekelne ilyen összehasonlító adat a református papokra nézve. Keresztények ők is. Jézus szerénységet hirdetett, ami a katolikus vallásra nem jellemző..”
 • 56. majdénmegmondom 2010. március 25. 03:36
  „jójó. De emlékezzetek, a rómaik katolikus egyház a legrégebben folyamatosan működö intézmény az emberiség történetében!”
 • 55. bambinaXX 2010. március 25. 03:22
  „Dehogynem!!!
  Semmiképpen nem normális dolog a sexualitás megtagadása bkitől.. ez ösztön. És a megvonás igenis problémákat okoz az illetőnél.
  Kedves doktornő próbálta már az önmegtartóztatást igen hosszú ideig??
  Hülyeség ez az egyházi elvárás, mert tarthatatlan. Még ha nem is gyerek lesz célpont, én nem hiszem el ,hogy ezt bki tartani tudja.”
 • 54. mattil 2010. március 24. 22:31
  „Van egy olyan orosz közmondás hogy "vigyáz mint a pópa a feleségére". Ez onnan ered, hogy nekik engedélyezik a házasságot, de csak egyszer és ha a felesége meghal vagy valami történik vele akkor a pópának kolostorba kell vonulnia. Vigyáznak is az asszonyra mint a hímes tojásra! :-)”
 • 53. macs 2010. március 24. 20:54
  „SSO,

  "Lejárató kampány megy a katolikus egyház, és a keresztény értékrend ellen. Az okosabbak tudják hogy kik teszik ezt, és miért. A .... üzenem, hogy a talmudban ( kampányfőnökök főkönyve) állítólag kötelezővé van téve az, amit a papokra most ráhúztak! Szóval az idegenlelkűeket kellene először megregulázni, nem a papjainkat."
  Szerinted a Pápa miért kért bocsánatot a pedofil papok áldozataitól? Amennyiben lejárató kampány lenne, megtette volna?

  Egyébként az is érdekes, ahogy a nem heteroszekszuálisok ellen milyen durván lép fel a katolikus egyház. Hogy is mondják? Más szemében a szálkát, sajátjába a szálfát se veszi észre? Vagy talán így próbálja elterelni a figyelmet a papi pedifiliáról? Minden esetre érdekes.”
 • 52. olmosnyomdasz 2010. március 24. 19:37
  „Az egyszeri alföldi "célszörű szögény" magyar már rég megmondta:
  Ki mivel dolgozik, azzal piszkolódik!
  Még majd számon is kérik!”
 • 51. flexsnake 2010. március 24. 19:21
  „nem a cölibátus okolható a pedofíliáért hanem az az ember aki elköveti. Az egyház viszont ezt kényes ügynek tekintette és többször elhallgatta, így lett a pedofilok melegágya egy egyház. Amelyet a megrontottak adóiból tartanak fenn.

  Érdekes momentum hogy a bejegyzett Sátánista egyház soha nem vette igénybe az adókedvezményt és soha nem gyűjtött adományokat. Rendszeres éves adózást folytat annak ellenére hogy megilletné az egyházi kedvezmény. Ennyit a katolikusok ördögözéséről, meg gonoszkikiáltásáról. Ja pedofil sátánista sincs.”
 • 50. flexsnake 2010. március 24. 18:43
  „ja persze van pedofil kőműves is biztos de ha ezer katolikus papból hasamra ütök 2 pedo kőmüvesből meg 1 akkor az egyházzal valami gáz van.”
 • 49. achilleus 2010. március 24. 18:19
  „49. hozzászólás cickányzat 2010.03.24. 17:54
  Haha, tényleg! Szerintem azt is fontba akarták átszámolni ;-)”
 • 48. cickányzat 2010. március 24. 17:54
  „Ilyen jól áll a HUF ?”
67 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hentes vette meg a Szeged éttermet

Lecserélték a cégtáblát a szegedi főtér patinás éttermén: a Szeged név mellett étterem, borozó, pub olvasható. Tovább olvasom