Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nem a mai gépekre tervezték a panelek elektromos rendszerét

Szeged - Sok panellakásban az elmúlt évtizedekben nem újították fel a villanyhálózatot, a rendszer kapacitását viszont nem a mai gépekhez tervezték.
Országos, a lakosság számára ingyenes érintésvédelmi, valamint tűzvédelmi felülvizsgálatot hirdettek villanyszerelők – adta hírül a langlovagok.hu. A tűzoltóportál azt írta, számos tűz- és haláleset vezethető vissza elektromos meghibásodásra, ezért is szükséges a hálózat ellenőrzése.

– A panellakások 90 százaléka alumíniumvezetékkel szerelt, a falban futó kábelek, a dobozokban lévő kötések 45 év alatt elöregedtek. Egy 1981 óta érvényes rendelet szerint az ellenőrzést 6 évente el kellene végeztetni, erről viszont sokan megfeledkeznek – mondta Kertes János. Az erősáramú technikus elárulta: gyártáskor az alumíniumvezetékek élettartamát 15 évben határozták meg, ennyi idő után a szigetelés elkezdhet bomlani. – Sok helyen még ma is a 45 éve felszerelt 10 amperes biztosíték van, ami azt jelenti, legfeljebb 2400 watt teljesítményű eszközt használhatunk. Egy erősebb porszívó a mikróval együtt már felvesz ennyit, szinte biztos, hogy a két háztartási gép leveri a kismegszakítót – folytatta a szakember. Kertes János emlékeztetett, a mosógép eleve 16 ampert igényel, az ehhez szükséges fejlesztést a lakások mindössze 10 százalékában végezték el.

Bár a háztartási gépek száma megszaporodott az elmúlt évtizedekben, a panellakások többségének elektromos rendszerét nem fejlesztették ennek megfelelően. Fotó: Segesvári Csaba
Bár a háztartási gépek száma megszaporodott az elmúlt évtizedekben, a panellakások többségének elektromos rendszerét nem fejlesztették ennek megfelelően. Fotó: Segesvári Csaba

Klíma vagy kenyérsütő, ez itt a kérdés

Egy 16 amperes kismegszakítóval szerelt lakásban összesen 3680 watt teljesítményű háztartási eszközt lehet egyszerre használni. Ez azt jelenti, hogy egy 1000 wattos kenyérsütő mellett az 1600 wattos klímát és az 1000 wattos mosogatógépet tudjuk használni. 10 amperes lakásnál az összteljesítmény 2300 watt, vagy a klíma, vagy a kenyérsütő megy.

– Ha lemállik a falban futó alumíniumvezeték szigetelése, megjelenik a szivárgó áram: vizes kézzel a falon keresztül is érezni lehet, hogy csíp. A fejlesztés időszerű, de csak a lakó megrendelésére lehet elvégezni – mondta a villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló. Kertes János hangsúlyozta, a 33 éve hatályos rendeletet a nagyobb lakásszövetkezetek, az IKV jól ismeri és alkalmazza is. A lakástulajdonosok viszont sokszor megfeledkeznek a 6 évente kötelező felülvizsgálatról. – A villanyszerelők egy tömbháznál a munkát már 4000 forintért elvégzik. Ilyenkor az ügyfél pontos leírást kap a hálózat állapotáról, a szükséges javításokról. A felülvizsgálattal elkerülhető a Retek utcaihoz hasonó eset, ahol kigyulladt a vezeték, áram nékül maradt a ház – emlékeztetett a tűzesetre Kertes János.

A 23 lakóépület 976 lakását kezelő Tarján IV. Lakásszövetkezet elnöke azt mondja, a villamos hálózat túlméretezett, viszont az újabb, nagy teljesítményű főzőlapok, sütők már gondot okozhatnak. Megyesi László szerint a felújítást az is nehezíti, hogy a tulajdonviszonyok különbözők, nincs egységes megoldás a vezetékcserére. – Az épület felszálló ágában fut minden kábel. Ezt kicserélni lehetetlen. Azt sem lehet tudni, hol toldották a rendszert, a problémára gyakran csak akkor derül fény, amikor már füstöl a vezeték – mondta a szövetkezeti elnök. Megyesi László úgy véli, a lakók arról is megfeledkeznek, hogy a dugaljak csavarjait meghúzzák, emiatt nem egy esetben a vezeték egyszerűen elég. – Sok a probléma, a pénz viszont kevés. Egy lakás teljes újrakábelezése több mint százezer forintos tétel, amit kevesen engedhetnek meg maguknak – tette hozzá az elnök. Azt javasolja, a kötési pontokat ellenőriztetni kell, ezzel komoly problémát lehet megelőzni. Megyesi László ugyanakkor elmondta, a szövetkezeti részek villamos hálózatát már fel tudták újítani, a lakások viszont a tulajdonosra várnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem duplázott Szeged: Simonka Zsolt a második

Átadták pénteken az Astellas-díjat – nem Simonka Zsolt lett Az év orvosa. A szegedi sebész azonban nem csalódott. Tovább olvasom