Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem a Tisza vizét isszuk, hanem a föld kincsét

Szeged - A városban 115 éve még a Tisza vizét itták, utána a vízmű 180–560 méteres kutakat fúrt. A föld 10 ezer éves kincsét juttatják el a háztartásokba. Átlagosan naponta 110 litert engedünk ki a csapból fejenként.
Szeged nem a Tisza vizét issza. Bár az sem lenne meglepő, hiszen a főváros a Duna, Szolnok pedig a Tisza vizét kortyolja, természetesen alapos tisztítás után. Szegeden is így volt, míg 115 éve május végén a város megalapította a vízművet, amely kutakat fúrt, víztornyokat emelt, és föld alatti víztárolókat épített. A Szegedi Vízmű Zrt. – 49 százalékban a francia Veolia cégcsoport tulajdona és 51 százalékban a városé – látja el jelenleg teljes Szeged és Algyő összesen 170 ezres lakosságát ivóvízzel. Átlagosan naponta 35–40 ezer köbméternyi vizet nyomnak a föld alatt futó, 650 kilométernyi vezetékbe. Ez a mennyiség évek óta folyamatosan csökken. Azóta a legmelegebb kánikulai csúcskor is mindössze 56 ezer köbméter fogy. Ennek a vízmű a kétszeresét is képes lenne teljesíteni, a plafon: 106 ezer köbméter. A több mint 10 ezer éves vizet a föld mélyéből „húzzák fel".

– Azért, hogy az ivóvíz kifogástalan minőségéről meggyőződjünk, a törvényi kötelességünk szerint tízezernél is több laborvizsgálatot végzünk évente  – tudtuk meg Tóth László ivóvíz-termelési üzemvezetőtől.

A föld mélyéről érkező tiszta vizet önt a pohárba Kodé József és Jáksó János. Fotó: Segesvári Csaba
A föld mélyéről érkező tiszta vizet önt a pohárba Kodé József és Jáksó János.
Fotó: Segesvári Csaba

– Kéthetente a város 28 pontján ellenőrizzük az ivóvízhálózatot, valamint a víztornyok és a víztárolók tartalmát fizikai, kémiai és bakteriológiai szempontból. Ezen kívül a tisztiorvosi szolgálat szúrópróbaszerűen is vesz mintákat – tette hozzá Tóth László.

A szegedi háztartások „szomja" ingadozik; a reggeli és esti csúcsidőben óránként 2500 köbméter, napközben 2000, éjszaka 500 köbméter. A szükséges ivóvizet városszerte 7 telepen összesen 85 mélyfúrású – 180–560 méter mélyre hatoló – kút termeli ki. Az erősen változó fogyasztást 4 víztorony – Töltés utca, Rókusi körút, Víztorony tér és Szent István tér – és a telepek föld alatti víztárolói egyenlítik ki.

A föld alatti medencét védőruhában fertőtlenítik. Fotó: Segesvári Csaba
A föld alatti medencét védőruhában fertőtlenítik.
Fotó: Segesvári Csaba

A tornyok kapacitása összesen 9 ezer 600, a föld alatti medencéké 14 ezer 850 köbméter. Ez több mint 11-szerese annak, mint amennyi az újszegedi sportuszoda versenymedencéjét megtöltené. A magasban lévő és a föld alatti víztárolók biztonsági okokból nem látogathatók, kivétel a Szent István téri víztorony, amikor leengedik a vizét.

Medence a mélyben

Félévente ürítik ki és takarítják a víztornyokat, valamint a föld alatti tárolókat. A napokban a nem működő újszegedi víztorony lábánál lévő két, egyenként 150 köbméteres medencét engedték le. A faláról Kodé József és Jáksó János védőöltözékben letisztította a vízből kiülepedő vasas-mangános lerakódást, és fertőtlenítették. Bennünket csak ezután engedtek belenézni. Ebbe folyik a víz, amit a mellette lévő 6 kút termel, és innen megy tovább a vezetékekbe. Folyamatosan cserélődik, tehát nem pang. A telep is a szegedi hálózat része, de önállóan is képes ellátni teljes Újszegedet és Szőreget. A 3 méter mély tároló vasbetonból van, kétharmada a föld alatt. Vízzáró vakolatréteg fedi, a födémet plusz egy földes rézsű borítja.

110 liter fejenként

Tavaly a szegediek átlagosan 110 liter ivóvizet használtak el naponta. Ebből a statisztikák szerint 3–4 liter az ivás, főzés, 3–7 liter a mosogatás, 5–10 liter a takarítás, 10–15 liter a kézmosás, 40–100 liter a zuhanyozás, fürdés, 20–40 liter a mosás és ugyancsak 20–40 liter a vécéöblítés. A locsolást és az autómosást nehéz megbecsülni.

Olvasóink írták

 • 11. savos 2009. május 25. 08:54
  „homer!
  Az ivás és a főzés napi 3-4 liter a cikk szerint. Próbálj meg te is több folyadékot fogyasztani, különben lecsökken az értelmi képességed és még egy ilyen írást sem leszel képes figyelmesen elolvasni.”
 • 10. homer 2009. május 23. 19:47
  „"Tavaly a szegediek átlagosan 110 liter ivóvizet használtak el naponta. Ebből a statisztikák szerint 3-4 liter az ivás"..
  Ezt a baromságot honnan szedték???
  Egy átlag magyar folyadékbevitele, napi2-2,5 liter MINDENESTÜL!!!l”
 • 9. Logaritmus 2009. május 23. 17:46
  „3. hozzászólás Lúdasmatyi: szerinted. Ehhez képest a Föld méhének kincse (víz, arany, földgáz, rézérc, stb.) az állam mindenkori kizárólagos tulajdonát képezi, így azt megvásárolni lehetetlen, az arra irányuló szerződés törvényileg semmis. Legfeljebb a vízkezelés, bányászat, stb. jogát lehet meghatározott időre koncesszióba adni igencsak jó pénzért, ami persze szintén az államot gazdagítja. Erre is csak akkor van szükség, ha mondjuk konkrétan a vízkiemelés, vízkezelés olyan összegbe kerül amit az állam/önkormányzat a befolyó adókból nem tud finanszírozni. Ha a közvélemény felzúdulása akkora, akkor meg politikai okok miatt sem tesz ilyet senki. Látva, hogy MSZP-s önkormányzatok tiltakoznak az ötlet ellen szerintem elég garancia. :)

  Más: számomra meglepő, hogy az átlagos fogyasztás ilyen sok!”
 • 8. flexsnake 2009. május 23. 17:05
  „4. ja, a lefejező gárdistát meg mentsék fel....
  Ptició meg hasonlók.... de pénzt azt nem akarnak adni a rendszer működtetéséhez. VAgy nem lesz víz, vagy kintről jön belefektető cég. EZ így működik. 2050re a föld lakosságának a 30%ának nem lesz ivóvize.
  A pestiek azért tébolyultak mert a duna vizét isszák.”
 • 7. Yucca 2009. május 23. 16:26
  „Nekem így is elég sok érdekes és eddig nem ismert információt nyújtott.”
 • 6. ozikS 2009. május 23. 16:20
  „Kevesellem a képeket,az indexen múltkor tök jó cikk volt szép képekkel a BP-i víztározókról”
 • 5. achilleus 2009. május 23. 13:33
  „Egy "vagy" kimaradt.”
 • 4. achilleus 2009. május 23. 13:31
  „3. hozzászólás Lúdasmatyi 2009.05.23. 12:28
  "Tiltakoztak a regionális vízművek összevonása, valamint a víziközművek és az ivóvíz-szolgáltatás privatizációját előkészítő intézkedések ellen. A szocialista (!!!!) többségű váci önkormányzat pedig beperli a pénzügyi tárcát, mint az állam képviselőjét, hogy megakadályozza a váci székhelyű DMRV állami tulajdonú üzletrészének vagyonkezelésbe adását. A részvénytársaság dolgozói elutasítják, hogy a 124 település 600 ezer lakosát ivóvízzel ellátó cég állami üzletrésze az Észak-magyarországi Regionális Vízművek vagyonkezelésébe kerüljön. Petíciójukat Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője vette át."

  Ebben a kérdésben az az álláspontom, hogy mindazokat, akik részt vesznek az nemzeti vízvagyon kiárusításában, életfogytiglani börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra, majd állampolgárságtól való megfosztás után a Szaharába (vagy valamelyik Közel-Keleti sivatagba) való száműzetéssel kell sújtani. Ezek ugyanis a legaljasabb hazaárulók.”
 • 3. Lúdasmatyi 2009. május 23. 12:28
  „Na ezt, az ivóvizet készül eladni a kormány!”
 • 2. imna 2009. május 23. 12:15
  „Szépen összeszedett -végre!- cikk, mely tudástárunkat is bővíti! Gratula”
 • 1. bo 2009. május 23. 08:32
  „Ki a Tisza vizét issza, saját levét issza vissza! :-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenti a püspökség a dóci iskolát

Dóc - A Szeged-Csanádi Egyházmegye működteti tovább az iskolát szeptembertől Dócon – így megmenekülhet a helyi általános iskola, amelyet a település önkormányzata 80 millió forintos hiánya miatt nem tud tovább fenntartani. Tovább olvasom