Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem adják el a szegedi Eko-parkot

Szeged - Látszólag semmi sem változott Újszeged egyik legszebb helyén, a nyolchektáros Eko-parkban: a frekventáltabb részeket leszámítva ma is gazdátlannak tűnik. Holott a tulajdonos, a gyermekvédelmi alapítvány kuratóriumi tagjaitól származó információk szerint egyensúlyba kerültek, és nem adják el, főleg „a karvalytőkének" nem.
Nem nyújtott szívderítő látványt a volt újszegedi KISZ-iskola és -tábor, a mai Eko-park nyolchektáros területe, amikor idén áprilisban körbejártuk, és a helyzet azóta mit sem változott. Csak a főépület, az étterem, a teniszpályák környezete rendezett, de nem jut pénz például az ingatlanok felújítására, az energiazabáló fűtési rendszer korszerűsítésére. A hajdani KISZ-tábor épületei pedig olyan benyomást keltenek, mintha hajléktalanszállóként laknák őket.

Persze nem csoda, hogy pénzszűkébe került az Eko-park, hiszen nyolc hektárt nehéz a mintegy húsz bérlő – kisebb cégek és egy nyomda – által fizetett lakbérből fenntartani, sőt fejleszteni. A tulajdonos ráadásul egy gyermekvédelmi és ifjúsági alapítvány, amelynek régi, 1990-es alapítói delegálnak magánszemélyeket a működtetésért felelős kuratóriumba. Az egymilliárd forintot érő területet részben és egészben eladni is csak akkor lehetne, ha mind a 11 kuratóriumi tag egyhangúlag megszavazná.

A volt KISZ-iskola és -tábor ma is egymilliárd forintot ér. Fotó: Schmidt Andrea


Sütöri Lászlónak, a kuratórium elnökének szerettük volna azt a kérdést feltenni, hogy mi változott az elmúlt fél évben. Az elnök azonban nem vállalta a szereplést, mivel a kuratórium olyan határozatot hozott, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak. Arra a kérdésre, vajon egy nyilvánosság előtt működő alapítvány tehet-e ilyet, azt mondta, a kuratóriumi ülések nyíltak, azokra bárki bemehet. Megpróbáltunk tehát más forrásból informálódni. Megtudtuk, hogy a Délmagyarország áprilisban megjelent cikke után Sütörit megvádolták, hogy rossz színben tüntette fel az alapítványt, amiért a problémákról beszélt. Ez rosszulesett a feladatait 1996 óta társadalmi munkában ellátó elnöknek. Kiderítettük: a régi igazgató, Farkas Tibor azóta közös megegyezéssel távozott – ezt a posztot most Sütöri tölti be –, és az állandó alkalmazottak száma „nyolc és félről hatra csökkent". Apró lépésekben haladnak előre, de a mérleg még mindig mínusz előjelű.

Nyugdíjasotthon

Úgy tudjuk, az alapítvány tárgyalásokat folytat arról, hogy 2500 négyzetméter használati jogát átadja egy nyugdíjasotthon építésére. A Szövetség utca felőli ingatlandarabot egy szomszédos önkormányzati telekkel egyesítenék.

A kuratórium tagja Balogh László önkormányzati képviselő is, aki szerint nincs tragédia, kezelni kell a helyzetet, és ha nem lennének ilyen magasak a közüzemi díjak, s nem apadtak volna el „hirtelen" a különböző pályázati források, minden rendben lenne. Arra a kérdésre, hogy ő nyilatkozhat-e, a kuratóriumi határozat tiltása ellenére is, azt válaszolta: a döntés lényege az volt, hogy ne „üzengessenek" a kuratóriumi tagok kifelé. Nem titkolta, ellenzi, hogy akár feldarabolva, akár egészben eladják az értékes területet és érzékeltette, hogy nagy erők mozdultak meg a háttérben. „Már akkor is eredményesek vagyunk, ha semmi mást nem teszünk, csak fenntartjuk a zöldfelületet" – jelentette ki a politikus.

Olvasóink írták

 • 6. zexxen 2007. december 06. 04:22
  „Tisztelt Gondnok Úr!

  Éppen ezen gondolatok vezéreltek az előző hozzászólásosom alkalmával, amit most ön is megerősít.
  Ha egy 7 hektáros területet önnek (egy embernek) kell gondozni, ráadásul elavult műszaki feltételekkel, ez mellet ön a festő, mázoló, villanyszerelő, traktorszerelő, stb, akkor bukásra van ítélve minden. Ezt fizikailag nem lehet teljesíteni. Ráadásul a bérlőknek vannak igényei (persze ebben az ,,irodaházban" elég alacsonyak), úgy mint portaszolgálat, éjszakai őrzés, stb.
  Őszintén, ki az a hülye, aki egy ilyen helyre teszi a cége képviseletét, mikor tele van a város kiadó, normálisan kezelt irodaházakkal?”
 • 5. djatis 2007. december 04. 22:03
  „Én csak annyit udok hozzászólni mivel én vagyok az ekopark gondnoka
  így én tudom a legjobban mi megy odabent és nem kellene találgatásokkal bombázni a létesítményt olyan személyeknek akiknek fingjuk sincs hozzá mi folyik a függöny mögött.
  Először is az ekopark fejlődik , és nem romlik.
  Amint a kültéri ábra mutatja az igaz hogy egy kissé el hanyagoltnak tűnik mivel az is. Viszont elsősorban egy új vagy akár régi bérlőnek nem biztos hogy az az első hogy mennyivel több falevél van az ekoparkban (ami viszont nem mindíg van ám összevissza hanem elhúzva ,és ezzel az utak ís járhatóak.)
  Hanem a meglévő irodája avagy ha új bérlőről beszélünk mien lessz az irodája és mien egy új bérlő első benyomása egy irodáról amit folyamatosan a főépületen belül újítunk fel.
  Eljön az a pillanat is amikor a külső területre fordítunk több gondot.De alapvetően mostanában a belső részt tettük fontosabbá pont azért ,hogy ha jön egy új bérlő ne azzal találja magát szembe hogy egy régimódi iroda vagy épület bérlője lenne.
  Ami még lényeges hogy az ekopark egész területére beltereket is beleértve egyedül csinálom a festést egyedül kellene KB 7 hektárnyi területet rendben tartani ,miközben a régi elavult technikákat is fel kell újitani meg még sok ezernyi dolog ami tulajdonképpen nem egy emberes dolog volna sőt mitöbb van olyan is ami nem embernek való.
  Szóval kicsit bele is kell tekinteni a dolgok mélyébe mert mindennek megvan a miértje.
  Egy létesítmény felfuttatása nagyon nehéz dolog főleg így hogy nem vehetünk fel plussz embert semmire.
  Ebből adódóan mindeneggyes terv megvalósítás soksok időbe telik.
  A falevélről meg csak annyit hogy égetni nem lehet elszállíttatni veszett drága amire jelenleg nem adhatun ki de erre is vannak tervek a közeljövőre nézve és nem fog az úgy maradni.
  Köszönöm hogy szavaimmal kisegíthettem a fórum mindeneggyes hozzászólóját,és remélem innentől más szemszögből fogják nézni az Eko-park működését.
  Lényeg a z hogy minden halad előre csak még egy kicsit lassan.”
 • 4. mandy 2007. december 04. 14:45
  „mintha a cikk címe arra utalna, hogy NEM ednák el ... vagy csak én nem látok.”
 • 3. Emma 2007. december 04. 10:47
  „Szóval eladják?”
 • 2. szerk. 2007. december 04. 08:17
  „Köszönjük, javítva!”
 • 1. zexxen 2007. december 04. 05:29
  „Nem Szövetkezeti, hanem Szövetség u.!
  Egyébként lehangoló az egész terület, aki ismeri, rendszeresen jár arra, csak azt érzékeli, mintha direkt amortizálnák az egészet. Véleményem szerint a háttérben mozgolódó ,,erők" győznek előbb-utóbb, ami egyértelművé teszi az eladást. Ilyen állapotban csoda, hogy még vannak olyan bérlők, akiknek hajlandók bérleti díjat fizetni. Ha pedig nem lesz bérlő, ugyan miből tartják fent???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre elkezdik az M43-as építését

Szeged - Botka László, Szeged polgármestere tegnap a parlamentben határozott választ kapott az… Tovább olvasom