Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

˝Nem akar a nép dolgozni˝

Ruzsa - A korai fagy mellett a munkaerőhiány is sújtja a homokháti termelőket. Hogyhogy, ha sok az állástalan? A gazdák szerint leszoktak az emberek a munkáról.
– A fagyok előtti hetekben nem találtunk elég munkást a környéken, de ugyanezt mondhatom tágabb értelemben a Homokhátságról is. Milliós a kár a korai fagyok miatt, sok százezer forintot vesztettek az egyes gazdák, mert nem kaptak elég embert, így a zöldséget a fagy takarította be. És ez nem most fordult elő először – összegezte a sajátos problémát Vass Tibor, a Ruzsai Gazdakör vezetője. Arról kérdeztük, mi az oka annak, hogy sok alacsony képzettségű ember állástalan.

– Márciustól novemberig folyamatos a munka a mezőgazdaságban, sőt télen a tárolókban is lehet dolgozni. Vannak persze csúcsidőszakok, és van olyan időszak, hogy nehéz munkához jutni. A szilárd, megbízható munkaerő kelendő, és nagy tisztelet annak, aki egész évben csinálja, mert nagyon nehéz kenyér. Hideg márciusban kezdünk metszeni, nyáron kánikulában megyünk ki, hidegben és nem ritkán havas esőben fejezzük be a betakarítást. A mezőgazdasági idénymunka embert és ízületet próbáló tevékenység, ennek ellenére nagyon sok idős helybeli vállalja, mert ezzel egészíti ki a jövedelmét. Miért? Ők így nőttek fel, hogy reggel munkába indultak. Aki munkát akar, az talál magának.

Csongrád megye egyfelől hátrányos helyzetben van az ország többi részéhez képest, másrészt viszont sok munkaerő-igényes növényt termelnek itt. Sok a munkanélküli, mégis munkaerőhiány van – tette hozzá a gazdaköri vezető. Úgy látja, az elmúlt húsz év rosszul hatott a munkaerkölcsökre, sokan elszoktak a munkától, és közben felnőtt egy generáció. Napi 4500–5000 forintot lehet keresni átlagosan, bejelentve, 8–10 órás munkával. A gazdák túlnyomó többsége már nem kockáztatja a nagy bírságot, bejelentik a dolgozókat.

– Nem akar a nép dolgozni. Hol ez a baja, hol meg az a kifogás, a lényeg, hogy otthon várja a segélyt. Mivel nálunk a dolog nem várhat, gépesítünk, vagy barátok egymás közt elvégezzük a munkát. Aki nagyon rászorul a környéken, az messziről fuvarozza a segítséget, Bács-Kiskun megyéből vagy a határon túlról – hallottuk Csóti János öttömösi gazdától. Seller Attila, a ruzsai Spárga-Kert Kft. társtulajdonosa elmondta, ők többnyire helybeli dolgozókat vesznek fel, még többet is fizetnek nekik a minimálbérnél. Idénymunkára Romániából hoznak visszatérő munkaerőt, ehhez pár éve télen kimentek előválogatni, beszélgetni, informálódni. Más megoldást is alkalmaznak; figyelik a nyári diákmunkásokat és aki megállja a helyét, annak később megélhetést kínálnak. Elébe is mennek a fiataloknak, ellátogatnak az iskolákba, és elmondják, mire lehet számítani a mezőgazdaságban.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. macs 2013. október 11. 16:37
  „105. kalkutta,
  "A lényeg szerintem az, hogy vannak munkaadók (jelen esetben a gazdák) és vannak szinte éhező munkavállalók és ezek mégsem találnak egymásra."
  A miértre talán a személyes tapasztalatok alapján lehet megtalálni a választ. :-)”
 • 105. kalkutta 2013. október 10. 23:06
  „103. jozkó 2013.10.10. 16:09
  No, ez az a magasabb, rendszerszintű gondolkodás amire céloztam és hiányoltam.

  104. macs 2013.10.10. 21:21
  Nem az a baj ha megosztjuk személyes tapasztalatainkat is hanem az ha a lényeg szóba sem kerül. Bár Szeged nem akkora világváros, hogy a legtöbben ne tudnánk valamennyit a mezőgazdaságról.

  A lényeg szerintem az, hogy vannak munkaadók (jelen esetben a gazdák) és vannak szinte éhező munkavállalók és ezek mégsem találnak egymásra. Mi az oka ennek, hogyan lehetne változtatni rajta. Miért működik a mezőgazdaság 3/4 részben feketén? Miért jelenhet meg olyan silány, túlegyszerűsítő cikk cím, hogy nem akar a nép dolgozni?

  Ha csak ennyire telik tőlünk (gazdától újságírótól, kommentelőktől) akkor ne is várjunk jobbat. Sőt inkább rosszabbat.

  Ehhez képest apróság, hogy hány fok van egy fóliasátorban.”
 • 104. macs 2013. október 10. 21:21
  „99. queenmargareth1,
  20 vagy 30 édes mindegy! Hidd el, ugyan azt az anyagot két párhuzamos osztályban sem lehet egyformán leadni. :-)
  89. kalkutta,
  miért baj, ha a személyes tapasztalatainkat megosztjuk egymással? Így még azok is képet kapnak annak a munkának a "szépségeiről", amiről a cikk szól. :-D
  84. dodoni,
  bocs, de nem emlékszem, hogy ilyet mondtam volna "ez a világ a pénzről szól" , azt viszont mondtam és tartom is, hogy a pénzre szükségem van, mert vannak számláim, van gyerekem és persze vagyok én is. És igen, vannak olyan szituációk, amikor az ember a legkeményebb, embert próbáló munkát is elvállalja, mert pl. a gyereknek étel kell. És elhiszem Neked, hogy a pénz a közösség ellen van, de a családom egy közösség, és mivel a vatikáni valuta nálunk nem hivatalos fizetőeszköz, ezért forintot kell szereznem, tehát dolgoznom kell. Dolgoznom kell, PÉNZÉRT, a közösség, a családom érdekében.”
 • 103. jozkó 2013. október 10. 16:09
  „Gereblyézhetjük a vizet napestig...sok /egyébként tényleg rászoruló, rendszerint munkanélküli/ munkavállaló nem akar naponta kb 10 órát lehúzni 400-500 Ft-os nettó órabérét - sokszor még "bejelentett, járulékos munkaviszonyban sem.
  Nem a megkereshető havi 80-100 000 Ft a kevés, hanem ebből sokat elvisznek a járulékos költségek a munkavállaló részéről!
  Úgymint: utazási költség, a gyorsan használódó és piszkolódó ruházat pótlásának, mosásának magas költsége, szállítható, hűtést nem igényelő de mégis változatos élelmiszer ára, stb.
  A helyenként és esetenként "természetben adott" cafeteriát a /termény, étel, üdítő, kávé../ a munkavállaló "bérkiegészítésként" is felfoghatja - a munkáltatónak ez annyival olcsóbb, hogy nem kell utána a bért tehelő járulékoat fizetni! A bérköltség még a "múltban" is az egyik leg húzósabb költség volt...
  Vannak még az egzisztenciális szempontok is, a "koszos" , "büdös" pa..akarom mondani, mezőgazdasági alkalmazott
  jelzőt sem mindenki veszi magára, aprópénzért....
  Aki naponta kb . /vagy idénymunkában minimum/ 10 órát dolgozik , csak mondjuk 8-18 óra között, rászámíthat egy-egy óra oda vissza utat /ami lehet, nem is olyan egyszerű munkaruhában...átöltözés, tisztálkodás nélkül/, az mondjuk távol van otthonról 7 és 19 óra között.
  Otthoni feladatok, gyerek, főzés,mosás, bevásárlás ?
  Mást aligha tervezhet...nap közben, ebédidőben sem tud "kiugrani" valamit elintézni!
  Ha több /felnőtt/ tagú a család, és van aki ezeket /legalább részben/ átvállalja, úgy könnyebb...
  Éltem falun - ott a "testközelben" lévő munka más napirendben inkább beosztható.
  Ha "utána kell járni", úgy macerásabb - így aztán munkaadó is, munkáltató is joggal panaszkodhat: nem éri meg a bérmunka, nem éri meg a foglalkoztatás!
  Valójában az "olcsó" import mezőgazdasági, húsipari termékek torzítják a magyarországi keresleti - kínálati- fogyasztói és beszerzési ár - munkaerő költség - összköltség arányokat! /Bár az állam ésszerű(bb) adópolitikával, szabályozókkal jobban is kezelhetné ezt!/
  A "tiszta piacgazdaság" csak idea, ott a munkaerő is része /lenne/ a piacnak - de az Unió egyes országainak eltérő adottságai, preferenciái, finanszírozási lehetőségei, adóviszonyai hatalmas torzulásokhoz vezettek!
  Sajnálatos, hogy ebben az unióban a mi érdekérvényesítésünk kritikán aluli!
  Nem az Uniót kell megszüntetni - hanem az anomáliákat, a privilégiumokat!
  Sokszor az a benyomásom, a KGST korrektebb gazdaságpolitikát folytatott!
  A külkereskedelmi egyensúlynak legalább a látszatát fenntartották!

  Minket magyarokat nagyon könnyű kijátszani az "Oszd meg és uralkodj" elvével!
  Vélt és sokszor valós / lásd a mostani/ érdek különbségek megoldása helyett inkább egymásnak esünk!
  Rendesen keverik a sz@rt azok, akiknek ez nagyon is megéri!
  /Az igazság "odaát" van?/”
 • 102. Roland1000 2013. október 10. 12:55
  „Perec, nagyon igazad van.

  És Kalkutta! Ki a <moderálva> tehet arról, hogy nem éri meg a munkáltatóknak bejelentve alkalmazni a melóst? Azok, akik..., áááá, hiába merülünk el a fontos!!!! részletekben...”
 • 101. hajnicska77 2013. október 10. 11:59
  „macs
  Alkalmi munkaválallóként voltam/vagyok bejelentve. Teljesen legális. Nem is mernek a sok ellenőrzés miatt máshogy dolgoztatni, akiknél én vagyok.”
 • 100. Perec 2013. október 10. 07:24
  „Kalkutta

  Ennyi sületlenséget.
  1 nem csak képzetlen ember csinálja.
  2.Látom fogalmad sincs miféle munka ez.Együtt jár a fájdalommal,szenvedéssel,nincs szabadság,nincs táppénz,csak a munka ,de az kemény.Rakjál,szedjél hagymát,ültess rózsát ,dolgozz akár fóliában,vagy üvegházban,tisztelet aki ezt csinálja,mert az legalább csinál valamit és éppen értéket termel.Még az is ,aki a ládákat pakolja.A maga kis egyszerű módján.Meg kell fizetni,nem okoskodni kell a számokkal.
  A másik ,a román is tud ám dolgozni,de még hogy,bár érdekes, beszélnek magyarul.de akkor is román,és ezen nem sértődik meg ő sem.:-) Csak te.”
 • 99. queenmargareth1 2013. október 10. 07:07
  „az iskolai tanítás ezek szerint nem monoton?És mi az, hogy a fóliába 60 fokban egyedül jobb, mint 45 percig 30 gyerekkel amúgy már max 20-an ha vannak?a fóliában nem egyedül dolgozol.és nem kapsz 45 nap évi szabadságot:)”
 • 98. pontyy 2013. október 10. 06:49
  „95. kalkutta 2013.10.09. 22:32

  Mi alkalmi munka vállalókat foglalkoztatunk!! Azért annyira nem megy jól hogy felvegyek 10 embert állandóbejelentéssel szerintem te nem vagy tisztában a dolgokkal. Az a kft-t akinek 4000 ha föld van a birtokában annak van 55 állandóan alkalmazottja - én meg bérelek 6 hektár földet .”
 • 97. qrumpli 2013. október 10. 05:09
  „Nem olyan régen a nevelt lányom mikor munkára akartam adni a "képembe" vágta :
  Könnyü neked dolgozni mert hozzá vagy szokva!
  Erre mit lehet válaszolni?”
 • 96. kalkutta 2013. október 09. 22:49
  „2. pontyy 2013.10.09. 21:54

  Nem akarlak bántani de ezzel a "románok" kifejezéssel lehet máris lenézted őket. Lehet csak romániai magyarok. Ha így van máris a legnagyobb sértést követted el velük szemben.
  Amúgy tényleg hívj a megadott számon.”
 • 95. kalkutta 2013. október 09. 22:32
  „92. pontyy 2013.10.09. 21:54

  Ha 7 évvel ezelőtt óránként és legálisan (törvényesen) nettó 550-t fizettetek akkor az egy nagyon is jó fizetség volt. Sőt ma is az. Ugyanis. De először a legális (bejelentett alkalmazott) fogalma; a munkavállalónak kifizetem a nettó pénzét miután levontam a bruttó pénzéből a kormányt illető összeget, utána befizetem az összes adót, járulékot. Alkalmazási adó, Szja, Ekho, szociális, szakképzési... Soroljam? Ha már volt alkalmazottad akkor talán nem is kell.

  Te jó Isten! Lehet én itt tépem a számat miközben se a gazdák, se az újságíró, se a kommentelők nem tudják milyen kötelezettséggel és költségekkel jár egy alkalmazás?

  Akkor még egyszer. Egy nettó 550 forintos órabér megfelel egy 96.800 forintos nettó havi fizetésnek. Plusz a kincstárnak járó adók, járulékok ha mindez törvényesen működik. Ez kb. megfelel egy kezdő tanár fizetésének ami mondjuk havi 140-150 ezer bruttó. Talán még egy kezdő (rezidens) orvos munkabérének is.

  Akkor egy képzetlen ember többet akarna?

  OK, befejeztem. Úgysem érti senki. Csak merüljetek el a jelentéktelen részletekben.”
 • 94. mivan? 2013. október 09. 22:28
  „Bocs, egy kicsit elragadtattam magam.
  "A magyarok a harmadik legtöbbet dolgozók az Európai Unióban, de ha a készülő új Munka Törvénykönyve 300-ra emeli a lehetséges túlórák számát, akkor az élre kerülhetnek - állapítja meg a Policy Solutions politikai elemző és politikai kommunikációs tanácsadó intézet legfrissebb elemzésében.Az élet- és munkakörülmények javítását vizsgáló alapítvány, az Eurofound adatai szerint a munkával töltött órák száma csak Romániában és Lengyelországban magasabb - olvasható a Policy Solutions elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.Az elemzés kiemeli, hogy a volt szocialista országokban a munkavállalók átlagosan 1829 órát dolgoznak évente, míg a magyarok 1848 órát.”
 • 93. Roxy08 2013. október 09. 22:05
  „kalkutta,
  A fórumot felhasználói szinten közelítem meg, ha érint a téma. Vágyat érzek, hogy eszmecserét folytassak adott témáról.( Egyébként nem vagyok sűrűn írogató)
  Ha van tapasztalatom, akkor beszélek róla, én hogy látom. A ködösítés alatt nem tudom mit értesz?
  A cikk tartalma téged (talán) jobban érdekel/érint, bővebben belemennél.
  Szerintem, mélységekbe nem itt lehet erről tárgyalni.”
 • 92. pontyy 2013. október 09. 21:54
  „85. kalkutta 2013.10.09. 21:22
  Mi már akkor is magasabb órabért fizettünk amikor a környéken 400ft os órabér volt a jellemző és igen azóta nem emeltünk még !!! De még mindig többet kapnak mint máshol leggalábbis ők ezt mondják. Én nem nézek le senkit, én ugy viselkedek a munkavállalókkal ahogy fordított esetben én is elvárnám hogy velem bánjanak . Azzal meg tisztában vagyok hogy senki sem fog úgy dolgozni mintha a sajátja lenne, és nem is kell megszakadni a munkában . Csak azért a 70 éves idős asszonyok nem dolgozzanak már ki 30- 40 éves embereket - na nekem most ebből lett elegem a románok meg a mai fiatalok kapcsán tisztelet a kivételnek !!!

  És ezen mit értesz ??? legálisan bejelentett alkalmazások”
 • 91. tucat 2013. október 09. 21:45
  „A 87. számú technológiai leírás harmadik sorába egy a-val több került a kelleténél, s lehet, hogy úgy nem működik. Bocs!”
 • 90. kispont 2013. október 09. 21:41
  „Na akkor én is
  Aki az utakat aszfaltozza a nyáron annak is melege van valószínűleg de a főnöke nincs ott hanem a légkondis irodában vagy autójában ez nem probléma?
  Én is alkalmazok román munkást meg magyart is és nincs különbség köztük se a munka minőségével se a fizetéssel és már vagy tíz éve ugyanazok dolgoznak persze azért eltelt egy kis idő mire kiszelektálódott a csapat és ők meg vannak becsülve,mert tudomásul kell venni mg munkára onnan is csak az jön aki másra nem való mert akinek szakmája van az talál ott is munkát magának”
 • 89. kalkutta 2013. október 09. 21:36
  „macs, Roxy08,

  Bocs de korábbi (más cikkekhez is) hozzászólásaitok alapján kicsit többet vártam volna tőletek. Sokan tudnánk írni arról, hogy mennyire utáljuk a gerincnyomorító munkákat. Ez elveszés a részletekben. Remélem nem szándékos ködösítés céljából.

  A magasabb szint az lett volna ha a (pocsékul megírt) cikk kapcsán közösen elgondolkodunk a probléma égető módon létező gyökeréről, annak valódi okairól és az esetleges megoldásról.”
 • 88. Roxy08 2013. október 09. 21:35
  „macs:)
  A baba kiváló fiatal lett! A következőnél azonban, jobban kíméltem magam.
  queenmargareth1
  Úgy hozta az élet, hogy tanítottam is, pár évet. Hidd el, belülről nézve....., talán gyomlálni mégis egyszerűbb, mint 25-30 gyereknek leadni az anyagot, fegyelmezni, majd számon kérni.
  Az a helyes, ahogyan macs fogalmaz, nem összehasonlítható.
  kalkuttával egyetértésben, minden tiszteletem azé, aki ezt a monoton, lélekölő gazdálkodást (kénytelen) választja.”
 • 87. tucat 2013. október 09. 21:30
  „84. dodoni
  Ebbe´ azé´ kivételesen van valami. Az újra megnyíló bányák sajátosan magyar technológiáját kéne a mezgazd. melókra is adaptálni, oszt´ mindjá´ takarodna be magátul a termény a hombárba(ba):

  "Fene bánja, csípje kánya!" -
  Kettes akna ketrecén
  Alászállt a a bánya lánya,
  Láss csodát: feljött a szén!

  Agrárgépészek, munka van! Ha ott működik, akkor itt, a földeken is kell neki, ha ügyesen pár kereket szerelünk alá-ja!”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkaptuk a Street View-embert!

Az Aradi vértanúk terén kaptuk el a Google munkatársát. Megelőztük, mi fotóztuk le előbb. Tovább olvasom