Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Nem akar Algyőn egyházi iskolát a szülői kétharmad

Algyő - A szülők több mint kétharmada nem akarja, hogy egyházi fönntartásba kerüljön az algyői iskola, eszerint állami fönntartásba kerül. A véleménynyilvánító voksoláson a részvételi arány magasabb volt, mint az önkormányzati választáson. A képviselő-testület szerdán hoz döntést.
Az érintett szülők 67 százaléka, 240 ember nyilvánított véleményt pénteken és szombaton az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola jövőjével kapcsolatban. Az önkormányzat által feltett kérdésre – egyetért-e azzal, hogy az intézmény a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába kerüljön – 69-en válaszoltak igennel a szavazólapon, ez 29 százalék. 171-en voksoltak nemmel, ez 71 százalék, erős kétharmad. A részvételi arány magasabb volt, mint a 2010-es önkormányzati választáson, akkor a szavazásra jogosult algyőiek 44,96 százaléka élt a jogával (igaz, ez 1949 embert jelentett).

Algyői Fehér Ignác Általános Iskola: veled Uram, de nélküled! Archív fotó: Frank Yvette
Algyői Fehér Ignác Általános Iskola: veled Uram, de nélküled! Archív fotó: Frank Yvette


Az eredményt tegnap nem akarta kommentálni Herczeg József polgármester, mondván, hogy az magáért beszél.

Makón a többség beleegyezett

Makón a városi összevont általános iskola Kálvin-tagintézményét a református, a Kertvárosit pedig a katolikus egyháznak szándékozik adni az önkormányzat. Itt írásban kérdezték meg a szülőket, ám – mint megírtuk – nem azt kérdezték tőlük, hogy egyetértenek-e a fenntartóváltással, hanem azt, hogy elviszik-e a gyereküket az iskolából, ha egyházi kézbe kerül. A Kálvinban 579 nyilatkozatból 576 érkezett vissza; 5 érvénytelen volt, 562-en elfogadták a fenntartóváltást, és csak 9-en jelezték, hogy ez esetben máshol fog tanulni a gyerek. A Kertvárosiban a 223 ívből mindet kitöltötték a szülők, 2 volt érvénytelen, 220-an beleegyeztek a változásba, és egyetlenegy ellenkező vélemény érkezett.

Korábban a képviselő-testület azért hozott elvi döntést az egyházi kézbe adás lehetőségéről, hogy hivatalos eljárásban legyen módja megkérdezni a szülőket arról, mit gondolnak, válasszanak az egyház és az állam között. 2013. januárjától ugyanis mindenképp változás lesz a törvény szerint. Ha az egyház az új fönntartó, az önkormányzat azzal köt megállapodást a helyi oktatási hagyományok megőrzéséről, s az ennek érdekében fizetendő önkormányzati hozzájárulásról – ha pedig az állam az új gazda, akkor annak képviselőjével egyezik meg. Összevont szülői értekezletet tartottak az iskolában, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megmondta, az egyház akkor tudja vállalni a fönntartást, ha ezt a szülők többsége kéri. Nem kérte.

A képviselők a tantestület és az iskolaszék véleményét is kikérve április 25-én, szerdán határoznak „a szülői vélemények figyelembevételével", és – mint a képviselő-testületnek az algyői honlapon közzé tett nyílt levele fogalmaz –: „társadalmi támogatottság alapján". Ugyanez a nyílt levél rögzíti: „...Bármilyen fenntartót választ a többség, olyan közoktatási megállapodásban kívánjuk átadni az iskolát, amely a lehető legjobb mértékben garantálja az iskola fejlődését..."

Az interneten a szavazásig 22 szülői kérdésre válaszolt a polgármesteri hivatal (összesen öt részletben olvasható az önkormányzati válasz a település honlapján). A legutolsó arra is kitér, miért nem vállalja fel a testület, hogy saját bevételeiből, állami normatíva nélkül működtesse tovább az iskolát. A testület azonban nem akarja, hogy az iparűzésiadó-bevételtől függjön az iskola léte.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. 02walaki 2012. április 25. 09:58
  „Azt is látni kell szerintem a kérdés kapcsán, hogy mekkora a nagyközség lakosságának száma. A szóban forgó iskola tavaly szeptember 1-én lett átadva, 2 milliárd forintból épült (megjegyzem, nem rossz üzlet a suli, hisz az elkövetkező jó pár évben felújításra nem kell költenie a fenntartónak). Már most is csak egy nyolcadik osztály van. Szegeden láttam toborzó hirdetést az egyik busz hátsó ablakán, annyira nincs algyői óvodás, aki a suliban kezdené általános iskolai tanulmányait. Ha 2013. január 1-től egyházi lesz az iskola, és ilyen erős a szülői ellenállás a fenntartóváltás ezen formája ellen, hogy fogja feltölteni az iskola az első osztályos férőhelyeket? Ráadásul úgy, hogy aki az első osztályt kezdi, csak katolikus lehet. Én ott voltam a tájékoztató beszélgetésen mint szülő. Itt az is elhangzott, hogy amennyiben egyházi lesz az iskola, Szeged (jegyzője) fogja kijelölni azt az általános iskolát, ahová az algyői gyerekeket be lehet majd íratni!!!! Az a kérdés is elhangzott, hogy ha az egyház képviselője jelen van, az államé miért nincs vajon, még ha a végleges törvények nem is jöttek ki? Nem kaptunk választ. Megkérdeztük, hogy maradnak-e a plusz szolgáltatások, mint például az ökoiskola vonal, az emelt szintű sport oktatás, a néptánc, a különböző szakkörök, erdei iskola, stb. Azt a választ kaptuk, hogy az Önkormányzat mindezt továbbra is biztosítja a gyerekeknek, magyarul finanszírozza. Miért az Önkormányzat, miért nem a fenntartó?! Hiányoltuk azt is, hogy amíg az Önkormányzat adott ki elvi nyilatkozatot, az egyház részéről semmi nem került kinyilatkoztatásra írásban arról, hogy mit vállal. Megjegyezném azt is, hogy ha a szülőket nem érdekelné a gyermekeik sorsa Algyőn, nem hiszem, hogy ilyen részletességgel járták volna körbe a kérdést. A jegyzőkönyv a megbeszélésről pedig valóban olvasható Algyő honlapján. Azt is itt jegyezném meg halkan, amiről nem olvastam a hozzászólásokban, hogy nem csak a fenntartóról kellett döntenünk az iskola további életét illetően, hanem arról is, hogy sporttagozatos iskola legyen-e a jövőben. És láss csodát, ez megszavazásra került a szülők részéről, támogatják az iskola vezetésének elképzeléseit. Végül pedig annyit szeretnék megjegyezni, hogy azért, mert egy embernek nem egyezik a véleménye adott kérdésben egy másikéval, nem jelenti azt, hogy buta, vagy ostoba, csak azt, hogy más a nézőpontja. Felnőtt emberek nyilvánítottak véleményt, legjobb saját belátásuk szerint a gyermekük jövőjére tekintettel. Engedjük ezt meg nekik, főleg azért, mert joguk volt hozzá.”
 • 44. ksm 2012. április 24. 21:59
  „Kedves mindenki, aki az algyői szülők többségét pocskondiázza, és "gratulál" nekik a nem szavazatokért!
  Én nagyon bízom benne, hogy a gyermekeim nem KIBÍRNI fogják az itt töltött 8 évet, hanem boldogan, vidáman járnak majd ennek az iskolának a falai közé.
  Én és a családom nem gondoljuk, hogy kizárólag egyházi keretek között tudunk, tisztességes, másokon segítő, szociálisan érzékeny felnőtteket nevelni a gyermekeinkből.
  Ugye nem akarjátok azt mondani, hogy csak az egyházi iskolába járó gyerekekből lesznek a társadalom számára megfelelő felnőttek?”
 • 43. korhelyes 2012. április 24. 21:16
  „Nyomulnak a papok,harácsolják a vagyont és tanaikat rá akarják erőszakolni mindenkire!Nem vagyok Isten tagadó,de meggyőződésem hogy minden vallás papjainak tanítása csak önös érdekeiket szolgálja!Hiszem,hogy Istennek csak egy törvénye van:cselekedeteid fakadjanak szeretetből!Ennyi!Nem kell 10 parancsolat,élj ez szerint és jobb lesz a világ és ha hiszel a mennyországban,akkor biztos oda jutsz ima és templom kövének koptatása nélkül is!”
 • 42. Elendur 2012. április 24. 20:36
  „Ám legyen 33. Csecs!

  Ha igaz, ami a Bibliában van, akkor Isten saját képére teremtette az Embert, tehát Isten, egy korlátlan Ember, azaz az Ember egy korlátozott Isten!

  Így tehát, ha tetszik, ha nem, mi mindannyian Istenek, na jó istenek vagyunk...”
 • 41. Az_ördög_káplánja 2012. április 24. 19:20
  „Az egyházi iskolák dolgait belülről látva mondhatom, hogy a nagyobb "fejpénzből" valójában semmit nem érzékelnek a gyerekek, se a tanárok. Biztos kell a focira, vagy szenteltvízre... Van itt olyan egyházi iskola, ahol a táblán, krétán kívül gyakorlatilag semmi nincs. A hittanórával meg nem az a baj, hogy kibírják, vagy nem, hanem egyrészt: ez nem egy oktatható tudomány, tehát kissé furcsa a természettudományok és a humán tananyaggal egyenrangúként kezelni, másrészt éppen ezektől veszi el a szűkös óraszámot olyan világban, ahol a gyerekek jelentős része nem tud normálisan írni-olvasni. Lásd: a szövegértési felmérések siralmas eredményét. Arról már ne is beszéljünk, hogy a "szent maszlag" elönt mindent, a pedagógusok értékelésének alapelve, hogy hogyan hányja a keresztet, és van-e a matekórán elég "vallási tárgyú" példa!!! (Szentháromság a négyzeten.... uram, el ne hagyj!)”
 • 40. petrov 2012. április 24. 17:12
  „Példabeszédek 3:5-6:

  Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál...

  A vallási nevelésnek legalább annyi buktatója van, mint az oktalan és szélsőséges liberális felfogásnak.

  Lenne és lehetne arany középút, csak hát a politika...”
 • 39. macs 2012. április 24. 16:47
  „19. Magica, 23. Naca,
  érdekesen fogalmaztok "azt a heti néhány hittant kibírja". Mit mondtok a gyereknek? "Járjál nyugodtan hittanra, misére, tegyél úgy, mint aki hisz!" Mi ez, ha nem képmutatásra, vagy durvábban fogalmazok, hazugságra nevelés?”
 • 38. dondongó 2012. április 24. 16:18
  „A kétharmadot illene most is tiszteletben tartani ugyebár.”
 • 37. tote 2012. április 24. 13:40
  „33: Óóó, nem. Az egyház nem egyenlő Istennel, ezt sokan elfelejtik vagy éppen észre sem veszik. Igazából pontosan az egyház tette a legtöbbet azért, hogy az emberek eltávolodtak Istentől. Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha az emberek magukban találnák meg Istent, s nem adni/tulajdonítani semmilyen befolyást holmi egyházaknak. Lehet, hogy régen szükség volt erre, mostmár szerintem nincs.

  Az meg kifejezetten káros, hogy az egyházaknak gazdasági befolyása is lett. Hiszen ez az eset is pontosan erről szól, nem a hitről.”
 • 36. kilo 2012. április 24. 13:19
  „Zsombon is igy kezdodott...”
 • 35. info 2012. április 24. 11:33
  „17. Jeti00 2012.04.23. 22:52 -amit a szülő ott tesz?-néha uszítás...-sajnos sok szülő csak az iskolától várja a magas-szintű oktatást de otthon nem tesz érte semmit sem.
  21. radic 2012.04.24. 08:44 -csatlakozom a hozzászóláshoz.”
 • 34. borcsokzsolt 2012. április 24. 11:13
  „Mi szükségem lenne erre a titulusra kedves Csecs? Nem hiszem, hogy erre olyan nagy igényem lenne. De szerintem másnak se.”
 • 33. Csecs 2012. április 24. 11:03
  „32: azért, mert magadat kiáltod ki Istennek.”
 • 32. borcsokzsolt 2012. április 24. 10:37
  „Olvastam pár hozzászólást, amit érdekesnek találok. ´´ Istentagadás = egoizmus ´´ Ha ateista vagyok, azaz istentelen akkor az, miért egoizmus, azaz miért vagyok önző? Én hiszek magamban és az embertársaimban. És ebben nincs semmi önzés. Az meg hogy a hazánk nagyjai ebből a közösségből kerül ki jól mutatja mekkora befolyása van az egyháznak akár globálisan. Én úgy gondolom először meg kell tanulnunk hinni magunkban és a környezetünkben, kapott képességeinkben. Aztán belenyugodni, hogy egy életen át ebből fogunk gazdálkodni. És még van ez a katolikus neveltetést kapott erkölcsös jóember kép. Hát sokakat el kell, hogy keserítsek. Nincs jó és rossz csak érdek és ellenérdek. Majd az erősebb eldönti a későbbiekben mennyire lesz ez jó vagy éppen rossz.”
 • 31. kalkutta 2012. április 24. 10:30
  „Jól tudom-e, hogy a modern demokráciában az állam kötelessége az ideológiailag semleges közoktatás biztosítása mindenki számára?
  Itt meg a fordítottja történik.
  Elképesztő.”
 • 30. vuk 2012. április 24. 10:22
  „Gyozott a jozan esz.”
 • 29. dondongó 2012. április 24. 10:13
  „Visszatérő szlogen az, hogy heti x óra hittant úgymond ´ki lehet bírni´. Hát persze. Mintha az érintettek maguk sem hinnének abban úgy igazán, hogy gyermekük lelkét majd spontán áthatja Krisztus lelkisége és templomba járó, istenfélő fölnőttek lesznek, akik majd a Nagyböjtöt is betartják, mint a mohamedánok a Ramadánt. (Lásd: Disznótoros fesztivál a Széchenyi téren a nagyböjt idején, tele 2 pofira zabikáló köröszténnyel.)
  Mindössze az a baj, hogy a nyíltan világnézeti elkötelezettséget elváró iskola kétszínűségre szocializálja a gyermekeket. A nem hívő algyői/zsombói/kukutyini családok vagy belemennek ebbe a játékba, vagy utaztatják a gyermeket valahová, ahol nincs a sulinak nyíltan betartandó világnézeti regulája.
  Hasonlít a dolog a pártállamra. A kisdobos/úttörő létet is ´ki lehetett bírni´ (még maga a Kedves Vezető is kibírta + KISZ tag is volt, a fél kormányának pedig az MSZMP tagság is befigyelt, beleértve a Főkeresztény Hoffman Rózsa államtitkár nénit is.) ´Ki lehetett bírni´ a Forradalmi Ifjúsági Napokat, november 7-ét és azt is, hogy ´56 ellenforradalom volt. Persze nem mindegyik családnak. Nem is irigyeltem a gyermekeiket.
  Ma sem irigylem a muszáj - katolikusokat. Jézus senkit se sorozott be a nyájba. Önként csatlakoztak, akik akartak.”
 • 28. Boborján75 2012. április 24. 10:12
  „Remélem a hozzászólók -mindkét oldal képviselői- tudnak annyi időt rászánni a véleményalkotásra, hogy az algyői honlapon elolvassák a szülői kérdéseket, és válaszokat. Sajnos úgy kellett két lehetőség közül választani, hogy egyikről sincs elegendő információ. Bár az állami fenntartás törvényi háttere, végrehajtási határozatai még nincsenek készen, mégis véleményt kellett róla mondani. Ez azért nagyon felháborító, még, ha mi végül is erre szavaztunk.

  Hiába jött el a püspök, és szép hosszú mondatokban válaszolt, mégis mindenkinek az volt az érzése, hogy nem hajlandó egyenes válaszokat adni a kérdésekre. Persze lehet, hogy ő a legjobb tudása szerint válaszolt, de akkor meg az a a hiba hogy mi nem értettük őt meg. Nem úgy tűnt, mintha heti pár hittanóráról lenne csak szó! Nem lehetett belőle például egyértelmű választ kicsikarni arról, hogy az 1-2 év múlva beiratkozó gyerekeknek megkeresztelkedetteknek kell-e lenniük? Erre az volt a válasza, hogy "deklaráltan el kell fogadniuk a keresztény értékeket". De hogy ez mit jelenthet? Az írásban feltett szülői kérdésekre sem reagált. Nem szerettem volna "kényszer-keresztelni" a gyereket, viszont mindenképp az algyői iskolába szeretnénk járatni.

  Az is fura, hogy az egyházi fenntartású iskola 1,8-szoros pénz kap az eddigiekhez képest, mégis azt nyilatkozta, hogy az alapellátás meglesz, minden más -már meglévő plusz- "szolgáltatás" maradhat, de ezért nyújtják a markukat az önkormányzathoz. Számokban kifejezve: most évente 220 millió kell az iskolának, ők kapnának mondjuk 350 milliót, de a többlet 130 milliót mire költik? Mert ezek szerint nem az algyői iskolára.

  Információhiány miatt érzelmi döntés született, de ez igaz lenne akkor is, ha fordított eredmény született volna. Viszont a 67% részvétel azt mutatja, hogy a szülők többsége felelősséget érez, és vállalja a döntés kényszerét, még információhiányban is. Azt pedig remélem egyik hozzászóló sem vonja kétségbe, hogy mindenki a lehető legjobbat szeretné a gyerekének.”
 • 27. Csecs 2012. április 24. 10:02
  „25: Istentagadás = egoizmus”
 • 26. xilinx 2012. április 24. 09:47
  „6. Mozimasiniszta 2012.04.23. 17:25

  "ki tudja az önkormányzat meddig bírja ? ...és akkor nembiztos hogy lesz aki a kezét nyújtsa !"

  Van benne igazság. De eddig sem volt aki a kezét nyújtsa...pontosabban volt, de az elvett, és nem adott.
  Ha valami jól működik, miért kell szétbarmolni?”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajképeket fest Maderspach Katalin biokémikus

Azt az aktivitást, amit eddig a tudományos munkámba fektettem, most a festészetben élhetem ki – mondja Maderspach Katalin. Tovább olvasom