Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem akarják, hogy a kormánypártok a markukba nevessenek

Szeged - A jelenlegi pártrendszer mellett hogyan lehet megvalósítani a demokráciát? Ezzel a címmel hívott össze fórumot a Szociáldemokrata Párt Szegeden.
A két és fél órás beszélgetésen az LMP részéről Tatár Gábor és Kasza Péter, a Jobbiktól Rácz Tibor, a Szociáldemokrata Párttól Balogh Tibor és Balogh Tiborné vett részt – utóbbi a beszélgetés moderátora volt. Beleszólt a diskurzusba a nézőtérről még Tóth Péter (Jobbik) és Bácskai Sándor (SZDP) is. Az MSZP nem reagált a meghívásra, a Fidesz-KDNP részéről a szervezők által előzetesen jelzettel ellentétben mégsem vett részt a fórumon Kohári Nándor.

Rácz Tibor sajnálkozott, hogy a Fidesztől senki nem jött el, annak viszont örült, hogy az MSZP nem jelent meg, a pártot a Parlamentben sem szeretné látni a következő választás után – mondta. Számukra az LMP is vállalhatatlan, mert az SZDSZ jogutódjának tekintik – közölte. A szociáldemokraták céljával ez némiképp ellentétes volt, ők ugyanis éppen azért szervezték a fórumot, hogy a résztvevőket együttműködésre bírják. Rácz kijelentése azonban nem vette el a szervezők kedvét, a beszélgetésen abban is megállapodtak, hogy rendszeressé teszik a fórumokat. Kedden szó volt többek között az oktatásról, a választási rendszer átalakításáról, a mentelmi jogról, álláshalmozó parlamenti képviselőkről, szerb férjet választó vajdasági magyar lányokról és arról is, milyen iskolába járt Rácz Tibor.

Három párt beszélgetett Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Balogh Tiborné vitaindító felvetésében úgy fogalmazott: egypártrendszer működik Magyarországon, és az nem nevezhető demokráciának, amikor az ellenzék nem szólhat bele a döntésekbe. Szerinte a kettős állampolgárság arra bizonyíték, hogy az egypártrendszert a Fidesz szeretné fenntartani, de ehhez nem bízik eléggé magában.

Kasza Péter arról beszélt, hogy az LMP népszavazáspárti, a társadalmi részvételt próbálja erősíteni. Szerinte az egyéni választókerületek ellehetetlenítik a kispártokat, a pluralizmusnak a listás rendszer kedvez. – Nem hiszem, hogy a Fidesz meg tudná nyerni önállóan 2014-ben a választást, jobban tartok attól, hogy Fidesz-Jobbik koalíció jön létre – fogalmazott. Szerinte Magyarországon már el lehetne adni jó néhány „sajnálom, hogy a Fideszre szavaztam" feliratos pólót, de „amíg a határon belüli embereket meg lehet hülyíteni, tök mindegy, hogy a határon túliaknak van-e szavazati joguk".

– A választási kérdés minden ország belügye. Ne döntsön olyan, aki nem itt él – mondta Baloghné. Rácz Tibor erre úgy reagált, hogy elutasítja azt az érvelést, mi szerint ne szóljon bele az ország ügyeibe az, aki nem itt adózik és nem itt fizet társadalombiztosítást, mert „hányan nem fizetnek még rajtuk kívül adót, tb-t, és tőlük sem lehet elvenni a szavazati jogot". Rácz sajnálja, hogy vajdasági magyar lányok azért választanak szerb férjet, mert akkor jobban tudnak érvényesülni. Az LMP szerint támogatni kell a határon túli magyarokat, erősíteni kell érdekérvényesítő képességüket. Tóth Péter pedig kijelentette: az asszimiláció ellen a magyar állam is tehetne, ha a határokon túl a magyar állami cégekhez csak magyarul tudó alkalmazottakat lehetne felvenni.

Három párt beszélgetett Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kasza Péter szerint ha a többi párt nem tud együttműködni, akkor „2014-ben röhögni fognak a markukba a jelenlegi kormánypártok, mert a felelősségre vonás elmarad".

Tatár Gábor a képviselők mentelmi joga kapcsán közölte: az LMP már 2009-ben feljelentést tett Sukoró-ügyben, és bár eltelt három év, „ott tartunk ahol kezdtük", ezért elképzelhető, hogy „hátráltatva lehetnek a folyamatok".

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy elítélik a Fidesz és az MSZP országgyűlési képviselőit, amiért csak szavazni járnak a Parlamentbe. Álláshalmozók, és így nincs idejük az üléseken részt venni – fogalmazták meg az okot.

– A fülkeforradalmárok csak szavazáskor vannak benn. Aki felszólal, azt körbeveszi ugyanaz az 5-6 politikus, hogy a közvetítéskor jobban nézzen ki – tette hozzá Rácz Tibor.

Három párt beszélgetett Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az oktatással kapcsolatban Tatár Gábor arról beszélt, hogy az iskolák egyházi kézbe adása nem lehet utolsó előtti lehetőség, anyagi kényszer. Kasza Péter szerint az egyházi oktatás és a Hoffmann Rózsa-féle köznevelési koncepció veszélye, hogy a gyerekeket elsősorban nevelni akarja, és csak ez után érdekli, hogy a diák tud-e írni és olvasni. Rácz Tibor megjegyezte, hogy egyházi iskolába járt, tud írni és olvasni, és erkölcsi tartással is rendelkezik. A kötelező hittant vagy erkölcstant ők bevezetnék, az iskolákat pedig önkormányzati kézben hagynák, ellenzik az állami átvételt.

Balogh Tibor szerint túl sok az egyetem Magyarországon. „Nincs ennyi tehetséges ember, és nem is kell ennyi" – jelentette ki. Az SZDP elnöke, Bácskai Sándor ellent mondott, szerinte kell a verseny, mert hiába végez például annyi jogász Magyarországon, a Parlament tele van rossz jogásszal. A közgyűlés is – jegyezte meg Kasza Péter.

A beszélgetés végén Balogh Tibor megállapította, hogy érdemes lesz folytatniuk.

– A Fidesz egyre jobban erodálódik. Mit lehet tenni három év alatt? Olyan összehangolódást, ami lehetővé teszi, hogy egységesebben lépjenek fel a nem kormánypártok. Kifelé is mutatni kellene, hogy vannak kérdések, amikben egyetértünk. Én ennek a szelét éreztem meg, ennek az ízére éreztem rá – fogalmazott.

Olvasóink írták

  • 3. spiler 2011. október 12. 17:42
    „káosz ami itt folyik”
  • 2. Tocsonai 2011. október 12. 07:31
    „Hát erre nehéz mit mondani.”
  • 1. fefeegy 2011. október 12. 02:41
    „Nesze semmi, fogd meg jól!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapintható kiállítás a Somogyiban

Szeged - Érints meg! címmel nyílt kiállítás kedden a Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében a… Tovább olvasom