Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem akarnak lövészárkot Alsóvároson

Szeged - Átrajzolják a szegedi csatornaépítők Alsóváros egyik főutcájának, a Tisza Lajos utcának a képét: növényeket irtottak ki, árkot ásnak. A lakóknak nem ez a legfőbb problémájuk, hanem az, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást.
– Loholunk az események után. Az zavar legjobban, hogy nem tudjuk, mi és miért történik a Tisza Lajos utcai portánk előtt – idéz szerkesztőségünknek küldött leveléből a helyszínen Szögi Zoltán.

Alsóváros egyik leghosszabb utcájában annyit látni, hogy a Szivárvány és a Rákóczi utca közti részén az esővíz-elvezető „folyóka" szerényen az utca két szélén húzódik meg évek óta, és legfeljebb 5–10 centiméter mély. Kényelmesen elfér még mellette és a járda között virágoskert, fasor, sövény. A Tisza Lajos utca folytatásában holdbéli a táj. Ezen a szakaszon, a Sárkány utcáig rákötik a házakat az ivóvízhálózatra. Ahol a vizesek befejezték, ott most mások újból feltúrták az utcát. Az egyik oldalon nagyjából egy méter mély és egy méter széles árkot nyitottak a földmunkások, miután kivágták a fákat, sövényeket. Szemközt vegyes a kép: pár centis folyóka váltakozik a méternyi mély árokkal.

– Felénk lejt az utca, de mi akkor sem akarunk lövészárkot. Nincs rá szükség, nálunk nem áll meg a víz felhőszakadáskor sem. Balesetveszélyesnek látszik, a járdához, úthoz túl közel van, bárki belecsúszhat. Legalább egy ráccsal lefedhetnék. Ez nem más, mint a közpénz elherdálása – méltatlankodik egy másik lakó, Engi Imre. Sorolja: jártak a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáján, a vízműnél, felhívták az önkormányzati képviselőjüket. Eddig a legtöbbet az utcai munkagödrökben dolgozó munkásoktól tudtak meg.

(Kékben Szögi Zoltán, sárgában Engi Imre) nem érti, miért kell rombolni, ha egyszerűbben is meg lehet oldani a problémát. Fotó: Veréb Simon
(Kékben Szögi Zoltán, sárgában Engi Imre) nem érti, miért kell rombolni,
ha egyszerűbben is meg lehet oldani a problémát. Fotó: Veréb Simon

Bevált megoldás

A szegedi nagykörúton kívül döntően nyílt árkok gyűjtik és vezetik el a csapadékvizet – a vízmű tájékoztatása szerint – balesetmentesen, lakossági panasz nélkül. Az utóbbi években több kilométerrel bővült az alsóvárosi hálózat; ebben a városrészben egyesített csatornák működnek, vagyis szennyvizet és csapadékvizet is elvezetnek. A tapasztalat és az árok mélysége nem indokolja eltakarását.

Szakmailag így jó

A Szegedi Vízmű Zrt. levelében – amelyet egy lakónak is postázott – azt írja, hogy az árok a növekvő mennyiségű csapadék elvezetéséhez szükséges. A Tisza Lajos utcai ároképítéssel az önkormányzat megrendelése alapján az üzemeltető vízmű a SADE Magyarország Mélyépítő Kft.-t bízta meg. Alapvetően mindenhová nyílt árkot épít, de ahol ez nem lehetséges a szűk utca, egyéb közmű miatt, oda folyókát tesz. Lehet egy utcában két eltérő mélységű csatorna, ha a mérés és a terület vízgyűjtőrendszere megköveteli. A növényzet kivágása a munka velejárója, pótlásáról az önkormányzattal tartott bejáráson határoztak: a Rákóczi és a Szent Antal utca között például sövényt és fákat ültetnek. Erről a polgármesteri hivatalban függesztettek ki tájékoztatót. A lakók közvetlen értesítése a SADE feladata, és ők – tájékoztatásuk szerint – szóban több lakosnak elmondták, mi történik. A jogerős engedéllyel rendelkező tervet a vízmű is megmutatja, de módosításra nincs lehetőség. A közműépítés után az utca új burkolatot kap.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. papsajt 2010. augusztus 08. 16:52
  „Kedves Lugas6!
  lehet javítani úgy is hogy minél kevesebb rombolással. nyilván bevált módszerről lehet beszélni, de hol vált be? a szántóföldeken belvíz ellen. ott lehetne árkot ásni. érdekes módon a Gutenberg utcát is most újítják fel (mert az Árkád áruházhoz kell vezetni a népet) , és ott nem alkalmazzák ezt a "bevált módszert". vizet elvezetni máskép is lehet.
  " A gépkocsijainkat lehet máshol is parkoltatni" - erre tudnék mit mondani. A Tisza L u 64. alatt egy szép új , 6 lakásos társasház van. 0 azaz nulla garázs épült a házhoz. (ki adhat ki így építési engedélyt?!?)
  Szerinted hol állnak?
  Hidd el, itt legkevésbé a virágokról van szó.

  UI
  az oroszok elmentek, de amikor bejöttek kb 800ezer nőt megerőszakoltak. Ha köztük lettél volna, akkor lehet te sem vagy ilyen elnéző.
  szép napot”
 • 27. Lugas6 2010. augusztus 08. 14:26
  „Alsóvároson nemrég még szinte mindenütt földes utak voltak. Eljön még az az idő is, amikor az áramvezetékeket is a föld alatt fogják vezetni, ehhez is árkot kell majd ásni. Egyszerre azonban semmi sem megy. A városunkban bárhol fejlesztik is az infrastrukturát, mindenütt várható kellemetlenség. Próbáljuk ezt túlélni, ez nem a II.-Világháború. Ne féljünk, az oroszok elmentek. A gépkocsijainkat lehet máshol is parkoltatni, a közterületen gondozgatott kertjeinket lesz még módunk felújítani.”
 • 26. papsajt 2010. augusztus 07. 19:24
  „Mint mondtam eddig is voltak árkok az utcában áteresszel összekötve, soha nem állt a víz.

  Ha csak a meglévő árkokat betonozták volna ki, senki nem szólna.
  Itt az egész utcát végig dózerolták! Az utca korábbi szakaszán az út szélébe építettek folyókát, ami normális és teljesen bevált megoldás. Nem kellett az összes fát kiirtani hozzá.

  Inkább arról lehet szó, hogy munkát kell adni a SADE kft-nek,mert most ő a kedvenc a Szeviép után”
 • 25. reagens 2010. augusztus 07. 12:51
  „Kezd már elege lenni a népnek a "városfejlesztés" fedőnevű eszetlen mutyizásból.”
 • 24. Ferrer 2010. augusztus 07. 11:41
  „Aki igazi hazafi, az enged lövészárkot építeni a háza elé! Akármikor visszajöhetnek az oroszok!”
 • 23. Lugas6 2010. augusztus 07. 10:28
  „Alsóváros csapadékelvezető kapacitása igen elmaradott Szeged más városrészeitől. Inkább örülni kellene a fejlesztésnek. Inkább csatornaépítés, mint eláztatott tönkretment családi házak, hajléktalanná váló családok. Ne sajnáljuk ezért a házaink előtti kis kerteket sem, amit amúgy is közterületen hoztunk létre. Ha befejezték a csatorná kiépítését, újból lesz rá módunk a környezetünk megszépítéséhez.”
 • 22. N.P. 2010. augusztus 07. 10:04
  „"Az egyik oldalon nagyjából egy méter mély és egy méter széles árkot nyitottak a földmunkások," - de az is hozzátartozik, hogy az árokba kerülő betonidom sokkal kisebb (a fotó hátterében egyébként látszik), tehát azét koránt sem lövészárok méretű. Ugyanilyenekket egyébként elég sok helyen látni.”
 • 21. klj_54 2010. augusztus 07. 09:46
  „19. hozzászólás papsajt 2010.08.07. 08:19
  "Csak a lakókat nem kérdezi senki."

  Itt a huba!
  Az önkielégítő hivatal (lánykori nevén önkormányzat) nem azért van, hogy rajtunk basáskodjon, arra ott van a kormányunk.
  A hivatal hatalmas hibát vét akkor, amikor nem helyi hanem valami vidékről jöttment szarjankóval terveztet.
  Olyan is a meló amekkora a távolság Szeged és a tervező lakhelye között van.
  Ősszel kezünkben a megoldás, hogy ezeket az alkalmatlan szarjankókat elkergessük, de kérdezem én, hogy kit válasszunk helyettük?
  Én bizony tiltanám az önkormányzatokban a pártoknak még az írmagját is!
  Mert amióta a pártok a lábukat betették, nem a helyi érdekek hanem az országos főmufti szava a lényeges:(
  Lásd Viktor, aki engedélye nélkül fingani sem mernek a fideszesek.”
 • 20. madártej 2010. augusztus 07. 09:38
  „Szinte a minap fejezték be a Város csatornázását. Akkor most mi ez?”
 • 19. papsajt 2010. augusztus 07. 08:19
  „Az Önkormányzat szerint ez így jó, mert ők bejárták a terepet ilyet akartak. Szeretném én is bejárni az ügyintéző utcáját, és megmondani, milyen legyen!
  A Vizesek csak ezt hajtogatják:
  A jogerős engedéllyel rendelkező tervet a vízmű is megmutatja, de módosításra nincs lehetőség.

  Csak a lakókat nem kérdezi senki.”
 • 18. papsajt 2010. augusztus 07. 08:14
  „Kedves "13. hozzászólás tallulah90"
  Ha veled nagyobbat ásattak a honvédségnél, akkor szívattak :) "Paraaaaaszt!"-nyilván az aláírásod :P

  Mint mondtam eddig is voltak árkok az utcában áteresszel összekötve, soha nem állt a víz.

  Ha csak a meglévő árkokat betonozták volna ki, senki nem szólna.
  Itt az egész utcát végig dózerolták! Az utca korábbi szakaszán az út szélébe építettek folyókát, ami normális és teljesen bevált megoldás. Nem kellett az összes fát kiirtani hozzá.
  Egy darab árnyékot adó fa maradt, az egész szakaszon! HA kell mutatok fényképet milyen volt korábban. Kertvárosi rész, a házak előtt gyümölcsfákkal.
  A sarkon, ahol vannak a platánok, annyi levél van ősszel, hogy mindenkinek jut :) Tavaly összetakarítottam, zsákba tettem, de a kukások nem viszik el. A szomszéd nyugdíjasok meg neki sem kezdenek.
  Az árok mélységét, ha akarod lemérem, de van 1 méter - 1,2 méter a sarkon, télen könnyen bele lehet csúszni!”
 • 17. Zsoltee0716 2010. augusztus 06. 23:08
  „"Balesetveszélyesnek látszik, a járdához, úthoz túl közel van, bárki belecsúszhat. Legalább egy ráccsal lefedhetnék. "

  Ez aztán egy értelmes példát hozott fel. rács, mééé azon nem esel bele!?”
 • 16. Naívolvasó 2010. augusztus 06. 20:54
  „Aki nem akar csatornát, annak elment a józan esze...”
 • 15. CsImre 2010. augusztus 06. 20:39
  „A Gábor Áron utcán is készül a fasorirtás, de erről is "elfelejtettek" szólni, pedig eldöntetett. Csak nehogy valaki véletlenül szóljon a lakóknak. Psszt.”
 • 14. Rosmary53 2010. augusztus 06. 20:32
  „12. hozzászólás papsajt 2010.08.06. 19:18

  "Lenne itt pár tisztázni való!"
  Igen, én is így gondolom...hogy az utcán előtted tisztaság, rend legyen, és ne legyen büdös az árok, hát mássz bele, mert azért te vagy a felelős, hogy a falevelet kitakarítsd, ha már oda fújta szél! Ne várj mindent másoktól. Mindenki takarítson a maga portája előtt tisztességesen, mindjárt szebb lesz az utcakép. Ha meg a szomszédod nem akar takarítani, hát beszéld meg vele...mert ugye vele jóban vagy? Nem kell nyálat verni, csak fogd a seprűt, lapátot, gereblyét, és hívd a szomszédokat is...árkot takarítani.”
 • 13. tallulah90 2010. augusztus 06. 20:01
  „Lövészárok? Na ne röhögtessetek már.
  Bírom az ilyen költői túlzásokat. Sztem életetekben nem láttatok még lövészárkot, de még egy vacak légpuskát sem... LOL...
  Am meg ha nem csinálnak semmit az a baj, ha csinálnak valamit, akkor meg az a baj. Inkább örülnének, hogy fejlesztik a várost. Ha meg majd a sok esővíz nem tud elfolyni, és előnti az udvart/pincét, akkor mindenki rinyálni fog. Paraaaaaszt!”
 • 12. papsajt 2010. augusztus 06. 19:18
  „Lenne itt pár tisztázni való!

  1.Senki nem értesítette a lakókat, a lövészárokról !
  2. Nincs is szükség a nagy betonvályúra elég lenne a folyóka az út szélén, 50 méterenként lefolyóval.
  3. Kiirtották az összes fát,bokrot,virágoskertet.
  +1 A sarki 15méteres platánfák és nyárfák levele ott fog rohadni az árokban.
  Nem lesz aki takarítsa, mint ahogy nincs is kedvem a szomszéd fája miatt takarítani.
  Ráadásul a kukások sem viszik el az ilyen jellegű hulladékot.

  Az Önkormányzat megrendelésére a Vízmű csináltatja a SADE nevű céggel, aki "brazil gépsornak" adta tovább.
  Fél éve csinálják, mert közben elmentek az új klinikához építeni.
  Eddig is voltak árkok az utcában áteresszel összekötve, soha nem állt a víz.
  Felesleges pénz pazarlás!
  lakossági panasz folyamatosan van,csak süket talál.
  Koszosak és büdösek az árkok. lásd Alsónyomás sor”
 • 11. N.P. 2010. augusztus 06. 18:19
  „Milyen megoldás az, hogy a tervekről a kivitelezőnek kell tájékoztatni az ott lakókat? Az önkormányzatokat ezért tartjuk!”
 • 10. x 2010. augusztus 06. 17:05
  „#8 & #5: "Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) 127.0.0.1 IP címről szól hozzá." Különben meg sírhattok, mint egy fürdős qurva.”
 • 9. cselac 2010. augusztus 06. 15:27
  „Fujj, azok a mocskok!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangyából műsorvezető

Magyarország természetfilmes társadalma találkozik a ma kezdődő Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválon. Tovább olvasom