Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem akarnak olyasmiért adózni, ami nincs

Sándorfalva - Továbbra sem értik a sándorfalvi külterületen élők, miért kell ugyanannyi építményadót fizetniük, mint a központban lakóknak. Az indulatokat az adóbefizetési határidő korbácsolta fel ismét, egy évvel az új közteher bevezetése után. A polgármester szerint nincs lehetőség a differenciálásra.
Újra forrnak az indulatok a sándorfalvi építményadó miatt. Már a bevezetésekor nagy indulatokat váltott ki az új közteher: mint tavaly februárban megírtuk, a lakosok nem értették, miért kell olyan adót fizetniük, amelyet az országban máshol nem vezettek be. A kisvárostól összesen 232 millió forintot vontak el különböző jogcímeken, amellyel szemben csupán 152 milliós megtakarítást sikerült elérni. A költségvetés tervezésekor tehát a 96 milliós hiányt kellett kompenzálni – ennek érdekében vizsgálták felül az adópolitikát.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

– Ez azonban itt maradó pénz, amelyet önmagunkra költhetünk. Vagyis a városért, a közösségért fizeti mindenki – érvelt egy tavaly téli lakossági fórumon Kakas Béla polgármester.

Éppen ez az, ami miatt most megkereste szerkesztőségünket egy külterületi lakó. Mint ismeretes, már az új adónem bevezetésekor is ők tiltakoztak legjobban, hiszen ugyanannyit fizetnek, mint a „belvárosiak". Nemrégiben mindenkinek egységesen be kellett fizetnie a rá kirótt összeget, és ez ismét felkorbácsolta az indulatokat.

 Így adóznak Sándorfalván

Sándorfalván egy évvel ezelőtt vezették be az építményadót azzal a céllal, hogy a kommunális adó megemelése helyett egy igazságosabb rendszert dolgozzanak ki. Lakáscélú ingatlanok esetében évi 100 forintot kell fizetni négyzetméterenként. A vállalkozásokra kivetett adó sávosan módosul: a 150 négyzetméternél kisebb épületekre négyzetméterenként 600 forintot, 300 négyzetméterig 400 forintot, felette 200 forintot kell fizetni.

– A férjem a 267 ezer forintos iparűzési adó és a céges autóra kirótt 176 ezer forint súlyadó mellett idén 75 ezer forint építményadót is kénytelen volt kifizetni a Csúszdi-dűlőn lévő esztergályosüzem után – mesélte Csiszárné Makra Erzsébet.

– Ezért a több mint félmillió forintért azonban semmit nem kap. Nincs vezetékes víz, gáz, csatorna, internet, sőt még a mobilhálózaton is éppen itt van a fehér folt. Mások kényelmééért fizetik a külterületiek is az adót, amit nem tartok elfogadhatónak.

Az asszony az ügyben még az ombudsman állásfoglalását is kérte, Szabó Máté szerint azonban a vagyoni adó mértéke csak akkor alkotmányellenes, ha azt az önkormányzat differenciálatlanul a törvényi maximumban határozza meg. Sándorfalván azonban a maximumnál kevesebbet fizetnek a lakók – alig több mint a felét.

– Természetesen megértem ezeket az érveket, de azt is tudni kell, hogy a helyi adó a település működésének egyik pillére – fogalmazott a polgármester. – Büszke vagyok, hogy stabil, jó költségvetésünk van, ami többek között éppen a lakóknak köszönhető, akik adóznak. Azt pedig sarkos megközelítésnek tartom, hogy ezért a külterületiek nem kapnak semmit, hiszen ők is bejönnek az iskolába, belvárosba, hivatalba, amelyeket szintén az adóforintokból tartunk fenn.

Csiszárék kilométerekre járnak ivóvízért. Fotók: Schmidt Andrea
Csiszárék kilométerekre járnak ivóvízért. Fotók: Schmidt Andrea

Csiszárné sem azt kéri egyébként, hogy teljesen mentesítsék az adófizetés alól, arra viszont kérelmet fogalmaz meg, hogy az adó mértékét csökkentsék negyedére. Férje és ő sem lakik a településen, mindketten szegediek, így csak a férfi, és ő is kizárólag munkaidőben tartózkodik a településen.

A polgármester a külterületiek adómérséklésére nem lát lehetőséget. – Erre egy esetben lenne mód: ha a kieső bevételt más forrásból – például iparűzési adóból – tudnánk beszedni. Sajnos azonban Sándorfalván az ipari lehetőségek, mivel tájvédelmi körzetben fekszik, meglehetősen szűkösek, így erre kicsi a remény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások előtti lájkverseny a Facebookon

Aktívan használják saját profil- és közszereplői oldalaikat az országgyűlésiképviselő-jelöltek a Facebookon. Tovább olvasom