Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Nem alkonyult be a százforintos boltoknak

Szeged - A százforintos boltok is vevőket veszítettek az általános elszegényedés közepette – derül ki a GfK Hungária piackutató adataiból. Szegeden nem ezt tapasztaltuk: a papír zsebkendőn kívül egyes, a múlt rendszert idéző darabok is a bevásárlókosarakban kötnek ki.
Még magyarázatot is találtak az elemzők arra, hogy a százforintos boltok vevőköre miért vándorolt el a multikhoz, és a szegényebb rétegek miért az áruházláncokban költik el kevéske pénzüket. Azért – olvasható a GfK Hungária magyarázatában –, mert ezekben a hipermarketekben még több az akció, és egyre olcsóbban kínálják a százforintosokra leginkább jellemző háztartási és kozmetikai cikkeket.

Minden száz forint – a logó ma már nem túl aktuális. Fotó: Segesvári Csaba
Minden száz forint – a logó ma már nem túl aktuális.
Fotó: Segesvári Csaba

Szegeden nem ezt tapasztaltuk. Igaz, kevesebb az úgynevezett százforintos bolt – a Széchenyi téri is bezárt –, de a kevésben azért van vevő. Ők addig turkálnak a hétköznapi élet elengedhetetlennek mondott kellékei között, mígnem találnak maguknak valami hasznosítható darabot. De mit is? Például fehér műanyag tésztaszűrőt, acélsodrony súrolókefét, bakelit merőkanalat, kockás törlőkendőt és akciós zöld szivacsot.

Euróval Szegeden

Az euró magyarországi bevezetése még várat ugyan magára, de több helyen, például a Match és a Spar áruházaiban, éttermekben, ruhaboltokban is lehet már az EU közös valutájával fizetni. A visszajárót forintban adják oda.

Mi még azt a rendszerváltáskor felbukkant, a karácsonyi vásáron kínált mágikus hengert is felfedeztük, ami akkoriban slágercikk volt a piacon, de semmire se lehetett használni. Elvben a szöszöket és a hajszálakat kellett volna összegyűjtenie a pulóverekről és a fotelekből. Nos, a százforintosokban ilyen is van, ráadásul kétféle, természetesen Kínából származó típus: az egyiket ruhatisztító hengernek hívják, 249 forintba kerül, a másik a szöszleszedő henger névre hallgat, 299 forintot kérnek érte.

Ha nosztalgiázni szeretnénk, akkor feltétlenül vegyünk lábrácsot: ez az a műanyag valami, amit régen a tusolókba tettek, hogy az ember ne csússzon el. Ajánlhatjuk még a bokafixes nejlonzoknit 111 forintért – ennyi pénzért rögtön két párhoz jutunk –, és a sziromtányért 115-ért. Ez utóbbi egy műanyag tányér, amelynek a széle virágszirmot formáz. Hogy ezek a cikkek valóban olcsóbbak-e, mint a hipermarketekben, sosem tudjuk meg, mivel a multiknál nem kaphatók.

Amúgy van hatalmas méretű rizses csoki is a százforintosokban, amely olcsóbb, mint szülőhazájában, Horvátországban: nyolcszáz helyett ötszázhatvan forintba kerül. Van még mosópor, műanyag kiskanál, póráz, vállfa, műkaktusz, cipőfűző és ételhordó. Mind-mind nélkülözhetetlen darabnak számítanak az életünkben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgatót keresnek a szegedi szimfonikusok

Szeged - Pályázatot írt ki a közgyűlés a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára. Erre azért… Tovább olvasom