Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem állnak üresen a társasházak

Előbb telefonáltunk, majd elmentünk és megnéztük a társasházakat. Már nem üresek. Megfordult a trend, Szegeden vadásszák a jó telkeken épülő társasházi lakásokat. Vásárhelyen azonban fordított a helyzet.
A nagyításhoz kattintson a képre!
A Franciahögy lakóparkban jelenleg egy darab eladó új lakás nincs, a Vadasparkban néhány tetőtéribe még be lehetne költözni. „Sajnálom, hölgyem, de elfogytak" – mondták a telefonba a vonal végén, mintha kabát után érdeklődtem volna. Viszont vigasztalásul megtudtam, a Vadaspark lakóparkban építenek új házakat május végi átadással, a legkeresettebb első emeleti négyzetméterárak pedig kulcsrakészen továbbra is alacsonyabbak, mint a város többi pontján.

Lakást vásárolni indultam, új társasházi otthont kerestem, amihez a lakóparki kínálat adta meg a felütést. Azt hittem, dobálni fogják utánam a lakáskulcsokat, ajándék konyhabútort vagy garázst kapok, ha hajlandó vagyok végighallgatni egy ajánlatot.

Nem így történt. A Boldogasszony sugárúton például láttam egy üres telket, a járdától palánkkal elkerítve, rajta a tábla, lakások leköthetők. Gondoltam, itt még bőven beleférek a keretbe, de csalódnom kellett: a tizennyolcból már csak négy olyan maradt, amiből választhatnék.

Használtból Tiszát rekesztenek

A használt lakások piaca stagnál Szegeden: óriási a kínálat, a paneltől kezdve a hatvanas évek elejének blokkházai és a luxusnak mondott társasházak is kínálják a már kissé viseltes otthonokat. Ráadásul jóval magasabb az induló ár, mint amennyit a lakás ér. Aki vásárolni szeretne, megnézi, megéri-e az összes vezetéket, csövet kicserélni egy idegeskedéssel járó felújítás során, avagy érdemesebb újat venni.

Magamban bátor embereknek neveztem azokat a szerződőket, akik már akkor odaadták pénzük egy részét, amikor még egy téglát sem vittek a telekre. A kérdést még fel sem tettem, megválaszolták: ha még nem kezdődött el az építkezés, a telek lakásonkénti ára illetékmentes, ezért a sietség. Itt egy négyzetméter szerkezetkészen 230 ezer forint, részint a frekventált hely miatt, részint azért, mert a három szinthez liftet is építenek.

Kiderült: alkudni nem nagyon lehet, az árak beálltak. Minden lakás annyiba kerül, mint ami a hely, a fekvés és a felszereltség függvényében elvárható. Esetleg a legutolsó, és esetleg a tetőtéri ingatlan árából engednek, avagy a beugró árát hajlandók mérsékelni. Beszéltem olyan vállalkozóval is, aki a jó üzlet reményében még saját lakását is felajánlotta eladásra. „Tetszik tudni, mi minden házban egy lakást magunknak tartunk meg" – mondta.

Ma már nem látni jelentős különbséget Újszeged és Alsó- vagy Felsőváros új lakásainak ára között: azok, amelyeket már elkezdtek építeni, 180-200 ezer forintos négyzetméterárakon mennek el szerkezetkészen – lakóparkban kulcsrakészen kapunk ennyiért új otthont –, a jövő évi átadással készülők azonban már 20-30 ezerrel drágábbak. Ha a befejezésig még 40-50 ezer forintot számolunk egy négyzetméterre, akkor 250-280 ezer forintos árakat kapunk, vagyis 60 négyzetméterért 15-17 millió forintot kell kifizetni.


Vásárhely pang

Míg Szegeden „megindult" a piac a korábbi stagnálás után, Hódmezővásárhelyen fordított a helyzet. Hampel Tamás, a Code-In ingatlanközvetítő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, idén indultak csak el jelentősebb építkezések – a tavalyi 30-40 új lakás helyett 100 épül –, viszont azoknak a fele üresen áll. Kulcsrakészen jelenleg 230 ezerbe kerül egy négyzetméter Vásárhelyen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin gyorsan motorra pattant

Tavaly betegsége miatt nem tudott részt venni Valentin a babafotózáson, idén viszont már nem maradt… Tovább olvasom