Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Nem átjáróház, mégis forgalmas a Nyitra utca

Szeged - Lakó-pihenő övezetté nyilvánították az újrókusi Nyitra utcát. Így már nem használhatnák egérútnak a járművezetők, és maximum 20 kilométer/órával mehetnének, de nem tartják be a szabályokat.
 Mi a lakó-pihenő övezet?

A KRESZ szerint lakó-pihenő övezetbe az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi hajthat be. Vannak kivételek, például a szemétszállító, a postás kocsi és a költöztetést, áruszállítást végző gépjármű. Az övezetben legfeljebb 20 kilométer/óra sebességgel szabad közlekedni. A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságára. Ha nincs járda, a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják.

Sokan egérútnak használják az újrókusi Nyitra utcát, arra kerülik ki a Rókusi körúti közlekedési lámpát a járművezetők – többek közt a béketelepiek. Mint már korábban megírtuk, az ott élőket zavarta, hogy óránként 40-50 autó haladt át, és nem mindenki tartotta be a 30 kilométeres sebességkorlátozást. A városvezetés döntött a megoldásról, nemrég lakó-pihenő övezet lett a teljes Nyitra utca.

– Ez legyen a legnagyobb gondom. Szerintem el lehet viselni az átmenő forgalmat, de a sebességkorlátozást nem nagyon tartják be – mondta Faragó Andrásné, amikor arról kérdeztük, zavarja-e a forgalom. A szomszédos Fűtőmű utca egyik lakója pedig úgy látja, szinte minden Nyitra utcai családnak van autója, jellemzően ők jönnek-mennek ott. Mindenesetre megfigyeltük az utcába be, illetve onnan kihajtó autókat fél órán keresztül: 17-en gördültek be, és ugyanennyien mentek el a Csáky József utca felőli sarkon. Ez összesen 34 autó, tehát a korábbi forgalom úgy tűnik, egyelőre nem csillapodott.

Hiába a figyelzettető jelek, jönnek az autók sebesen. Fotó: Kuklis István
Hiába a figyelzettető jelek, jönnek az autók sebesen. Fotó: Kuklis István

A Nyitrán nemcsak a lakó-pihenő övezet tábla és felfestés lassítja a járműveket, hanem fekvőrendőrök is, de azok nevetségesen laposak, lassítás nélkül áthaladnak rajtuk az autósok. Kivétel az 5. számú ház előtti, ott egy kanyar van, ahová néhány hónapja egy magasabb fekvőrendőrt építettek. A házsor parkoló felőli oldalán nincs járda, a kapuktól néhány méterre kezdődik az úttest. Az utcában több fodrászat, egy gyógyszertár működik, és ott található a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete irodája.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábát törte, majd meghalt a kórházban

Kórházba került, lábát törte, kiszáradt, majd tüdőgyulladásban 5 nap után elhunyt olvasónk nagyapja. Tovább olvasom