Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem az állvány miatt zuhant le a munkás

A két héttel ezelőtt egy szegedi panelfelújítás állványáról lezuhant, és belehalt sérüléseibe egy építőmunkás. Az elsődleges vizsgálat azt mutatja, hogy elcsúszott a vakolatdarabokon.
Jogerős határozat csak két hónap múlva várható a március 12-én Szegeden, a Budapesti körúti panelfelújítás állványzatáról lezuhant munkás ügyében. Emiatt a munkavédelmi és munkaügyi főfelügyelőség regionális munkavédelmi felügyelősége egyelőre nem árulja el, melyik cég foglalkoztatta a 45 éves férfit. Annyit azonban elmondtak, hogy nem Csongrád megyei munkáltatóról van szó.

Az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint nem bűncselekmény történt, hanem baleset, mégpedig több körülmény véletlen összejátszása miatt. A munkás feladata volt, hogy a csörlőtől a társai keze alá hordja a vakolóanyagot. Ebből szóródtak ki darabkák az állványra, amelyen elcsúszott a férfi, megbotlott az egyik kereszttartó rúdban, és kizuhant a korláton keresztül. Tizenhat méter magasról esett le, közben többször próbált megkapaszkodni az állványokon, ám végül az aszfaltra csapódott.
A felügyelőségtől azt is megtudtuk, hogy az állványt rendben találták, védőháló felszerelése nem volt kötelező. Tájékoztatásuk szerint a munkás valóban az első napját töltötte az építkezésen, de gyakorlott építőmunkás volt, húsz éven keresztül dolgozott kőművesként. Március elején jött el az előző munkahelyéről, majd egy vállalkozó foglalkoztatta, és két hete hétfőn kezdett a Budapesti körúton. Ha az eljárás lezárul, a munkáltatót várhatóan több hiányosság miatt megbírságolja a felügyelőség. A büntetési tétel 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet. Az építkezés a teljes technológiai felülvizsgálat után folytatódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom