Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem az apácaképzés a cél a Karolina-iskolában

Szeged - Országos negyedik lett 2006-ban az ország középiskolái között az úgynevezett továbbtanulási hozzáadott érték alapján a szegedi Karolina-gimnázium.
Ugyanakkor a városban egy sor tévképzet – „apácaképző", „a katolikusok iskolája" – él az intézményről, mely most zárja azt a jubileumi évet, melyben alapításának 135., újraindulásának 15. évfordulóját ünnepelte. Ebből az alkalomból beszélgettünk az iskola igazgatójával, Ivanics M. Andrea nővérrel és hat nyolcadikos gimnazistával.

Egymásba karolnak a lányok, úgy sétálnak az udvaron. Beszélgetnek, vihorásznak – hiszen tinik. Szétrebben a csoport, ahogy a kicsik feléjük futnak – mindegyik nagylány magához ölel egy alsóst...

– Védencet választhatott magának minden gimnazista az általános iskolások közül. Beszélgetünk velük, segítünk, de például karácsonyra ajándékot is készítünk nekik... Vigyázunk rájuk az iskolában, mint a védőangyalok – magyarázza a nyolcadikos gimis Balogh-Szabó Bettina, mi történt. A Kelebiáról Szegedre került lány elárulja: tavaly, az első hetekben sírt, mert nagyon szerette régi iskoláját, hiányoztak az ottani barátnők, de a szegedi Karolina-gimnáziumban eltöltött több mint egy év alatt bizonyságot szerzett arról, hogy nagyon is jó helyen van. – Itt észrevettem: nevelnek bennünket. De vigyáznak is ránk. Egyszóval: törődnek velünk.

A Karolina cserfes nyolcadikosai (balról jobbra): Kónya Orsolya, Hoffmann Regina, Antal Erzsébet, Balogh-Szabó Bettina, Pap Rebeka és Börcsök Júlia. Fotó: Schmidt Andrea
A Karolina cserfes nyolcadikosai (balról jobbra): Kónya Orsolya, Hoffmann Regina, Antal Erzsébet, Balogh-Szabó Bettina, Pap Rebeka és Börcsök Júlia. Fotó: Schmidt Andrea

Lánynevelésre alapítódott a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek rend, de szegedi óvodájába, általános iskolájába fiúk is járhatnak.

– Itt több férfi tanárom van, mint az általánosban, szoktam mondani azoknak, akik azt hiszik, csak apácák tanítanak minket – oszlat el egy Karolinával kapcsolatos tévképzetet a szegedi Tisza-partiból érkező Pap Rebeka.

A 90 fős tanári karban mindössze 5 szerzetes dolgozik. A magyarországi tartomány 25-50 éves korú szerzeteseinek fele – közte a szegedi iskolát igazgató Andrea nővér – tanulmányait nem egyházi iskolában alapozta meg.

– Jó a közösség, nincs kiközösítés, mint Eleken, ahol nem fogadtak be – jelenti ki az erdélyi Gyimesbükk szülötte, Antal Erzsébet, akinek osztálytársai között reformátust és evangélikust egyaránt találnánk.

„A keresztény értékrend iránt elkötelezett családok leányait, valamint a keresztény értékrendre nyitott lányok jelentkezését várjuk" – olvassuk az iskolai honlapon a leendő gimnazistáknak szóló ismertetőt.

– Imaszándékot is mondhatunk, tartanak osztály- és iskolai misét, s persze kötelező a hittan – sorolja a Kelebiáról érkezett Börcsök Júlia. – Ez ugyanúgy összetartja a közösséget, mint a lelki gyakorlatok.

– Kötelező a köpeny. Ezt sokan fölróják, de legalább nincs rongyrázás – zárja rövidre válaszát a szentmihályi Kónya Orsolya.

A Karolina nővért ábrázoló textilképet diákok és tanárok együtt készítették. Fotó: Schmidt Andrea
A Karolina nővért ábrázoló textilképet diákok és tanárok
együtt készítették. Fotó: Schmidt Andrea

– Szigorúak a tanáraink, de biztosak is lehetünk abban, hogy fölkészítenek az érettségire – véli a battonyai Hoffmann Regina. – Nagyon erős a nyelvoktatás: például gyakorlatra hamarosan Cambridge-be utazunk.

– Modern nevelési elveket vallott a rendalapító. Ezek a mai napig hatnak számos ország oktatási rendszerére. Arra törekszünk, hogy harmonikus emberekké neveljük tanítványainkat, akik hűek a keresztény hithez, a nemzethez, a családhoz és önmagukhoz – jelenti ki Ivanics M. Andrea nővér, a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon igazgatója.

A rendalapító Jézusról nevezett Mária Terézia újítása például a máig használatos órarendi beosztás; a verés és terror nélküli nevelés; a tanulás, a játék és a mozgás megfelelő arányú vegyítése; a személyre szabott oktatás; a szegényebb diákok számára is oktatott ének, rajz és testnevelés, illetve a gyakorlati képzés. Az iskolanővérek iskolája az életre nevel.

Évek és számok

A most záruló jubileumi évben ünnepelte alapításának 135., újraindulásának 15. évfordulóját az öt intézménytípust magába foglaló, több mint hatszáz gyermeket nevelő szegedi Karolina. Az intézményt fenntartó Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek Magyar Tartománya (SSND) 150, s „anyaszervezete", a Jézusról nevezett Mária Terézia általa alapított szerzetesrend 175 éves. Az intézmény névadója, M. Karolina nővér érdeme, hogy meggyökereztette a rendet Amerikában. A sokszoros jubileumú év zárásaként nyílt meg november 21-én az iskolatörténeti kiállítás a Karolinában.

Olvasóink írták

  • 2. Starbuck 2008. november 27. 16:11
    „Lehet, hogy az iskola oké, de ezek a köpenyek tényleg borzasztóak. Nézhetnének ki jobban, az még nem lenne rongyrázás.”
  • 1. Luckatosh 2008. november 26. 13:59
    „Sajat tapasztalatom mondatja velem, hogy tenyleg nem apacakat kepeznek ott! ;-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali üldözés Szegeden

Szeged - Rendőrök vették körül tegnap hajnalban Szegeden a Szilléri sugárút és a Retek utca sarkán… Tovább olvasom