Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Nem az ipar foglalkoztatja a legtöbb embert a megyében

A legnagyobb foglalkoztató Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem: alkalmazottainak száma már meghaladja a hétezer főt. Az ipar képviseletében a Pick Szeged Zrt. az örök dobogós. Fél évvel ezelőtti táblázatunkban a Hungerit Rt. állt az élen legnagyobb ipari foglalkoztatóként.
Az SZTE alkalmazza a legtöbb embert a megyében. Fotó: Frank Yvette
Nem az iparból viszik haza a legtöbben a fizetésüket Csongrád megyében: a legnagyobb foglalkoztatónak a Szegedi Tudományegyetem számít. Tráser Ferenc gazdasági és műszaki főigazgató elmondta, a gyermekkórház és a gyermekklinika tavalyi összeolvadása óta az alkalmazottak száma meghaladja a hétezer főt. Mellettük további négy- ezren vesznek fel óraadóként honoráriumot az egyetemtől, így akár 11 ezres foglalkoztatotti körről is beszélhetünk. Nem volt ez másképp 1999-ben sem, amikor még két egyetemi intézményt jegyeztek, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi és a József Attila Tudományegyetemet, mintegy ötezer alkalmazottal. Az azóta eltelt időszakban 11 karral létrejött Szegedi Tudományegyetem szinte város a városban úgy költségvetését, mint alkalmazottainak és a hallgatóinak számát tekintve.

Az adatokhoz való hozzáférés még hat év távlatából sem volt egyszerű. A KSH Szegedi Igazgatósága által rendelkezésre bocsátott táblázat úgynevezett kategóriánkénti bontásban állította fel a rangsort. Ebből azonban csak az derült ki, hogy például a Pick Szeged Zrt. 2005-ben a két- és ötezer fő közötti létszámot foglalkoztató kategóriába esett. Mint ahogy azt Szűcs Anna tájékoztatási osztályvezető elmondta, egyedi adatot nem szolgáltatnak ki, nem publikálnak, s azokat csak addig tárolják, amíg az összevont kategóriában el nem helyezik. Az 1999 előtti adatok nincsenek is számítógépen. A KSH-tól kapott sorrendet azonban sikerült sorvezetőként használnunk, és azt – egy-két kivételtől eltekintve – a saját gyűjtésű adatokkal pontosítani.

A bánya

A KSH megőrzi az összes, „papíralapú" kérdőívet, amelyen a cégek létszámadatai szerepelnek, ám azokat nem Szegeden, hanem a „bányában" őrzik. Így hívják a statisztikai hivatal Sajószentpéteren, a hegyekben található raktárát. Azokhoz a papírokhoz külső ember nem férhet hozzá, a rajtuk szereplő adatokat pedig csak az illető cég engedélyével lehet kiadni.

Tavaly nyáron ezeken a hasábokon már megpróbálkoztunk egy hasonló adatsor elkészítésével, igaz, akkor csak a legnagyobb ipari foglalkoztatók 1995-ös és 2005-ös létszámadatait próbáltuk meg összehasonlítani. A táblázat rövid lett, mivel a tíz évvel azelőtti vállalatok zöme jogutód nélkül megszűnt, az akkori cégek közül csak a Hungeritet, a Picket, a szegedi Szefót és a Sole Rt.-t találtuk meg 2005-ben is. Most az egyetemmel és a szolgáltatókkal kiegészített táblázat valósághű képet ad arról, honnan is viszik haza legtöbben a fizetésüket napjainkban.

Csak érdekességképpen: fél évvel ezelőtti táblázatunkban a Hungerit Rt. állt az élen legnagyobb ipari foglalkoztatóként, 1600 fővel, mára megelőzte a Pick Szeged Zrt., a vágóüzem beindításának és a szentesi létszámcsökkenésnek következtében. Nem változott viszont a Szefo és a Sole helyezése. A Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt.-ről találtunk egy adatot 1999-ből: akkor 636 embernek adtak munkát, mára tehát megduplázták létszámukat. Hasonló duplázást hajtott végre a Szilánk cégcsoport is az elmúlt két év során, 200 helyett ma már 400-an kapják onnan a fizetésüket, listánkra azonban még nem fértek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom