Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem azé a föld, aki megműveli

Szeged - A tulajdonos a városban él, földjét azok a családi vállalkozások vagy szövetkezetek művelik, amelyek bérlik a hektárokat. A kisbirtok fogy, egyre inkább a közepes méret válik meghatározóvá. A termőterület évről évre kevesebb.
Nincsenek pontos adatai a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak arról, milyenek a tulajdonviszonyok Csongrád megyében – közölte Szakáll Sándor, az MgSzH földművelésügyi igazgatója. Ennek az az oka, hogy csak a földhivatal rendelkezik ingatlan-nyilvántartással: az adatok ugyan nyilvánosak, ám azokat senki sem összesíti.

Honnan lehet tudni, hogy a megyében milyen birtokviszonyok alakultak ki az elmúlt 20 évben? Szakáll Sándor elmondta: az MVH honlapján eddig egy alkalommal, 2005-ben hozták nyilvánosságra azt az adatsort, hogy a beérkezett földalapú támogatáskérelmeknek milyen a megyénkénti és a nagyság szerinti megoszlása. Ezek a számok megegyeztek a hivatal információival. Mivel földet alig adnak-vesznek az emberek, feltételezni lehet, hogy az 5 éve levont következtetések ma is igazak.

Eszerint a megyében a 20 hektár alatti kisbirtokok vannak abszolút túlsúlyban, arányuk 87 százalékos. A 20 és 100 hektár közötti birtokok 10 százalékot tesznek ki. A 100 hektár feletti, egy kézben lévő földterület aránya pedig mindössze 3 százalék.

Aratás Újszentiván határában. A megyében megművelt földterület nagy részén kalászos terem. Fotó: Schmidt Andrea
Aratás Újszentiván határában. A megyében megművelt földterület nagy részén kalászos terem.
Fotó: Schmidt Andrea

A használt földterület 60 százalékát bérlik a gazdálkodók: a szövetkezeteknek például alig van magántulajdonú területük, ők 92 százalékban mások – városokban élő ügyvédek, örökösök, idős földtulajdonosok – hektárjait használják. A legapróbb, 5 hektár körüli birtoknagyságok kiveszőben vannak, összefüggésben azzal, hogy a kárpótlásból földhöz jutott idős emberek halála után az örökösök eladják a hektárokat, így a kis- és középbirtokok erősödnek.

Csongrád megyében a termőterület nagysága 370 ezer hektár, de 10 éve még 382 ezer volt. Tíz év alatt tehát 12 ezer hektárral csökkent a megművelhető földterület, többek között az autópálya-építések következtében is. A megművelt terület 320 ezer hektár, amelynek több mint kétharmada a szántó: ezeken a területeken kalászosokat termesztenek. A vetésszerkezet szinte évtizedek óta ugyanaz a megyében. Az állattenyésztés súlya a megye mezőgazdaságában mindössze 25 százalék, a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet együttesen 65 százalékot tesz ki.


Táblázatunkból kiderül: a dél-alföldi régióban a legolcsóbb a föld, egy hektár szántó átlagára 365 ezer forint. 2011-ig él a külföldiek földvásárlási moratóriuma, ezért nem drágult eddig a föld ára. Mivel várható, hogy a moratóriumot meghosszabbíthatják, nincs érdeklődés a földek iránt. Magyarok is ritkán vásárolnak egymástól: az országos 5,2 millió hektárnyi termőterületből évente csak 200 ezer hektárnak lesz új gazdája.

Kevés a külföldi tulajdonos

Csak a földhivatali tulajdoni lapok összesítéséből derülhetne ki, hány hektár került hivatalos adásvételi szerződéssel külföldi tulajdonba az országban. Ilyen adatbázis azonban nincs. A következtetés alapja a már említett módszer: hányan nyújtottak be támogatásra igényt. Az országban 4200 hektár külföldi tulajdonosa igényelte a földalapú támogatást, ami elenyésző mennyiség az 5,2 millió hektárhoz viszonyítva. Csongrád megyében a 90-es évek elején, kárpótlásból jutottak hozzá külföldiek a hektárokhoz: ekkor még nem élt a földszerzési moratórium.

Olvasóink írták

 • 14. Nuts 2010. augusztus 03. 09:59
  „KolompárRómeó: Azért itt kicsit más a helyzet; hisz tuladjonképpen itt is ipari termelésről, szolgáltatásról beszélünk. Azért volna jobb ha lehetőleg minél több föld lenne a termelők kezében, hisz akkor nem lennénk annyira kiszolgáltatva a tulajdonosoknak. Furcsa volna ha MÁV mozdonyait, vasútpályáit, állomásait több ezer embertől kellen bérelnie. De ugyanilyen furcsa volna ha a suzuki gyár, az opel, s pick, sole vagy bárki nem birtokolná a saját gyártósorait és több száz/ezer embertől kellene az utolsó csavarig bérelnie.
  Szerintem ennél fogva nem jó a buszvezető stb... hasonlat.”
 • 13. ferdzso 2010. augusztus 02. 19:14
  „Ismét egy cikk , ami alkalmat ad, hogy "X" vitázzon "y"- nal! Nem is értem mi ebben a csoda, ha valaki nagyüzem szerűen, vagy más okból, de mégsem maga, mással művelteti a földjét! Lássatok csodát! Ismerek olyan építőipari vállalkozót, aki szintén erre "vetemedett": Nem vett kezébe kőműves kanalat, és mégis a vállalkozása eredményeként épült már sok ház... Hű-ha! Mik vannak?!”
 • 12. Dema 2010. augusztus 02. 09:15
  „Én kiadtam ingyen 2 hektár földet, csak művelje valaki! Még így is alig találtam rá embert a Marosszögbe. Eladni meg lehetetlen. Ingyen adjam oda valakinek??? Még felgyújtani sem tudom! :D:D:D:D Mi a francot beszéltzek ti itt milliókról??!!”
 • 11. shalomka 2010. augusztus 01. 17:42
  „Már régen vissza kellett volna államoítani őket. Sok"kisbirtokos" azt sem tudja hol a földje... a művelők nagy része meg hozzá nem értő.”
 • 10. nagypappa 2010. augusztus 01. 15:51
  „deszkás 2010.08.01. 13:15

  Ma meg, jól megbüntetnek, ha nem tartod tisztán. Igaz adnak támogatást is. Én rozsot vetek minden évben.
  Gyakorlatilag egyszer -augusztusban- megtárcsáztatom és egész évben nincs rá gondom.
  El nem adom mert dédszüleim egész életükben ezért a darabka földért gürcöltek. Nem volt sem TV, autó, videó, de még fürdőszoba sem. A gyerekeknek a tehén volt a radiátor. A tehénistállóban kellett aludniuk.
  Unokám legjobban azon akadt ki, hogy nagyapám, mivel nagy luxus volt az újság, egy kukorica csutkát tartott a WC-ben. Az is többször használatos volt. A kultúrát az évente megjelenő kalendárium jelentette a családnak.
  Megjárták a háborút -háborúkat- nem voltak mégsem depressziósak.
  Ismerték a rokonokat. MA már a másod unokatestvéreket sem mindig ismerik az emberek
  Nagyapámmal egy rokonlátogatás -Zákányszék felsőre- három napos volt. Ma.. vagy felhívom őket telefonon, vagy ha arra járok kocsival és max. egy kávé erejéig tartom fel őket a munkájukban. Látom, hogy nem is látnák szívesen a hosszabb ideig tartó vendégeskedést.

  Olyan szegények voltunk, hogy ha nem fiúnak születek nem lett volna mivel játszanom.”
 • 9. deszkás 2010. augusztus 01. 13:15
  „Ne is add vissza mert nincs kinek, viszont parlagon se hagyd! Tudod valamikor a parlagon hagyott föld és a megtaposott kenyér szentségtörésnek számitott.”
 • 8. Mignon 2010. augusztus 01. 11:08
  „Földet vissza nem adunk!”
 • 7. attila7575 2010. augusztus 01. 08:40
  „Rövid cikk, de még így is majdnem elaludtam a végére.”
 • 6. deszkás 2010. augusztus 01. 08:38
  „Mikor volt azé?”
 • 5. honorus 2010. augusztus 01. 08:19
  „A hol élsz te és soha nem fog ennyit érni a föld hurrogóknak egy kis adalék!!!!!4:

  http://www.foldbroker.hu/foldpiac.htm”
 • 4. honorus 2010. augusztus 01. 08:16
  „Szerintem az a bolond aki most eladja a földjét ilyen nyomott árakon!!!4
  Nagyon sok ismerős tartja még a földjét, kivár, 3-5 évet, azután ha mozdulnak a földárak meglátjuk.
  Itt a Dél Alföldön jó zsíros földek vannak, ki kell várni 1-1,3 millióra ha-kénti árat.”
 • 3. macusnéni 2010. augusztus 01. 06:46
  „Aki okos volt a kárpótlás és a Tsz 3o aranykoronás ajándékakor 3o-4o ezer Ft-ért egy hold földet vehetet,ami most nem 45o e.körül van,hanem a felvése szerint még sokkal többe.azt most bérbeadhatja és simán megél belőle.Plusz még állami támogatást is kap.Régen se a bankba hordták az emberek a pénzüket/az okosak/ hanem ha eladó volt a szomszéd darab megvették. Na erre füzzön valaki gombot,hogy nincs igazam.”
 • 2. qrumpli 2010. augusztus 01. 04:14
  „Teljesen igaz !
  A szomszédasszony se az én tulajdonom...........................”
 • 1. KolompárRómeó 2010. július 31. 16:28
  „Nem a buszsofőré a busz, amit vezet. Nem az újságíróé a számítógép és a szerkesztőség, amin és amiben dolgozik. Nem a pilótáé a gép, amit vezet. Ebben mi a borzasztó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi legendák a sztárfalon

Szeged - A Brnoi Söröző és Étteremben kialakított Szegedi Sztárok Falán tegnap avatták fel a két… Tovább olvasom