Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem bírnak a szeméttel

Szeged - Rákényszerül az állami útkezelő, hogy évente egyszer önkénteseket toborozzon, és ingyenmunkával összeszedesse az út menti szemetet. Rendszeres takarításra ugyanis nincs pénze, a szemét pedig napról napra újratermelődik.
Van termés bőven, lesz dolga ma a szemétszüretelőknek, akik az állami útkezelő Magyar Közút Zrt. felhívására – mint minden évben – idén is április 22-én, a Föld napján kampányszerűen megtisztítják az út menti pihenőket, zöldterületeket. Szétnéztünk Csongrád megye útjain. A legdurvább a helyzet a 45-ös úton Szentes és Vásárhely között, a Szegedet érintő főutak közül a régi 5-ös út mentén látni a legnagyobb piszkot. Ahol találtunk szeméttárolót, az csordultig megtelt, a környezetét elöntötte a mocsok. A buszmegállókból még a kisebb kuka is hiányzik. A benyílók igazi paradicsomai a potyázóknak; aki nem akar szemétszállítási díjat fizetni otthon, az a természet lágy ölén rakja le hulladékát. Képzeletbeli dobogónkon végezne a 45-ös és az 5-ös mellett a Sándorfalvi út milliónyi flakonnal, háztartási vegyes szeméttel és a 43-as út méteres fóliadarabokkal, ételmaradékkal, fémdobozzal.

Szentes és Vásárhely között, a 45-ösön túlcsordul a mocsok a hulladéktárolón. Fotó: Karnok Csaba
Szentes és Vásárhely között, a 45-ösön túlcsordul a mocsok a hulladéktárolón.
Fotó: Karnok Csaba

Nem patyolattiszta, de összehasonlítva a koszosokkal szépen néz ki a régi 5-ös Röszke felé kimenő vége, az 55-ös út. Rögtönzött tisztasági versenyünket a 47-es nyerte.

A régi 5-öst hiába takarítják hivatalból évente kétszer, a szeméttenger másnapra újratermelődik. Fotó: Schmidt Andrea
A régi 5-öst hiába takarítják hivatalból évente kétszer, a szeméttenger másnapra újratermelődik. Fotó: Schmidt Andrea

Az állami útfelelős országszerte 50 ezer önkéntest toborzott a mai kampányra. Csongrád megyében az 5-ös és a 43-as mentén látni majd őket akcióban, valamint csatlakozott többek között Domaszék, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Szatymaz és Üllés önkormányzata. Amúgy a közútkezelő az ország 33 ezer kilométer útját évente kétszer tudja intenzíven végigtakarítani; erre tavaly 426 millió forintot költöttek, idén ennél jóval kevesebb jut, összesen 300 millió. Mint Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs menedzsere fogalmazott, a vadlerakókkal nem tudnak versenyezni. Működik a tömegvonzás, vagyis hiába ürítik a kijelölt szemeteseket, ahogy az első nejlonzsák megjelenik úton-útfélen, azonnal újabbak követik. A Magyar Közút megfigyelései szerint teherautók, dömperek és kisebb haszonjárművek tonnaszám szállítják a megállókhoz, pihenőkbe, bekötőutakra a kommunális szemetet, kiszolgált háztartási gépeket, sittet.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. csakhogy 2010. április 23. 20:05
  „Jövőre már kátyúzni is mi fogunk?!”
 • 22. varadipal 2010. április 23. 17:24
  „Kevesebb adót kell ellopni, ilyen-olyan semmirevaló emlékművet építeni és a maradékból több közmunkást kell fizetni, hogy időben takarítsák ki a szemétgyüjtőket. Talán még a most kifizetett segélyek fele is megmaradna.”
 • 21. geza 2010. április 23. 14:46
  „Javasolnám a sok segíjen élőnek segély helyett ezt a munkalehetőséget felkínálni.
  Lehet ha tisztább valami akkor jobban meggondolják hogy szemetelnek-e.”
 • 20. gróf 2010. április 23. 09:09
  „Akkor várjuk a következő riportot amit a rendőrséggel, közterület-felügyelettel és az önkormányzat szabálysértési osztályával készítettek, hogy mennyi eljárás indul szemetelők ellen évente!?
  Esetleg azt a pénzt amit az ellenőrző , szankcionáló szervek kapnak azt a szemét összeszedésére kell fordítani...úgy talán hatékonyabb lenne.”
 • 19. macs 2010. április 22. 19:29
  „maug,
  "Miért nem lehet felvenni egy-két embert, akiknek csak az lenne a dolga, hogy figyeljék az illegálisan szemetet lerakókat."

  Jó figyelik, aztán mit tudnak tenni? Lefotózzk? Az lesz a válasz nem ő van a képen, hamisítvány stb.
  Igazoltatják? Csak úgy 1-2 ember?

  Egyébként érdekesen gondolkoznak az emberek, a szomszédunk rendszeresen a mi kukánkba gyömöszöli a szemeteszsákját, pedig a saját kukájába még bőven belefér. Nem értem miért csinálja.”
 • 18. maug 2010. április 22. 17:01
  „Nevetséges!

  Miért nem lehet felvenni egy-két embert, akiknek csak az lenne a dolga, hogy figyeljék az illegálisan szemetet lerakókat.

  Ha meg megvannak, akkor utána azokat kellene közmunkára kötelezni. Szedjék más után a szemetet.

  Dupla haszon lenne!”
 • 17. vidi32 2010. április 22. 16:45
  „"Orbán Viktor azt ígérte: kormányon 2 hét alatt rendet tesznek az ország olyan pontjain, amelyek "ma még reménytelennek tűnnek".Itt a lehetőség.Gondolom ezért is kampányolnak a jövő"kukabúvárai" a cikk felső részén........”
 • 16. tahoszegedi 2010. április 22. 15:23
  „Nos,szerintem meg a Sündőröknek ha már olyan kényelmesen fotózgatnak az Octáviájukból, igazán kezdeményezhetnek a külföldi vendégmunkásokkal szembeni szabálysértési eljárást (hamár Románia is az EU tagja lett) a szemetelés miatt.
  Nyáron meg lehet fulladni a koszban és a szemétben amerre csak járnak.”
 • 15. gróf 2010. április 22. 15:20
  „14. hozzászólás nyomdasz63 2010.04.22. 14:23

  Ebből ki kellene hagyni a pénzt...megéri vagy nem, a szemetet össze kell szedni, el kell szállítani!”
 • 14. nyomdasz63 2010. április 22. 14:23
  „6. gróf 2010.04.22. 12:59
  Én is "úgy hallottam",nem lesz lomtalanítás,állítólag a külvárosokba küldtek ki levelet,hogy össze kell fogni az utcának,betelefonálgatni,megrendelni-vagy ilyesmi !

  -A szemétszállítás/lakossági/ nagy biznisz,heti 639 ft kötelező ! Nálunk 4 tagú családnál jó,ha 2 hetente megtelik a kuka,a "sárga zsák" havonta lenne tele-igaz,a reklámszemét iskolai papírgyűjtésre megy.Ha akarom,ha nem,évi több,mint 33ezret ki kell fizetni-a nen ürített hetekért is! Nem kéne a "fejeseknek" ezt a rengeteg pénzt lenyúlni,és jutna pl.a közútkezelőnek is sűrűbben gyűjteni !”
 • 13. benq 2010. április 22. 14:17
  „talán sűrűbben kellene összeszedni az útszéli kukákból....”
 • 12. bubuska73 2010. április 22. 14:10
  „10. hozzászólás KamuNeni Az igényesség nem pénzfüggő.Itt nem szegénységről van szó,hanem nagyfokú trehányságról!Ebben a környezetben élünk és ebben élnek gyermekeink is.Miért nem lehet rá vigyázni egy kicsit?Mellesleg nem hinném,hogy a szegényebb réteg hordja a ganét terepjáróval és egyéb nem túl vacak szállítóeszközzel!Szerintem is szigorúbban kellene büntetni!”
 • 11. frakk 2010. április 22. 13:37
  „Két felelőse van a szemetelésnek. 1) hatóság aki nem ellenőriz, és nem kellőképpen büntet
  2) Lakosság bizonyos primitív rétege , aki nem képes felfogni, hogy annyi erővel a szeméttelepre is elvihetné.
  Sajnos a hatóság részéről ez nem ügy, hiszen biztosan szegény rétegek hordják oda, akikkel úgy sem tudnak igazán fellépni, tehát nem is teszik. Kérdem én mégis odahordaná ez a primitív réteg a szemetét, ha hetente a délmagyarban lefotózva, 100 000 Ft-ra megbüntetve kitennék egy két elkövető fényképét??? Ugye hogy meg szünne a szemetelés !! Ma nem érdeke a rendőrségnek sem, a közterület felügyeletnek sem, hogy ezek a balkáni állapotok meg szünjenek. Csak nézzünk be Szeged város Cserepes sor önkormányzati lakások elesettsorsú indiánok udvarára. Napfény bevásárló cntrumból idilli kilátás a LIdl áruház mögé , és ledöbben az ember a közönyösség, és alja nívó látványától.”
 • 10. KamuNeni 2010. április 22. 13:25
  „Az embereknek lenne hagyva tobb penzuk a szemet se lenne igy eldobalva. Nem szemetszallitasra kellene nekik a penzt kifizetni hanem kajara. Azt hiszem az allam adoztatja oket elegge hogy a szemetet ingyen is ossze gyujthetnek”
 • 9. gróf 2010. április 22. 13:16
  „7. hozzászólás ráérő 2010.04.22. 13:05

  Azért nem foglalkozik a hatóság vele, mert a tettenérés és a bizonyítás bonyolultabb mint egy rendszámos autóval elkövetett parkolási szabálysértés. Valamint az autót elég lefotózni és kész az ügy...míg a szemetet el is kell szállítani ami a hatóság és az állam pénzét tovább viszi...ezáltal eredményesség és csoportvezetői, osztályvezetői, irodavezetői jutalék, jutalom nem jár!!!!!!!”
 • 8. Jericho 2010. április 22. 13:14
  „A legnagyobb probléma az, hogy némelyek iparszerűen hordják a szemetüket az utak mellé, a parkolókba, vagy az utak melletti erdőkbe. Találkoztam olyannal, aki egy kisteherautóval vitte a cége hulladékát az 53-as út melletti parkolóba. Biztosan tudom, hogy a Közútkezelő hetente szedi össze a szemetet a pihenőkből, de másnapra már ugyanakkora hegyben áll a cucc. Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy szedjék össze sűrűbben a szemetet, inkább szemléletváltásra lenne a legnagyobb szükség, hogy ne az út mellé rakják le a hulladékot. Nagyon szigorú retorziót kellene alkalmazni a tettesekkel szemben, akár milliós büntetéseket, vagy uram bocsá´ akár elzárást is. (lásd: német szemét-ügy) Van olyan város, ahol egy eldobott csikk harmincezret kóstál (Dombóvár), nagyon helyesen. Sajnos ide vezetett a falusi szeméttelepek bezárása és a szemétszállítás díjának a csillagos égig való emelése.”
 • 7. ráérő 2010. április 22. 13:05
  „Itt most csak az utmenti szemétröl szol a cikk,érdemes volna a városban is szét nézni.Régen voltam a Kisskörössy halászcsárdában és már akkor is a töltésröl léérve egy illegális szemétlerako látványa tette "hangulatosabbá" a környéket.Azota eltelt néhány év a szemétlerako pedig továbbra is ott van a két hires csárda bejáratátol néhány méterre .Külfőldiek is járnak ide elég sokan,többek közt rokonaim is, furcsának találják hogy a hatoságok miert türik ,miért nem tesznek ellene ilyen sok idő elteltével sem..Csak azt tudom rá felelni hogy ők is magán emberként és mukaidő után járnak ide .”
 • 6. gróf 2010. április 22. 12:59
  „- félmilliós büntetés...zsákonként, a szemetelőnek
  - emelni a hatóság és a takarítók létszámát...munkahelyteremtés
  - több és nagyobb kukát
  - amelyik rendőr, közterület-felügyelő hetente nem kap rajta egy szemetelőt azt megbüntetni

  Kedves cikkíró! legyenszives utána járni, hogy mikor lesz (ha lesz) lomtalanítás, mert állítólag az uniós szabályok miatt megszűnik az idén az évi 2x lomtalanítás.

  Köszönöm!”
 • 5. vidai 2010. április 22. 12:53
  „Tapasztalataim szerint az is probléma Szegeden, hogy bizonyos városrészeken nincs vagy csak nagyon kevés a szemeteskuka. A Föld Napján a szemétgyűjtés mellett szintén pozitív kezdeményezés lenne, ha kihelyeznének új szemeteseket.”
 • 4. rozator 2010. április 22. 12:42
  „" Ahol találtunk szeméttárolót, az csordultig megtelt, a környezetét elöntötte a mocsok." Talán sürübben kellene üríteni?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krónikus hazudozás - Dr. Bartha László levele

Olvassa el Dr. Bartha László olvasói levelét, illetve Botka László válaszát. Tovább olvasom