Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Nem biznisz a gyógyszer

Bár közel fél év telt el azóta, hogy patikán kívül is lehet gyógyszereket árulni, Csongrád megyében mégis csak három helyen kaphatunk. A kiskereskedők szerint inkább a színvonal emelését szolgálja az árusítás, mint a profitot, az olajcég pedig egyelőre teszteli a lehetőségeket, azért nem bővít tovább.
Csongrád megyében először egy újszegedi gyógyközpontban működő biobolt kezdett foglalkozni patikán kívüli gyógyszerforgalmazással még februárban. Gurbó Éva üzletvezető tapasztalatai szerint főként a környéken élők és a gyógyközpontban dolgozó orvosok páciensei keresik fel őket, többnyire rendelési idő alatt. Így nem is volt szükség arra, hogy éjszaka vagy ünnepnap nyitva tartsanak. A boltban nyitáskor kínált ötvenféle vény nélküli készítmény mára hetven-nyolcvanfélére bővült, meglepő viszont, hogy a fájdalom- és lázcsillapítókat egyáltalán nem keresik az emberek. Sokkal nagyobb „sikere" van a komplex homeopátiás, természetes alapanyagú szereknek és a megfázásra adható egyéb gyógyszereknek.

Sokan azért járnak vissza hozzájuk, mert rengeteg életmódtanácsot adnak – amire a vásárlók szerint a gyógyszertári patikusoknak nemigen van idejük. A jogszabályban előírt internetes adatbázishoz való hozzáférés ugyanakkor az üzletvezető szerint kihasználatlan, így az érte fizetett havi hatezres díj is fölösleges. Senki sem keresett még rá a hatóanyagokra vagy a mellékhatásokra – ezeket a boltban eladók fejből vagy az ott dolgozó orvosok segítségével személyesen közlik. Gurbó Éva szerint anyagi haszon helyett inkább az általuk kínált szolgáltatás színvonalának emelését hozta a profilbővítés.

Titokzatosan nyit a Bécsi

Az egykori Bécsi Kávéház bérleti jogát megvásárló Pharmainvest vezetője, Tukarcsy László szerint várhatóan két hónapon belül megnyílik a kávézó helyén a gyógyszertár. Jelenleg az átépítési munkák folynak és zajlik az engedélyeztetési procedúra. Korábban Tukarcsy úgy nyilatkozott lapunknak: különleges lesz a kedvelt Bécsi Kávéház helyén nyitó patika – ennek részleteiről azonban most sem árult el semmit. Mint mondta, az csak a nyitás napján derül ki.

Mórahalom egyik végén gyógyszertára, a másikon gyógynövény boltja volt Némethné Engi Etelkának. Úgy gondolta, ha már lehet, a gyógynövénykészítmények mellé vény nélküli gyógyszereket is beszerez – másfél hónapja árusítja a hetven-százféle medicinát. Mivel gyógyszerész végzettségű, a gyógynövény boltban is válaszolni tud minden szakmai kérdésre, és ott a kötelező internetes adatbázis is. Tőle viszik a fájdalomcsillapítókat, emellett a hashajtókat, hasfogókat, nátha és aranyér elleni szereket.

Nyáron leginkább az allergia elleni készítményeket keresik a vevők. Ő is a színvonalemelés végett vágott bele a gyógynövényboltban a gyógyszerárusításba, s egyúttal szeretné népszerűsíteni a gyógyszeres és filoterápia összehangolását is. Úgy véli, azért tartózkodnak a kiskereskedők a patikán kívüli gyógyszerforgalmazástól a megyében, mert ez olyan speciális árucikk, ami nemcsak szakmai felkészültséget, de az előírások miatt komoly beruházást is igényel.

Elzárt, de a vevők számára jól látható helyen lévő üvegszekrényben tárolják a medicinákat a szegedi Szabadkai úti benzinkútnál. Fenichel Éva, a Shell Hungary Zrt. kommunikációs vezetője szerint a vevők kedvezően fogadták, mikor egy-két hónapja itt is belefogtak a gyógyszerárusításba. Huszonnégy órás nyitva tartásuk miatt legtöbben akkor jönnek a kúthoz, amikor a patikák már zárva vannak. Főként a megfázás elleni szereket, illetve a fájdalom-. és lázcsillapítókat keresik. A vezető azt mondja, bár a megyében nyolc kútjuk is üzemel, azért csak itt kaphatók gyógyszerek, mert még tesztidőszakban van az újféle termékcsoport árusítása. Pár hónap után értékelik az eredményeket – utána talán a többi megyei kútjuknál is gyógyszerhez juthatunk majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legaktívabb megyei parlamenti képviselők

Gyurcsány Ferenc tavaly május óta tízszer annyit beszélt a parlamentben, mint legnagyobb riválisa,… Tovább olvasom