Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nem bolt az üzlet az állomáson

Szeged - Kiesik a forgalomból, és üresen áll a nagyállomás emeletén hat üzlethelyiség. A Resti Zrt.-hez tartoznak. A cég 2022-ig rendelkezik velük egy 1992-es szerződés értelmében.
Üresen áll a szegedi nagyállomás emeletén hat üzlethelyiség. Az állapot nem átmeneti, inkább jellemző.

A vasútállomás 1,3 milliárdos felújításakor, a 2006-os átadás idején még úgy tervezték, hogy a klasszicizáló stílusú épület korhű bevásárlóudvara lesz a boltsor. Hogy ez túlzó remény volt-e, arra a mostani állapot választ ad, de hogy logikus várakozás volt-e, az talán már 2006-ban sem volt kérdés. A boltsor ugyanis nem esik útba se jövet, se menet. Az üzlethelyiségekhez csak akkor megy valaki, ha ott van dolga, vagy ha odatéved.

Néhány üzlet üvegén felirat hirdeti: az érdeklődők a Resti Zrt.-nél jelentkezhetnek. A cég rendelkezik a teljes felső szint minden üzlethelyiségével és néhánnyal a földszinten is.

Mivel az emeleten már működik étterem és büfé – információink szerint –, kikötés, hogy a hat üres üzletet nem adhatják ki sem élelmiszer-, sem italárusításra. Bármi más szóba jöhet, tehát ajándék, gyógynövény, CD.

A bevásárlóudvarba csak az megy, aki nyugalomra vágyik. 30 évig a Resti Zrt. dönt az üzletek bérleti díjáról. Fotó: Segesvári Csaba
A bevásárlóudvarba csak az megy, aki nyugalomra vágyik. 30 évig a Resti Zrt. dönt az üzletek bérleti díjáról. Fotó: Segesvári Csaba

– Tegyen ajánlatot, és elbíráljuk – reagáltak a megadott telefonszámon a kérdésre, mennyi a bérleti díj. Úgy tudjuk, egy korábbi bérlő 60 ezer forint plusz áfát fizetett egy 18 négyzetméteres helyiségért havonta.

A Resti Zrt.-hez természetesen nemcsak a szegedi üzletek tartoznak, hanem számos más, az ország állomásain lévő vendéglátó-ipari és kiskereskedelmi egység. A cég egy 1992-es, MÁV-val kötött szerződés értelmében jutott ezekhez. 30 évre megvásárolta a haszonélvezeti jogot, tehát 2022-ig rendelkezik vele. A cég egy összegben fizetett a vásárláskor – az összeget firtató kérdésünkre egyelőre se a MÁV, se a Resti nem válaszolt.

A MÁV-csoportnak a kormány döntése szerint 40 milliárd forintot kell megspórolnia. A vasúttársaság szerint bevételnövelésből fogják előteremteni a pénzt. Az állomásokon lévő, Resti Zrt.-hez tartozó üzlethelyiségeikből azonban biztosan nem lesz bevételük még 13 évig.

A GVH vizsgálódott

A Gazdasági Versenyhivatal honlapján talált információ szerint a GVH hivatalból vizsgálta a MÁV (akkor még) Rt. és a Resti (akkor még) Rt. 1992-ben kötött szerződését a gazdasági versenyt korlátozó megállapítás tilalma miatt. Az eljárást azonban jogsértés hiányában 2003-ban megszüntették.

Olvasóink írták

  • 1. mattil 2009. július 01. 18:42
    „Néhány éve szinte egyik napról a másikra minden nagyobb állomáson megszüntek az üzletek. Az ok: A Resti nevű maffia irreális bérleti díjai.
    Ugyanezen okok miatt mennek tönkre az egykori vasúti laktanyák, igaz az másik cég az ún. IK. KFT miatt. Olyannyira irreálisak ezek az árak, hogy több városban a luxusszállodák árai felébe kerülnek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajrázó Szín 5-ös

Szeged - Ma 9 és 12 óra között Kisteleken, a rendezvényházban, 13.30-tól 17 óráig pedig Mórahalmon,… Tovább olvasom