Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nem bulvárszínház a szegedi nemzeti

Szeged - Évadnyitót tartottak tegnap a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol szó esett az épület félmilliárdos felújításáról is. Gyüdi Sándor főigazgató közölte: sem bulvárszínház, sem a progresszió zászlóshajója nem lehet a szegedi nemzeti.
- A Szegedi Nemzeti Színház valódi gazdája és főnöke a közönség, az önkormányzat a működés megfelelő feltételeit tudja megteremteni – mondta Botka László polgármester a színház évadnyitó társulati ülésén tegnap. Közölte: a színházi törvény a hazai intézmények közül a szegedinél okozta az egyik legnagyobb költségvetési kiesést, több mint 200 millió forinttal csökkent az intézmény állami támogatása. Ezt a pénzt a fenntartó önkormányzat a 2010-es költségvetéséből pótolja, tehát a 300 milliós forrás 500 milliósra nő.

László Boldizsár a díjjal. Fotó: Karnok Csaba
László Boldizsár a díjjal.
Fotó: Karnok Csaba

A jövőben azonban erre nem lesz szükség, mert az állami támogatás a nézőszámtól függ, ez pedig az elmúlt évadban 26 százalékkal nőtt, az előadások átlagosan 70 százalékos házat produkáltak. Botka László beszélt arról is, hogy 240 millió forintos uniós támogatással és 270 milliós önkormányzati önrésszel több mint félmilliárdos beruházás kezdődik, ennek során korszerűsítik a nagyszínház energetikai rendszerét, kicserélik a nyílászárókat, légkondicionálókat építenek be, megújul az elektromos hálózat és a színpadtechnika. A munkákat úgy ütemezik, hogy ne zavarják az évadot.

A társulat tagjai. Fotó: Karnok Csaba
A társulat tagjai.
Fotó: Karnok Csaba

Gyüdi Sándor főigazgató arról beszélt, hogy a közönség megelégedettsége fontos, de nem a nézőszám a művészi értelemben vett mérce. Egy darab sikere sok mindenen múlik, a közönség ízlését pedig az is befolyásolja, hogy a színház milyenné nevelte. Kijelentette: mivel a szegedi a szűken vett régió egyetlen teátruma, így nem lehet sem bulvárszínház, sem a progresszió zászlóshajója.

Az évadnyitó végén Simándy Józsefné átadta az 1997-ben elhunyt Kossuth-díjas operaénekes családja által alapított Fiatal Tenoristákért Díjat László Boldizsárnak.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. szeptember 11. 12:07
    „GYÜDI ÚR! A lobogó is az!! Bort iszik és vizet prédikál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy László: A jövő érdekel

Szegedben nagy potenciál van – vallja B. Nagy László, a Fidesz polgármester-jelöltje. Programjának középpontjában a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtés áll. Tovább olvasom