Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Nem csak a bűnözőkre vadászik Lázár Szvetozár alezredes

Szeged - Fácánra és nyúlra is ugyanolyan kedvvel vadászik Lázár Szvetozár, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, mint a gazfickókra. A 42 éves alezredest tegnap kísértük el vadászni a Dorozsma környéki kukoricásokba.
Lázár Szvetozárt, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjét követtük tegnap kora reggel a dorozsmai tanyavilágban. Az alezredes ezúttal nem bűnözőkre, hanem nyulakra és fácánkakasokra vadászott.

– Állatokra vadászni nem olyan stresszes, mint a bűnözőkre, ám türelem mindkettőhöz kell. És az sem biztos, hogy a mezőkön gyorsabban jön a siker – hasonlította össze a 42 éves vadász-alezredes a rosszfiúk és a vadak közötti hajszát. Egy vadásznak az engedélyen kívül egyébként két dolgot kell mindenképpen tudnia: jól fütyülni és lavírozni a göröngyös szántásban. Előbbi az állatokat ugratja ki rejtekéből, utóbbi a talpon maradáshoz szükséges. Két órán át kísértük a rendőrt és vadásztársait: az erős, novemberi napsütéses levegőben bőven elfáradtunk ennyi idő alatt. Előnyt jelent-e a foglalkozása Lázár Szvetozárnak vadászatkor?

Lázár Szvetozárnak (balról) szerencsés napja volt: nyulat és fácánt is lőtt Dorozsma környékén. Fotó: Segesvári Csaba
Lázár Szvetozárnak (balról) szerencsés napja volt: nyulat és fácánt is lőtt
Dorozsma környékén. Fotó: Segesvári Csaba

– Szakmámból fakadóan elég biztosan kezelem a puskát, de ez még nem garancia a sikerre – mondta az alezredes, majd társaival együtt a kukoricások, nádasok világába vetette magát a fácánok legnagyobb bánatára. A hajtásokon, amit három magyar vizsla és egy keverék eb kísért, a riadt kakasok egymás után emelkedtek a levegőbe. Mintha szilveszter lett volna a kukoricás közepén: a fegyverek tűzijáték hangját idézve pukkantak a szántóföldön. Két hajtáson volt túl a csapat, az eredmény: 15 fácán. – Múltkor ennyi idő alatt egy darabot sikerült lelőnünk – érzékeltette az alezredes, hogy szerencsés napjukon szegődtünk melléjük.

A vadászaton az is bebizonyosodott, hogy van alapja a fut, mint a nyúl mondásnak. A megszeppent tapsik az első lövések hangjára úgy nekilódultak a világnak, mint akik soha nem akarnak megállni. Az egyik vizsla hosszú időn át kergette egyiküket, de végül pihegve és zsákmány nélkül tért vissza gazdájához. A két óra alatt mindössze egy nyúlnak nem volt szerencséje: a fiatal példány szerencsétlenségére éppen Lázár Szvetozár puskacsöve elé ugrott. Az alezredes nem hibázta el a paprikásnak való apróvadat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a kíváncsi tolvajt

Szeged - Egy szegedi polgár azt látta, hogy valaki összetekeri a pulóverét, követ rak bele, majd egy… Tovább olvasom