Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Nem csak a pókereseké a világ

Szeged - Létezik ultiarc is, a tarokk pedig felfrissíti a szürke agysejteket – nem véletlen, hogy a pókerőrület ellenére továbbra is népszerűek Szegeden a klasszikus kártyajátékok.
Betli, Durchmars, negyvenszáz – a Korda György „all in"-jének bűvöletében élő pókeresek nem is ismerhetik ezeket a szakkifejezéseket. Pedig nem csak az övék a világ: Szegeden továbbra is népszerűek az olyan hagyományos kártyajátékok, mint az ulti, a tarokk vagy éppen a bridzs.

– Nemcsak póker-, hanem ultiarc is létezik, a bemondásoknál bizony komolyan kell hazudni – avat be az ulti titkaiba Molnár Péter. A szegedi üzletkötő nyolc éve játszik öt barátjával minden pénteken. – 17 órakor találkozunk valamelyikünknél, valaki mindig hoz ennivalót, fél nyolc körül vacsorázunk, s meg sem állunk fél 11-ig, éjfélig – mesél a szertartásokról, melyeket a feleségek szerint „egyedül fenékkel kell bírni".

Molnár Péter, Balogh Sándor és Sere György hetente, szertartásosan ultizik Fotó: Frank Yvette
Molnár Péter, Balogh Sándor és Sere György hetente, szertartásosan ultizik
Fotó: Frank Yvette

Molnár Péter szerint azért más is kell hozzá: például „ötvenszer több ész, mint a pókerhez", hiszen utóbbinál adott a két kezdőlap, az ultiban azonban a játékos kombinál a bemondásoknál, eldöntve, mit gyűjtsön, végiggondolva, milyen lapok jöhetnek még.

S eközben meg lehet beszélni az élet nagy dolgait. Sajnos azonban már Szögi Nándor nélkül: az egyik barát nemrég hirtelen elhunyt – az ő helye ezután üresen marad. Ám ő is hozzájárult ahhoz, hogy március végén, lapunk Varga Ádám gyógyulásáért szervezett akciójához a baráti társaság összesen huszonnyolc kiló egy- és kétforintost tudjon felajánlani.
Mint ahogy több kiló aprót hozott szerkesztőségünkbe Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója is: ő négy barátjával minden hétfőn Paskievics-tarokkot játszik, jó öt éve.

Képviselői kártyacsata

A hódmezővásárhelyi közgyűlés üléstermében ádáz politikai vitákat folytatnak, a kártyaasztalnál azonban elismerik egymást: az MSZP-s Hernádi Gyula és a MIÉP-es Kovács László is kiváló játékosnak tartja politikai ellenfelét. Amint azt lapunkban is megírtuk korábban, különösen egy szentesi, éjszakai kártyapartira emlékeznek vissza szívesen.
– Nagyszerű szellemi torna, jót tesz a memóriának, a logikus gondolkodásnak, felfrissíti a szürke agysejteket – mondja, hozzátéve: így nem csoda, ha az ember tizenkét órára is az asztal mellett ragad. Az egy- és kétforintosok bevonása után úgy tervezték, áttérnek ötforintos alapra, ám egyelőre még van készleten az apróból – hiszen mindig más nyer, s az összeg sem milliós, legfeljebb tízforintos nagyságrendű.

Bánáti Antal kiemeli: komoly hagyománya van Szegeden a tarokknak.
Ennek ápolására jött létre például 2005 szeptemberében az egyetem jogi karán a Szegedi Kártya Klub Egyesület Licit Akadémiája: bridzset, ultit és tarokkot tanítanak a szerda esti üléseken, hogy a fiatalok is érdeklődjenek a szellemi kihívást és a gondolkodás fejlődését kínáló kártyajátékok iránt. Hasonló missziót vállalt a Szegedi Bridzs Egyesület is, amely még bridzsklubot is létrehozott: a lelkes kártyások minden hétfőn, 18 és 22 óra között a Vízmű Klubban játszanak.

Olvasóink írták

  • 2. cyt 2008. április 21. 15:22
    „A póker hozzá sem mérhető az ultihoz, a tarokkhoz, vagy a bridzshez. A pókerhez ugyanis nem kell ész, mig a másik háromhoz kell. Sőt, a felsorolás szerinti sorrendben haladva egyre több kell. Igazán méltó és örömteli dolog tehát, hogy Szegeden van egy olyan "intézmény" mint Szegedi Kártya Klub Egyesület Licit Akadémiája. Valóban tanitani kell a fiataloknak ezeket a játékokat, mert sajnos lassan kihalnak azok, akik még családi berkeken belül tovább todták adni a felsorolt 3 kártyajátékhoz való tiszteletet, türelmet és tudást.”
  • 1. mandy ;) 2008. április 21. 11:01
    „Gáááááááábor ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árapály–Tengermadár

Szeged - Különösen szép könyvet ajánl áprilisban olvasói figyelmébe a Somogyi-könyvtár.… Tovább olvasom