Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Nem csak az oktatást szolgálják?

Új jelenség Szegeden, hogy míg az elmúlt évtizedben bezárt iskolák épületének zöme közvagyon maradt és az oktatást szolgálja, addig azok az ingatlanok, melyekre most kerül lakat, az alapítványi és az üzleti élet érdeklődését is felkeltették. Úgy tűnik, hogy míg az önkormányzati intézményrendszer karcsúsodik, addig az alapítványi iskolák izmosodnak.
Még nem tudni, mi lesz a Móra-iskola épületével. Fotó: Schmidt Andrea
Hallgatólagos megállapodásnak nevezi Farkasné Pocsai Blanka, a szegedi közgyűlés oktatási bizottságának fideszes tagja, hogy a megszüntetett iskolák épületét elsősorban oktatási célra hasznosítja a mindenkori önkormányzat. Így például az egyetem ingatlancserével kapta meg, majd benépesítette a Csongrádi, illetve a Szilléri sugárúti egykori általános iskolát. A Napos útit pedig a Waldorf alapítvány bérli, így ott változatlanul iskola működik.

A magániskolákat most is megmozgatta az önkormányzati intézményrendszer karcsúsításának híre.
– Az alapítványi fenntartású Kincsesház Általános Iskola fenntartójával történt előzetes egyeztetések alapján az iskola az Alsóvárosi Általános Iskola megszüntetendő klebelsbergtelepi tagiskolájának épületében kerülhet elhelyezésre – mond példát Solymos László alpolgármester. De a Kolozsvári téri Móra-iskolát is kinézte már magának két alapítvány – értesült a szülőktől Oláh János. Az önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke azonban egyik alapítványt sem akarja megnevezni.

Adott már el iskolaépületet Szeged városa: például a nyolc éve kiürített újszegedi Móriczot a fonalfeldolgozó százmillió forintért vette meg, majd üzemmé alakította. Most úgy hírlik, hogy a legújabban bezárásra ítélt intézmények közül a frekventált helyen álló épületeket még lakottan is gusztálják az ingatlanspekulánsok. Egyesek szerint a Kossuth Zsuzsa egészségügyi szakközépiskola Gutenberg utcai épületébe bank költözne.

Magánzók

Karcsúsodik az önkormányzati intézményrendszer – Szegeden is. Miközben évek óta az elnéptelenedés jellemzi az állam és önkormányzat által működtetett oktatási intézményeket, addig izmosodik a helyi hatalomtól független iskolahálózat. A középfokot – az egyetemi és egyházi fenntartású intézményeken kívül – Szegeden 17 alapítványi-egyesületi gimnázium, szakképző iskola, illetve „többcélú intézmény" képviseli.

Ezt az értesülést cáfolja Horváth Attila igazgató, de elismeri, „érdeklődők már megfordultak az épületben". Szerinte az ingatlan jó értékesíthetősége nem játszott abban szerepet, hogy a kiürített Kodály téri iskola egyik új lakójaként rájuk esett a választás. Úgy véli, sok szempontból jobb helyzetbe kerülnek, hiszen egy felújításra szoruló öreg épületből tornateremmel és étteremmel ellátott, nem nagy költséggel renoválható, iskolának tervezett ingatlanba költöznek.

Az ugyancsak a Kodály téri épület benépesítésére kiszemelt Tisza Lajos könnyűipari szakközépiskolából egyesek szerint bevásárlóközpont vagy szolgáltatóház lehetne, esetleg helyét a közeli, az egykori temetőből lett, lakóparknak tervezett telekhez kapcsolnák. A fél évszázada iskolának használt épületről tőlük eddig senki sem kérdezősködött – halljuk Koczor Lajostól.

– Az átszervezésekről született javaslat előtt nem becsültette fel a város az üressé váló épületek értékét – mondja az alpolgármester. Solymos László állítja, még nem határoztak az említett ingatlanok sorsáról, hiszen azokban a tanév végéig még folyik az oktatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom