Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem csak öt óvodát érintenek a bezárások

Szeged- A bezárt óvodákból költöző csoportoknak ugyan lehetőségük lesz egyben maradni, a befogadó intézmények csoportjait azonban lesz, ahol átszervezik, hogy helyet csináljanak. Nem csak 210 családot érint tehát a közgyűlési előterjesztés, amely öt intézmény megszüntetésére tesz javaslatot.
Nagy visszhangot váltott ki az előterjesztés, amely öt óvoda bezárását javasolja a februári közgyűlésnek. Mint megírtuk (2016. január 27.: Öt óvodát zárnak be Szegeden), jelenleg 582 férőhellyel van több a szegedi intézményekben, mint ahány óvodáskorú gyerek, ezért vált szükségessé a rendszer racionalizálása. A Temesvári körúti, Rókusi körúti, Teréz utcai, Gáspár Zoltán utcai és a Rókás óvodába járó gyerekeket szeptembertől más intézmények veszik át. Az óvodai körzeteket nem érinti a változás, azok változatlanok maradnak.
 

A szülők felháborodásának egyik oka, hogy megszokott közegükből veszik ki ezzel a döntéssel a kicsiket. Sokkal nagyobb aggodalmuk azonban, hogy zsúfoltak lesznek a szegedi óvodák, nem körzetes intézménybe pedig kifejezetten nehéz lesz ezután bejutni. Ezzel a problémával egyébként már szembesülnek is azok, akik nem a kijelölt óvodába szeretnék vinni gyermeküket a bezárt intézményekből. – Felhívtam a szóba jöhető újszegedi óvodákat, de azt mondták, mivel a Temesvárinak a Vedres van kijelölve, ezért oda veszik fel. A többiben telt ház van, csak a tavaszi beiratkozások után tudnak bármit is mondani – mesélte Zsuzsanna.
 
Az egyetlen hajnalban nyitó ovit is bezárják

Az óvodabezárás volt a fő téma a Jobbik tegnapi felsővárosi fórumán is, ahova több érintett édesanya is elment. A Gáspár Zoltán utcai szülők képviselői elmondták: őket úgy tájékoztatták, a korábbi hírekkel ellentétben náluk nem maradnak együtt a csoportok, több óvoda között osztják szét a gyerekeket. Mint mondták, nem értik a logikát: egy folyamatosan túljelentkezéssel küzdő, tehát népszerű és kedvelt óvodát zárnak be, és teszik át a gyerekeket olyan intézményekbe, amelyeket nem véletlenül nem tudnak feltölteni.

A szintén megszüntetésre váró Teréz utcai oviról pedig az hangzott el: ez a város egyetlen óvodája, amely 5 órakor nyit. – Mit csináljanak ezek után azok a szülők, akik hajnalban járnak dolgozni? Mondjanak fel? – kérdezték. Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke annyit tudott javasolni a szülőknek: írjanak petíciót és juttassák el a döntéshozóknak még a február 12-i közgyűlés előtt.
Bartáné Tóth Mária, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője nem látja ilyen rossznak a helyzetet. Mint mondta, eddig is csak 1-2 óvodában volt túljelentkezés, az óvodabezárások után pedig továbbra is több lesz a férőhely, mint a gyerek. – Az valóban csak az áprilisi beiratkozások után derül ki, hogy mik a szülői igények – tette hozzá. Azt a feltevést, hogy a befogadó intézményekben túlzsúfoltság lesz, határozottan cáfolta. – Mindegyiknek van elég fogadókapacitása. A Tünde téren és a Vedres utcában üres csoportszobák is vannak jelenleg, amelyekbe beköltöztethetők az érkező csoportok. A Cső utcában pedig alacsony létszámmal működnek csoportok, így azok újraszervezésével szintén megoldható, hogy megbontás nélkül elhelyezzük az érkezőket.
 
Nem csak öt óvodát érintenek a bezárások. Fotó:Frank Yvette (galéria)
Mindez viszont azt is jelenti, hogy nemcsak a megszűnő, hanem a befogadó intézmények csoportjait is érintik a változások. Hogy milyen mértékben, az attól is függ, hogy a költöző csoportok végül egyben maradnak-e, vagy a szülők széthordják őket a város különböző pontjaira. Végleges terv tehát valószínűleg csak késő tavasszal készíthető majd el. Az óvodát váltó szülőknek érdemes tudniuk: áprilisban be kell íratniuk gyermeküket a kiválasztott intézménybe. A nyári szünet utolsó hónapjában, augusztusban pedig már ott fogadják majd őket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolták Sándorfalván az út közepén guggoló férfit

Halálra gázolták Sándorfalván az út közepén guggoló férfit
A sofőr már későn észlelte az út közepén, sötét ruhában, félig guggoló testhelyzetben lévő férfit és… Tovább olvasom