Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Nem csak Rezesová úszta meg olcsón

Szeged - Elszabadultak az indulatok a Eva Rezesová pénteki ítélethirdetése után: az ittasan négy ember halálát okozó nő hat év fogházbüntetésre ítélték, és a másodfokú tárgyalásig házi őrizetbe helyezték. Nagy Ferenc egyetemi tanár szerint kaphatott volna szigorúbb büntetést a milliárdos, de leginkább a házi őrizet elrendelése kérdőjelezhető meg.
Komoly indulatokat váltott ki itthon és külföldön Eva Rezesová pénteki nem jogerős ítélete: a Gödöllői Járásbíróság a szlovák milliárdost ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset okozásának vétsége miatt első fokon nem jogerősen hat év fogházra ítélte.

Mint ismeretes, a 37 éves, ittasan vezető nő tavaly augusztusban az M3-as autópályán terepjárójával belecsapódott egy Fiat Puntóba, amelyben két karácsondi házaspár utazott. A kocsi kigyulladt, hárman a tűzben azonnal életüket vesztették.

A negyedik utas két nappal később halt bele sérüléseibe. A bíróság arról is döntött, hogy Rezesovát a másodfokú tárgyalásig házi őrizet elrendelése mellett szabadlábra helyezi. Szlovák újságok szerint a nő odahaza még kevesebbel megúszhatta volna az egészet, míg a cseh lapok az itthoni közhangulattal összhangban égbekiáltóan enyhének tartják a nem jogerősen kiszabott hat esztendőt. Súlyos, enyhe vagy reális az első fokon hozott nem jogerős ítélet?

2011 októberében 14 ember halálát okozta az M43-ason a szalagkorlátot átszakító kamion. Fotó: Segesvári Csaba
2011 októberében 14 ember halálát okozta az M43-ason a szalagkorlátot átszakító kamion. Fotó: Segesvári Csaba

– Mivel a bíróság nem állapította meg a nő esetében a közúti veszélyeztetést, azaz hogy szándékosan leszorította volna az útról a másik autót, a tíz éven felüli büntetés kiszabása nem állt volna meg. Ettől függetlenül eléggé méltányos ítélet született, a bíró keményebb büntetést is alkalmazhatott volna. A legmeglepőbb számomra a házi őrizet elrendelése, hiszen a bírói gyakorlat szerint ezt csak a rövid ideig tartó szabadságvesztések kiszabásakor alkalmazzák. A hat év fogházbüntetés semmi esetre sem tartozik ebbe a kategóriába, így ezt a társadalom igazságérzete is nehezen fogadja el. Kérdés, hogy ugyanezen tényállás mellett a másodfokú bírói testület milyen ítéletet fog majd hozni – mondta lapunknak Nagy Ferenc, az SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntetőeljárás-jogi Tanszékének egyetemi tanára.

Csongrád megyében az elmúlt két évben három külföldi állampolgár okozott halálos balesetet az utakon. Idén áprilisban a Szegedi Járásbíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vétsége miatt nem jogerősen hét év fogházzal sújtotta a román M. Ovidiut: az aradi férfi 2011 októberében az M43-ason kamionjával Szeged felé tartva tisztázatlan körülmények között átszakította a korlátot, és frontálisan ütközött a vele szemben jövő román kisbusszal, ami 14 ember halálát okozta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést nyújtott be, és kérték a férfi szabadlábra helyezését a másodfokú ítéletig, amit a bíróság elutasított. – Bírói megítélés kérdése a házi őrizet elrendelése, de ahogy már említettem, a magasabb büntetési tételek kiszabásakor nem jellemző. Véleményem szerint helyes döntés volt, hogy a román kamionost nem helyezték házi őrizetbe – mondta Nagy Ferenc.

Tavaly szeptemberben halálos közúti baleset gondatlan okozásában találta a szegedi bíróság bűnösnek a szerb állampolgárságú K. Verdant, akit jogerősen egy év felfüggesztett fogházra ítéltek. A szabadkai fiatalember 2011 októberében a Sing Sing diszkóból indult hazafelé három utasával: alig tettek meg néhány métert, amikor összeütköztek a Tisza Volán egyik utasokat nem szállító autóbuszával. A balesetben a személyautó jobb hátsó ülésén utazó 19 éves nő a helyszínen életét vesztette. Tavaly júliusban halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt két év fogházbüntetésre ítélték K. Alit. A 32 éves török kamionsofőr korábban a röszkei határátkelőnél okozott halálos tömegbalesetet: fáradtsága miatt figyelmetlen volt, nekiütközött a sor végén álló gépkocsinak, ami láncreakciót váltott ki, a balesetben egy férfi meghalt. – Amennyiben egy halálos közúti balesetet nem szándékosan, hanem gondatlanságból okoz valaki, akkor főszabály szerint rá a legenyhébb fokozatú fogházbüntetést kell kiszabni – magyarázta az egyetemi tanár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

125 millió forint támogatás a megyének

Pintér Sándor belügyminiszter döntése értelmében országosan 48 település összesen 568 millió 932 ezer forint támogatásban részesült az Európai Unió Önerő Alapjából. Tovább olvasom