Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem csalás, ha eltűnik pár száz millió forint

Szeged - Felszámolása előtt négy hónappal szlovák kézbe került az a makói vállalkozás, amely az elmúlt években több projektcéget is alapított szegedi és makói társasházak építésére. A vállalkozások összesen 497 millió forint hitelt vettek fel, 327-et nem fizettek vissza. A hatóságok szerint nem történt csalás.

Csalás miatt jelentették fel kilencen – többek között a Raiffeisen Bank Zrt. – a lapunkban már bemutatott szegedi és makói sorház építtetőit. A pórul járt lakók és a bank szerint a vállalkozó meglépett több száz millió forinttal, miközben az újdonsült tulajdonosoktól beszedte az ingatlanok vételárát. A nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya két év után megszüntette, ami ellen az érintettek a Csongrád Megyei Főügyészségnél tettek panaszt.

Három hónap után a károsultak a napokban kapták kézhez a nyomozás megszüntetése miatti panaszuk ügyészségi elutasítását. Ebből kiderült, a Raiffeisen Bank Zrt. több szegedi és egy makói projektcégnek adott 2008-ban társasházépítésekhez kölcsönt. A feljelentés szerint a vállalkozások a felvett 497 millió forint kölcsönből 170 millió forintot visszafizettek, 327 millió forintot nem. A Csongrád Megyei Főügyészség dokumentuma szerint csak az állapítható meg kétséget kizáróan, hogy a vállalkozások közös ügyvezetője által képviselt gazdasági társaságok felvették a hitelt, a házakat felépítették, és azokat eladták. Megállapították azt is, hogy a cégek szerződést szegtek, mert olcsóbban adták el a lakásokat, mint ahogy azt a banki szerződés megkövetelte. A hatóság úgy véli, a lakásokat a vállalkozók a gazdasági válság miatt adták olcsóbban. A nyomozók nem találtak olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná, hogy a vállalkozók már a hitel felvételekor elhatározták a szerződésszegést. Ezért az ügyészség szerint a vállalkozó nem csalt.

Solymosi Lajos és felesége is évekig várta, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. Hiába. Fotó: Segesvári Csaba
Solymosi Lajos és felesége is évekig várta, hogy igazságot szolgáltassanak nekik. Hiába.
Fotó: Segesvári Csaba

A felszámolás előtt négy hónappal jött a szlovák tulajdonos

A társasházak építésére a makói vállalkozók 4 projektcéget alapítottak. A Raiffeisen Bank Zrt. a projektcégeknek nyújtott hitelt. A 4 társasházépítő vállalkozás közül 3 ellen felszámolás indult, csakúgy, mint a tulajdonos kft.-vel szemben. Az Opten adataiból kiderült, a projektcégek a tulajdonos kft.-vel együtt 2009 óta 1,3 milliárd forint tartozást halmoztak fel. A NAV-nak több mint 100 millió forinttal adós a csoport két tagja is. A cégcsoport fejének tekinthető tulajdonos kft. 2009-ben, az ellene induló felszámolás előtt négy hónappal egy szlovák vállalkozás kezébe került.

– Szerződési láncolatot hoztak létre a vállalkozók, a hiteleket felvették, egy részét vissza is fizették. A piramisjátékhoz hasonlóan üzemeltek. Úgy vélem, azzal, hogy szerződésszegően adták el a lakásokat, tisztában voltak azzal, hogy nem tudják visszafizetni a több száz millió forintos hiteleket – mondta lapunknak egy, az ügyet jól ismerő ügyvéd. Kérte, az ügy súlya miatt a nevét ne írjuk le.

– Nem vagyunk jogászok, hogy eldöntsük, milyen bűncselekményt követtek el a vállalkozók. Azt viszont furcsálljuk, hogy a pénz eltűnt, a nyomozóhatóságok szerint mégsem történt törvénysértés. Mi fizettünk. Eltűnt több mint 300 millió forint. Ezzel nincs dolga az igazságszolgáltatásnak? Kisembereket ennél kisebb ügyekért meghurcolnak és keresztre feszítenek, a százmilliós ügyben pedig felteszik a kezüket – fakadt ki az egyik érintett, Solymosi Lajos.

Kerestük a lakókkal pereskedő Raiffeisen Bank Zrt.-t is, de kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Viszi a bank a lakásokat

A társasházak kálváriáját 2011 óta nyomon követjük. Elsőként számoltunk be arról, hogy szegedi és makói családok kerülhetnek az utcára azért, mert az építtető vállalkozó nem fizette vissza a beruházásokhoz felvett több száz millió forint hitelt. A kölcsönt a bank polgári per útján azokon a lakókon követeli, akik a vállalkozónak már egyszer kifizették a lakást. Az egyik érintett társasház már jogerősen is pert vesztett a Raiffeisen Bank Zrt. ellen, a másik másodfokú eljárása januárban folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családja kiirtásával fenyegetőzött, mert elhagyta a felesége - videó

Őrizetbe vette a rendőrség azt a sándorfalvi férfit, aki egy húsvágó bárddal hadonászva megöléssel fenyegette családját, mert felesége elhagyta. Tovább olvasom