Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Nem csavarhatják ki az utcalámpa égőjét

Kétmillió forint is nagy segítség egy nehéz helyzetben lévő önkormányzatnak: Felgyőn, Pusztamérgesen a decemberben érkezett rendkívüli támogatásból a számlákat fizették ki. Ferencszállás a 4 milliót működési hitelének csökkentésére fordítja.
Tavaly több mint 1300 kistelepülés szorult ilyen segítségre. A miniszter szerint a viszonyokat tisztázó jogszabállyal kell megoldani a nyomorgó önkormányzatok problémáit. Mint a mesében: háromszor is segített a nehéz helyzetbe jutott önkormányzatokon néhány millióval Gyenesei István miniszter. Decemberben több mint 21 milliót kapott működőképessége fönntartására öt Csongrád megyei község: Pusztamérges 8, Árpádhalom 5, Ferencszállás 4, Felgyő és Árpádhalom 2-2 millió forintot kapott.

Mire elég ennyi pénz egy önkormányzatnál? Domokos István ferencszállási polgármestertől tudjuk, az önkormányzatnak 8 millió forintos működési hitele van, és ezt fogják csökkenteni a támogatásból. Ami a működést illeti, a faluházon és a védőnői szolgálaton kívül minden önkormányzati feladatot a kormány által kitalált és lépten-nyomon propagált társulási formában lát el Ferencszállás. A polgármesteri hivatalt is körjegyzőségként működtetik, a szomszédos Klárafalvával közösen. Így is szükség volt a működőképesség megőrzését segítő támogatásra, amelyet a polgármester szerint Buzás Péterországgyűlési képviselő segítségével kapott meg a település. Kérdés, hogyan lehet fejleszteni ilyen körülmények között. – Hosszú lejáratú hitelekkel operálunk, ilyenből sikerült felújítani korábban a faluházat, tavaly pedig így épült járda a településen – mondja Domokos.

Pusztamérgesen hasonló a helyzet, a 8 millió forintot az év végére fölhalmozódott adósság csökkentésére fordították. Papp Sándorpolgármester azt mondta, megoldani nem, csak enyhíteni lehetett a gondot, mert mintegy 20 millió forint tartozás szaladt össze, ebben van kifizetetlen számla is.

Felgyőn már azelőtt megérkezett a 2 millió forint, hogy a miniszter hivatalos értesítése odaért volna a támogatás megítéléséről.

– 196 milliós a költségvetésünk, de erre a 2 millió forintra nagy szükség volt; az energiaszámláink kifizetésére költöttük el – felelte kérdésünkre Ábel István polgármester. Hozzátette: előfordult már, hogy tárgyalni kellett az áramszolgáltatóval arról, hogy mikor tudja rendezni tartozását a helyhatóság. Felgyőn például évente 4 millió forintba kerül a közvilágítás, amelynek lefedettségét törvény szabályozza. Így nem teheti meg a képviselő-testület, amit egy családi ház gazdája igen, hogy ha nincs pénze, kicsavarja minden második lámpa égőjét.

Gyenesei szerint nem ez a megoldás

Tavaly több mint 1300 kistelepülés szorult rendkívüli támogatásra – írta a minap a Népszabadság, megszólaltatva Gyenesei István önkormányzati minisztert, aki szerint ezek a néhány milliós – összességében tavaly 9 és fél milliárdra rúgó – segítségek nem oldják meg a gondot, amelyet az okoz, hogy az önkormányzatoknak adott normatív támogatás nem fedezi a kötelezően ellátandó feladatok költségeit sem. Gyenesei szerint újra meg kellene határozni, melyek a község, a kistérség, a kisváros, a megyei jogú város, a megye és a régió feladatai, azaz, újra, korrekt módon meg kell osztani a munkát az állam és az önkormányzatok között.

Olvasóink írták

  • 1. g.mehesz85 2009. június 09. 17:26
    „Valóban nem lehet kicsavarni meg nem is kell, de sokan már otthon is nem csak energiatakarékos, hanem a legújabb energiatakarékos lámpákat használják. Vagy bevizsgáltatják, hogy mi mennyit fogyaszt a lakásban.
    Lehet egyszeri befektetésnek nagyobb, de hosszú távon töredékére lehet csökkenteni a költségeket: http://www.computerklinika.hu/index.php/ajanlataink/energiatakarekossag-.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden reggel a fodrászánál kezdi a napot a Zimány Linda

Szeged - A fiatal lánynak jelenleg nincs párja, a munka mellett csak egy-két randira jut ideje. A… Tovább olvasom