Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem csökken az ingatlanok ára a gazdasági válság hatására

Szeged - Recseg-ropog a gazdaság, becsődölnek egyes bankok, változik a hitelpiac. A régi rend a végét járja. A vég viszont valami új kezdete. E korszakos változásból mi látszik a Csongrád megyei ingatlanpiacon? Itt mire jutnánk, ha lenne 5 millió forintunk? Apróhirdetéseket böngésztünk, és ingatlanügyekkel foglalkozó szakembereket kérdeztünk.
Mire elég ma 5 millió forint? – vettük kezünkbe a lapcsoportunkhoz tartozó Déli Aprót. Például Apátfalván egy téglaépítésű, gázkonvektoros családi házat kínálnak 4,8 millióért. Ugyanebben a faluban a legolcsóbb a 2,6 millióért ajánlott parasztház – a legdrágább 11,5 millióért egy duplaportás, összkomfortos és teljesen felújított, 3 szobás családi ház.

– Saját tulajdonú lakás ötmillióért nincs Szegeden. Ennyiért legfeljebb egy szatymazi üdülőövezeti, de gázfűtéses, és így télen is lakható nyaralót kapni, esetleg bérleti jogot – válaszolja kérdésünkre Tatár Rózsa. Az ingatlanügyekkel is foglalkozó Constans Bt. vezetője szerint a néhány millióval rendelkező, s valóban szegedi hajlékot kereső lakhatási gondjának legeslegolcsóbb megoldása az önkormányzati tulajdon bérleti jogának megvásárlása lehet. Mondjuk egy Mikszáth Kálmán utcai, 24 négyzetméteres „összkomfortért" 2,5 millió forintot, egy Ág utcai, 9. emeleti, 47 négyzetméteres „panorámáért" 3,5 milliót kér az eladó.

Az új lakások négyzetmétere nagyjából 270 ezer forint Fotó: Segesvári Csaba
Az új lakások négyzetmétere nagyjából 270 ezer forint
Fotó: Segesvári Csaba

Megkérdezett olvasóink többsége (44 százaléka) is úgy véli: ötmillióból manapság nem lehet lakást vásárolni. Ugyanakkor közel 18 százalékuk gondolja: ennyiből falun akár egy tízegynéhány éves családi házra is futná.

– Az eladó és a vevő motiváltságától függ az ár. Előfordult, hogy a megbízó – akit persze folyamatosan tájékoztatunk a piac alakulásáról – a kiinduláshoz képest 20 százalékot is engedett az árból. Így aztán volt, hogy egy hét alatt új gazdára talált egy ingatlan, de az átlagos ügyletmozgás 2-3 hónap – osztja meg velünk tapasztalatát Csikós Ferenc. A két éve a piacon mozgó Duna House ingatlaniroda vezetője fontosnak tartja megjegyezni: egy másfél szobás, 35 négyzetméteres szegedi lakás ára 5-6 millió között mozog. Az új építésűeké négyzetméterenként nagyjából 270 ezer forint, de akad eladó, aki 300 ezerrel is próbálkozik.

– Száz vevőből ha három olyan akadt, aki készpénzért vett lakást – jellemzi a helyzetet Sándor Zsuzsanna. A közel két évtizede létező Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonosa úgy tapasztalja: Szegeden a legolcsóbb lakásnak az 5,7-5,8 millió forintba kerülő, 8-9. emeleti panelek, illetve téglablokkokban a 6-7 milliósok számítanak. Szerinte a Tisza-parton lakásért 10-20 milliónál, házért 30 milliónál többet nemigen fizetnek a vásárlók. Egyébként meg itt is az ár szabja meg, mi és mennyi idő alatt cserél gazdát.


Befektetésnek kevés az 5 millió forint: megkérdezett olvasóinknak közel 5 százaléka reméli, hogy ennyiből az ár többszörösét érő ingatlan is vásárolható.

– Miért mozdítaná lefelé az ingatlanárakat a válság? – kérdez vissza a Constans Bt. vezetője. – Amúgy is alacsonyak az árak, nonszensz, hogy tovább csökkenjenek. Ugyanakkor aki eddig a bankban tartotta a pénzét, joggal gondolkodhat ingatlanbefektetésen. A kis lakások mellett a nagy alapterületű ingatlanok, s újabban a szántóföld iránt növekszik a kereslet.

Luxus, extra és kúria

A csillagos ég a felső határ – mondják egybehangzóan az ingatlanszakértők, mikor azt kérdezzük, Csongrád megyében mennyibe kerül a legdrágább lakás, ház. Aki 80-100 millió forinttal rendelkezik, az nem vesz, inkább épít – mondván: „olyan legyen, amilyet én szeretnék magamnak" – idézi a sokat hallott mondatot Csikós Ferenc –, s így lakásának árát négyzetméterenként 200 ezer forint körüli összegért hozza ki. Ám szinte piacképtelen ingatlant húz föl – mutatja a 10-20 éve épült luxusházak esete, melyekre rá se néznek az új vevők. Olyan sokat változott ugyanis a technológia, a burkolatkínálat, illetve a belső elrendezés divatja. Manapság a vevő jól szigetelt, energiatakarékos házat keres, lehetőleg egyetlen nagy közös térrel, esetleg amerikai konyhával, s több kisebb szobával, meg olyan extrákkal, mint mondjuk az edzőterem vagy a borospince. A Limit Ingatlaniroda kiemelt ajánlatai között olvastuk, hogy például 36 milliót kérnének egy 3 szintes, 191 négyzetméteres sorházért Szegeden, míg Újszegeden egy 2 szintes 165 négyzetméteres házért 46 milliót. Az ilyen és hasonló jellegű ingatlanok miatt sokkal kevesebbszer csörög a Constans Bt. telefonja, mint egy Szegedtől 13 kilométerre, 5 hektáron elterülő, 190 négyzetméteres és extrákkal fölszerelt kúria miatt. Igaz, e 350 milliós ingatlant befektetésnek ajánlják, eladása és megszerzése is túlmutat a mindennapi lakásgondokon.

Olvasóink írták

  • 1. Madzsar. 2008. október 27. 06:48
    „Ha a piacon hirtelen megjelenne a több(tíz)ezer bedőlt hitel miatt értékesíteni kívánt ingatlan, az nem nyomná le az árakat? A hitelintézetek gyorsan akarnak pénzhez jutni, ezért menekülési- és piaci érték között pillanatok alatt megszabadulnának a visszavett ingatlanok többségétől.

    Szerintem a válság ezen szakaszában sznte csak találgatni tudunk, ezért aki biztosat állít, az felelőtlen vagy hazudik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testformálás edzőtermi örömei és kínjai

Szeged - Csongrád megye számos településén kínálják szolgáltatásaikat olyan edzőtermek, ahová nem élsportolókat, hanem az egészségük megóvása érdekében izzadni is hajlandó polgárokat csalogatnak. Tovább olvasom