Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Nem Dorozsmán lesz a roma lakópark

Szeged-Kiskundorozsma - Senki nem állította, hogy a szociális lakópark Dorozsmán épülne fel – tudták meg a városrész fideszes önkormányzati képviselői az egyházmegye illetékesétől. Egy ottani építkezéshez ők sem járulnak hozzá, és amúgy is jogszabályba ütközne.
Olyan hírek, részinformációkra épülő pletykák terjedtek el az utóbbi hetekben Dorozsmán, amelyek szerint roma lakópark épülne az Árpa utca környékén. Egyértelműen szeretnénk rögzíteni, hogy az erre irányuló „ötletelés" nem tőlünk indult, arról mi is csak a sajtóból értesültünk – nyilatkozta a Dorozsmai Napló legfrissebb számában Kosik Dénes és Mihálffy Béla, a városrész fideszes önkormányzati képviselői. A városatyák hozzáteszik, a Szeged–csanádi Egyházmegye illetékes képviselőjét is tájékoztatták arról, hogy lakópark esetleges felépítése jogi akadályokba ütközik az Árpa utca környékén, és ahhoz ők sem járulnak hozzá. Hivatkoznak az egyházmegye illetékesére, aki nekik elmondta: a médiában megjelentekkel ellentétben senki nem állította, hogy a szociális lakópark Dorozsmán épülne meg. Az ugyanis csak olyan területen kaphat helyet, ahol a törvényeknek, rendeleteknek megfelelően jogerős építési engedély szerezhető.

Házak az Árpa utcában. Életkörülményeik javításához kértek segítséget a romák az egyházmegyétől. Fotó: Frank Yvette
Házak az Árpa utcában. Életkörülményeik javításához kértek segítséget a romák az egyházmegyétől. Fotó: Frank Yvette

Ellentétes az antiszegregációs tervvel

Az Árpa és Búza utca közelében fekvő területről Sz. Fehér Éva városi főépítész az építési szabályzat besorolása alapján elmondta: védelmi rendeltetésű erdőzónának számít. Elsődlegesen védelmi célokat szolgál, és a területen épület nem helyezhető el. A dorozsmai képviselők a polgármesteri hivatal illetékes szakirodájától megtudták, hogy a lakóparkra vonatkozó elképzelés ellenkezik a város 2029-ig szóló antiszegregációs tervével. És ezzel a képviselők teljes mértékben egyetértenek. Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője az antiszegregációs terv kapcsán konkrétumokat is mondott: 10 pottyantós vécét újíttatnak fel, hogy a körülményeket javítsák. Évente pedig két lakást számolnak fel, vagyis megveszik az ingatlanokat a tulajdonosoktól, akik a pénzből bárhol lakást, házat vásárolhatnak maguknak.

Az Árpa utca és a roma lakópark ügye úgy függ össze, hogy tavaly novemberben a dorozsmai szegregátumban élő 22 cigány család (116 ember) nevében Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke levelet adott át Kiss-Rigó László megyés püspöknek. A sajtó nyilvánossága előtt az Árpa és a Búza utca lakói segítséget kértek benne többek között ahhoz, hogy a lakókörnyezetükben 22, egyenként 60-70 négyzetméteres egyszerű, de korszerű lakás épüljön, és azt használatra megkapják.

– Ebben a helyzetben azt hiszem, egyértelmű, hogy saját erőből onnan kiemelkedni nem lehet, ezért kötelességünknek érezzük segíteni – mondta egyebek mellett a főpásztor a kérelem átvételekor. A tervekről hozzátette: „Egy lakóparkot szeretnénk létrehozni, a családoknak normális, korszerű lakhatási körülményeket biztosítani. Közösségi házat, kápolnát, sportpályát építenénk, és edzőt, lelkészt, szociális munkást biztosítanánk önkénteseink segítségével".

Megkerestük a püspököt a roma lakópark helyével kapcsolatban, és hogy mikor várható fejlemény az ügyben. Kiss-Rigó Lászlótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha lesz konkrétum, akkor nyilatkoznak. Kerestük Nagy Mihályt is, de ő sem tudott újabb információról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki nyugodjon le a...

A sajtóosztály közleménye szerint csak ellenőrzésre való az az egércsapda, amit olvasónk fedezett fel és örökített meg egy szegedi Tesco áruház polcain. Tovább olvasom