Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nem egységes a méhnyakrák elleni harc Csongrád megyében

Szeged - Vásárhelyen kardinális, Szentesen pénzkérdés a méhnyakrák elleni küzdelem. Csongrádon idén 1,7, Szegeden 10 millió forintot szánnak a programra, Makón pedig még nem is tárgyaltak a támogatott védőoltás bevezetéséről.
Nem egységes a méhnyakrák elleni küzdelem Csongrád megye nagyobb városaiban. Pedig abban minden szakértőnek megegyezik a véleménye, hogy a betegséget okozó humán papilloma vírus elleni védőoltással közel 100 százalékban megelőzhető a méhnyakrák kialakulása. Magyarországon évente 500, 30 és 60 év közötti nő hal meg ebben a betegségben, amely az emlőrák után a leggyakrabban végzetes szövődményekkel járó daganattípus.

Hódmezővásárhelyen kardinális kérdésként kezelik a megelőzést. 2008 őszén indult el a program, azóta az összes hetedik osztályos lány ingyen juthat hozzá az egyébként közel 100 ezer forintos oltóanyaghoz. Évente 280–300 diáklány kaphat így védőoltást, a vakcina beadásához előzetesen szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. Az önkormányzat az idősebb nőkről sem feledkezett meg: igénylés esetén a költségek egyharmadát a város magára vállalja, így évi 30 millió forintot fordít erre a célra.

Hódmezővásárhelyen a hetedik osztályos lányok kapták meg a védőoltást. Az injekció árát a város fizette. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyen a hetedik osztályos lányok kapták meg a védőoltást.
Az injekció árát a város fizette. Fotó: Tésik Attila

Idén már Szeged is bevezet egy méltányossági rendszert. A megyeszékhelyen évente százhúsz 13 éves lány kaphatja meg ingyenesen a vakcinát. A védőoltásokat azoknak a gyermekeknek a szülei kérhetik, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Oltóanyagok vásárlására 10 millió forintot különítettek el a 2010-es költségvetésben.

Csongrádon tavaly indult meg a támogatott megelőzés. A városvezetés 2010-ben 1 millió 750 ezer forintot biztosít erre a célra. A rendszer úgy működik, hogy a mindenkori 13 éves lányok szülei szándéknyilatkozatot töltenek ki. A jelentkezők számától függ, hogy a teljes költség mekkora részét fedezi az önkormányzat.

Tavaly ősszel csak bizottsági szintig jutott az az elképzelés, hogy Szentes is áldozzon a méhnyakrák elleni küzdelemre. A szociális és egészségügyi bizottság elnöke, Hornyik László lapunk érdeklődésére elmondta, évente 160–180 13 éves lányt érintett volna a program, ami normál áron mintegy 15 millióba került volna, de a vakcinát forgalmazó cég engedményt kínált. A javaslat úgy szólt, hogy a költségeket a szülők, a város és a forgalmazó egyenlő arányban fedeznék. A grémiumban többen azt nehezményezték, hogy miért nem a központi költségvetés vállalja magára ezt a terhet. A többség a szűkös anyagi mozgástér miatt nem támogatta a program bevezetését.

Makón még nem tárgyaltak arról, hogyan támogathatná a város a betegség megelőzését.

Olvasóink írták

 • 5. szerencse 2010. május 18. 13:15
  „Nagyon sok jó orvos van ,tisztelet a munkájuknak,de előfordult olyan is,aki nem vette észre a méhnyakrákot ,csak gyulladásnak diagnosztálta.Előfordult olyan is hogy a petefészek cisztával nem tudtak mit kezedeni ,egy hölgyet több alkalommal megműtöttek,majd azt javasolták/fiatal/legjobb a méh és a petefészek eltávolítása.Nem engedte.Mióta a derekánál lévő gerincidegeket sikerült felszabadítani/csontkovácsolás,nyújtás/nincsenek ciszták.Érdekes.”
 • 4. EgEdina 2010. május 18. 09:17
  „Nekem két lányom van, de ha csak egy lenne sem biztos , hogy közel 100eFt-ot ki tudnék hirtelen adni. Marad a spórolás. Szerencsére még kicsik így van időnk felkészülni.
  Magyarországon még csak most kezd elterjedni az a szemlélet, hogy olcsóbb a megelőzés! Sőt életmentő!”
 • 3. Kudara 2010. május 18. 07:59
  „Sajnos tényleg drága az oltóanyag, jó lenne, ha támogatnák valamennyivel, mert sokak számára megfizethetetlen.
  Viszont, ha már sokan nem veszik fel, akkor arra kellene biztatni a nőket, hogy járjanak el rendszeres szűrésekre. Évente csak egyszer kell elmenni és szerintem az egészségért az az 5-8 ezer forint (persze ez magándokinál, kórházban szerintem ingyenes) egyszer 1 évben nem durva.
  Sajnos már egyre fiatalabb korban megjelenik, kolléganőmnél 25 évesen derült ki a méhnyakrák, szerencsére még abban a stádiumban volt, hogy pici vágással meg tudták gyógyítani.
  Úgyhogy tessék elmenni szűrésekre, ha már az oltóanyagra nincs valakinek pénze.”
 • 2. Giga 2010. május 18. 07:58
  „Ezek szerint 83E körül van egy oltás (vagy oltássorozat) ára. Nem kevés. De mondjuk lehetne TB által finanszírozottá tenni. Még így is jóval kevesebbe kerülne, mint az esetleges szűrések, műtétek, kezelések, utókezelések összesen. (gondolom az évenkénti szűrés ill. egy frankó kis műtét nem jön ki 83E-ből)”
 • 1. floridaimagyar 2010. május 18. 02:37
  „A vedooltas a papilloma virus ellen jo otlet - tamogatni kene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,1 milliót követel az áramszolgáltató

Barátja kötötte be nála az áramot - aztán szakítottak, az EDF Démász Zrt. pedig pár nap múlva ellenőrzést tartott, és megállapította: az órát megpiszkálták. Tovább olvasom