Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem elég az angol az uniós munkához

Május elsejétől újabb négy, régi uniós országban vállalhatnak szabadon munkát a magyarok. Leginkább az egészségügyben és a vendéglátásban tudnak elhelyezkedni a Csongrád megyeiek, a fiatal diplomás munkanélküliek külföldön sem kapnak végzettségüknek megfelelő állást.
Két évvel az uniós csatlakozás után újabb négy régi tagország oldotta föl a magyarok munkavállalását is akadályozó munkaerő-piaci korlátozásokat. Becslések szerint jelenleg ötven-hatvanezer magyar dolgozik EU-s országokban – a betöltetlen állások száma ugyanakkor több mint nyolcszázezer. Eddig Nagy-Britanniába, Írországba és Svédországba nem kellett munkavállalási engedély, május 1-jétől pedig Spanyol-, Finn- és Görögország, illetve Portugália is korlátlanul beengedi a dolgozni szándékozó magyarokat.

Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg és Olaszország továbbra is fenntartja a megállapított munkavállalói kvótákat, de az ügyintézést fölgyorsítja, bizonyos gazdasági szektorokban – ahol súlyos szakemberhiány van – pedig jelentősen megkönnyíti a munkaengedélyhez való hozzájutást. A szakemberek véleménye szerint azonban az újabb munkaerő-piaci nyitás miatt nem indulnak majd külföldre tömegesen dolgozni a magyarok, aminek a hiányzó magas szintű nyelvtudás a legfőbb oka. Nagy-Britannián és Írországon kívül ugyanis nem elég az alapos angol nyelvtudás – szükség van a helyi nyelv megfelelő ismeretére is.

Nincs pontos adat

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat bel- és külföldi szakembereivel napi kapcsolatban álló Gárgyán Ágnes elmondta: szinte lehetetlen arról pontos adatokat szolgáltatni, hányan kerülnek a megyéből végül uniós állásba, a munkáltató ugyanis később csak az ügyfelekkel egyeztet. Az érdeklődés ugyanakkor tartós, uniós munkában bízva nagyjából kétezren keresik föl évente a megyei EURES-tanácsadót.

Ezt a vélekedést osztja Gárgyán Ágnes, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ EURES-tanácsadója is, aki uniós állásokkal kapcsolatos információkat és praktikus segítséget nyújt a megyei munkavállalóknak. A tanácsadó elmondta: továbbra is főként az uniós egészségügy és a vendéglátóipar az a szektor, ami várja az új tagállamokból érkező vendégmunkásokat. Számos álláslehetőség még végzettséghez sincs kötve, csupán megfelelő nyelvtudásra van szükség – de éppen ez az, amiből a leggyengébbek között vagyunk. Folyamatosan érkeznek különféle jellegű munkaerőigények a külföldi munkáltatóktól: a közelmúltban zárult le három projektjük, amelyben egészségügyi gondozókat kerestek.

Ezekre majd' negyvenen jelentkeztek, de szakácsnak és felszolgálónak is sokan állnának. Az érdeklődők között túlnyomórészt fiatalok vannak, jelentős részük friss diplomás, pályakezdő munkanélküli. Közülük azoknak ajánlhat jó eséllyel a szegedi EURES-tanácsadó helyet, akik még nem kezdtek neki a karrierépítésnek, nincs családjuk, szívesen vállalnak bármiféle munkát. Tanári, jogászi diplomájukkal ugyanis külföldön sem tudnak elhelyezkedni. Érthető módon a külföldi szülők sem lelkesednek azért, hogy olyasvalaki tanítsa gyermeküknek az angolt, akinek az nem anyanyelve, mint ahogy a magyar jogászok sem ismerik olyan alapossággal más országok jogrendjét, mint helybeli kollégáik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobson itt és ott

Hétezer kilométert autózott április eleje óta Dobson Tibor az árvízi védekezés kapcsán. Az Országos… Tovább olvasom