Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem ellenzéki szerepre készülnek

A „független függetlenek", vagyis a pártoktól és a civil szervezetektől is független, csak a választóik akaratának közvetítésére készülő képviselő-jelöltek összefogtak Szegeden. Megoldást találtak arra, hogy a rájuk adott szavazatok összeadódjanak, és közgyűlési mandátumo(ka)t eredményezzenek.
Kétféle képviselő létezik: aki egyéni jelöltként választókerületből, vagy pártlistáról jutott mandátumhoz. Eddig azonban a függetlenek feleakkora eséllyel indultak harcba e mandátumokért, mint a párt- és a civil szervezetek támogatását élvező jelöltek. Ugyanis ha nem ők nyertek az egyéni választókerületben, akkor a rájuk adott voksok a semmibe hulltak, nem adódtak össze listás mandátummá. E töredékszavazatok összegyűjtésére talált most megoldást a függetlenek csapata.

– A pártpolitikától mentes választói érdekképviselet megvalósítása összefogásunk célja. Egyelőre kilenc jelölt bemutatkozása olvasható a www.szegedifuggetlenek.hu címen, de új jelentkezők is csatlakozhatnak hozzánk – tudjuk meg egyiküktől, a szegedi független képviselőjelöltek hivatalos weboldalát gondozó Tóth Andrástól. – Mindenki a saját programját valósítja meg, csak arra szövetkezünk, hogy a Függetlenek Listájához csatlakozva rendelkezünk a ránk adott töredékszavazatokról. Ezzel lehetővé tesszük, hogy azok összeadódjanak, s mandátumo(ka)t eredményezzenek.

– A Függetlenek Listájához úgy lehet csatlakozni, hogy a jelölt nyilatkozatot tesz arról: az önkormányzati választáson rá adott szavazatok e listán összeadódjanak – magyarázza Wágner István matematikus, aki 1998 óta harcol a képviselőjelöltek jogegyenlőségéért. – A töredékszavazatok összeadása eredményeként megszerezhető mandátumot az a jelölt kapja, aki a legtöbb ajánló szelvényt, illetve voksot gyűjtötte.

Kilencek

Szeged 25 egyéni választókerülete közül eddig 9 helyen gyűjti a kopogtató cédulákat a Független Listához csatlakozott képviselőjelölt. Ha Szeged közgyűlésében mandátumot kapna, csakis választóitól függne: Dalmády Ernő, Dékány Györgyi, Hicz Zoltán, Hímer Istvánné G. Klára, Jenei Éva, Thurzó Ferenc, Tóth András, Ujjné Kiss Mária, Zombori Sándorné Gogán Márta.

– Nem ellenzéki szerepre készülünk, de a kampányban semmilyen politikai szereplővel sem kötünk szövetséget – hangsúlyozza Tóth András. Az is a „független függetlenek" sajátossága, hogy kimondták: bármilyen „színezetű" legyen is az új városvezetés, minden olyan ügyben számíthat támogatásukra, amely Szeged fejlődését szolgálja. E csapat tagjai úgy vélik, nem frakcióznának, csakis választóik akaratának megjelenítését tekintik feladatuknak.

– Nem szeretik a pártokat, a függetlenekkel szemben mégis a pártok jelöltjeit részesítik előnyben a választók – összegzi eddigi tapasztalatait Löffler Tibor. A politológus szerint minél kisebb egy település annál nagyobb késztetést éreznek az egyébként párthoz tartozó politikusok is arra, hogy függetlennek látszódjanak. Ám a pártok közötti szakadék mélysége miatt korlátozott az ilyen szavazatszerzési lehetőség. A pártjelöltek anyagi támogatásban és közjogi lehetőségben meglévő előnyeit nehéz ledolgoznia a „független" jelöltnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei… Tovább olvasom