Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Nem engednék önállóan dolgozni a rezidenseket

Szeged - Önállóan ne ügyelhessenek szakorvosjelöltek az akut ellátást igénylő szakmákban, mert a gyakorlati képzés színvonala ezt nem teszi lehetővé – ezt javasolja a Magyar Rezidens Szövetség. Szegeden éppen most alakítják át az oktatást gyökeresen: a skills központban minden hallgató megszerezheti a biztonságos gyakorlati tudást.
Az összes akut ellátást igénylő szakmában csak személyes szakorvosi felügyelet mellett ügyelhessenek a szakorvosjelöltek – javasolja a Magyar Rezidens Szövetség. Nem véletlenül kezdeményezik a jogszabály-módosítást: egy tavalyi felmérésükből kiderült, hogy a szakorvosjelöltek 10 százaléka elérhető intenzíves szakorvos nélkül ügyel. Vagyis úgy bíznak rájuk betegeket, hogy kritikus helyzetben sincs lehetőségük segítséget kérni. Pedig ők maguk sem érzik úgy, hogy erre fel lennének készülve.

Az idén államvizsgázó orvosok körében végzett reprezentatív felmérésük szerint az orvosképzés elméleti részével a hallgatók 37 százaléka ugyan teljes mértékben elégedett, a gyakorlati képzéssel csak 1,82 százalékuk. A gyakran előforduló sürgősségi kórképek ellátására csupán a válaszolók 2,75 százaléka szerint készít fel az egyetem teljes mértékben. Egy korábbi kérdőívezés során kiderült: a végzett orvosok több mint fele úgy szerez diplomát, hogy az egyetemen egyszer sem gyakorolta a katéter felhelyezését, egyszer sem varrt össze sebet, húsz százalékuk pedig még vércukormérővel sem találkozott.

Bemutató a szegedi skills központban. Fotó: Schmidt Andrea
Bemutató a szegedi skills központban.
Fotó: Schmidt Andrea

– A magyar orvosképzés összóraszáma európai viszonylatban is kiemelkedően magas: több mint 5500 óra. Ennek 60 százaléka pedig gyakorlat – mondta el Leprán István, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese. – Aki elkötelezett volt, annak eddig is megvolt a lehetősége a gyakorlat megszerzésére. Kétségtelen azonban, hogy a régi rendszerben a kiemelkedő színvonalú alapozó szakasz után – amely a külföldi hallgatók között sem véletlenül népszerű – döntően a betegágyak mellett sajátíthatták el a manuális készségeket. Ilyen létszám mellett pedig előfordulhatott, hogy aki nem volt eléggé aktív, a hátsó sorokban megbújva kimaradt bizonyos feladatokból.

Ellenőrzés és nyilvánosság

A Magyar Rezidens Szövetség javaslata, hogy a szakorvosi felügyeletet, illetve a rezidens megfelelő képzettségét ugyanúgy ellenőrizzék, mint a szakképzést, amelynek a minőségbiztosításához felügyeleti szerv létrehozását tartják szükségesnek. Továbbá szerintük nyilvánossá kell tenni az ügyeleti beosztásokat, hogy a betegek a saját biztonságuk érdekében választhassák meg, hová fordulnak ellátásért.

Ezen a helyzeten változtatott a februárban átadott skills központ, ahol szimulációs környezetben, bábukon gyakorolhatnak a hallgatók. Amellett, hogy nekik is több bátorságuk van így, mint ha élő, érző emberen tanulnának, a számítógépes adminisztrációnak köszönhetően ellenőrizhetők is, hogy valóban megszerezték-e a szükséges gyakorlati tudást.

– Ez a képzés sokkal közelebb jár a mai szükségletekhez, mint az eddigi, ahol nem az számított, tudja-e az adott dolgot, hanem csak az, hogy megfelelő darabszámban elvégezte-e a gyakorlaton – mondta el Varga Endre, a traumatológiai klinika intézetvezető professzora. A szakember ettől függetlenül úgy gondolja: minden szakmának magának kell a felelősséget osztania, vagyis nem lehet jogi keretek közé szorítani, mikortól lehet egy orvost hagyni önállóan dolgozni.

– Az orvosi diploma felelősséggel jár. Ahol nincs életveszély, miért ne ügyelhetne önállóan a rezidens? Főleg a kis kórházaknak nincs más választásuk, hiszen az orvos túlmunkát nem végezhet, az ügyeletet viszont ki kell állítani. Ahol viszont pillanatokon múlhat az élet – például a sürgősségi, traumatológiai és nőgyógyászati osztályokon –, valóban nem maradhatnak egyedül. Nálunk például legrosszabb esetben is 2 szakorvos van ügyeletben a rezidensek mellett – mondta Varga Endre.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. seheresezade 2013. július 12. 12:27
  „Egy gumibabut meg en is meg tudok menteni(kereskedo vagyok).
  Sajat tapasztalatbol: Surgossegi osztalyra vitt a mento,nover fogadott,jo tnacsokat adva a kozbeg elokerulo rezidensnek,aki megerositette a Mentoorvos diagnozizat.A noverke szakszeruen EKG-t csinalt,vert vett (eredmenye 4 ora mulva).A Rezidens megnyugtatott,nincs kulonosebb baj BACSI,a Felesegem keresesere a Beteghordo azt mondta mindjart szol az Orvonak es egyszeruen visszatette a kagylot a helyere!Reggel elokerult azUGYELETVEZETO szakorvos,azonnal megkert egy,surgos szivkaterezest,SZERENCSEM volt......
  ENNYIT a REZIDENSKEPZESROL!”
 • 20. egal 2013. július 11. 22:28
  „18. adamantium
  persze, hogy nem! ettől függetlenül szerettem ott dolgozni :)), de nem azért, mert laza volt :)”
 • 19. tol 2013. július 11. 21:24
  „a rezidens az végzett orvos és nem hallgató, de biztonságosan minden sebzést nem tud(hat) ellátni. Az is bolond, aki egyedül odaengedi a beteghez. Komoly helyen ilyen szóba se kerül.”
 • 18. adamantium 2013. július 11. 20:39
  „16. egal 2013.07.11. 20:05 szerintem nem te vagy az egyedüli aki végigcsinált ilyet. meg a teljes karácsonyt, meg szilvesztert újévvel kombinálva. neked akkor még laza munkahelyed volt :)”
 • 17. adamantium 2013. július 11. 20:09
  „15. Légiós 2013.07.11. 19:44
  már most is óriási a hiány. van olyan klinikai osztály ami 50%-os létszámmal üzemel. még párat elküldesz külföldre és akkor majd csak a klinikán meg a megyei kórházakban lesz ellátás, fél éves várólistával akut esetekre”
 • 16. egal 2013. július 11. 20:05
  „13. adamantium,
  azt nem akarom mondani, mert nem lenne igaz, hogy péntek reggeltől hétfő délutánig...
  de azt igen, amit már írtam:szombat reggeltől hétfő délig.
  (vannak, akik jobban tudnak mindent, mint az, aki ezt végigcsinálta annak idején)”
 • 15. Légiós 2013. július 11. 19:44
  „egy rezidens egy sebet nem tud még összeevarni a lenézett ápolonők tanitják meg a gyakorlati munkára, persze ezt a szépségek elfelejtik idővel és arcoskodnak meg feneyegetőznek hogy elhagyják az országot :) hát menjenek a jo doki itt marad a hulladék meg huzzon kifelé innen.”
 • 14. béci61 2013. július 11. 19:16
  „Tisztelt 8. porter! Igazad lehet abban, hogy ha a rendőrséggel kerülök szembe, akkor egy gyakorlott ügyvéd jó ha van mellettem, főleg ha azt szeretném, hogy az kerüljön a jegyzőkönyvbe, ami el is hangzik. Azt azonban nem értem, hogy egy Dr. névelőtagot jogszerűen használó REZIDENS miért nem tud egy egész nap alatt kiállítani - a rendelkezésére álló iratok alapján - tényadatokkal egy halottvizsgálati bizonyítványt a rábízott osztályon elhunyt személy esetében? Pedig a legnagyobb körültekintés esetén is maximum 5 perc lehet. Valószínűleg annyira mindennapos eset lehetett számára, hogy nem volt öt perc ideje a halál beálltának és körülményeinek pontos dokumentálására.”
 • 13. adamantium 2013. július 11. 19:13
  „kedves Leprán úr ne mindig csak a diákban keresse a hibát. a folyamatban ugye hárman vesznek részt: orvos, beteg, hallgató. nagyon kétlem, hogy sok hallgatónak lenne lehetősége az egyetem alatt gyakorlatban elsajátítani pl azt, hogy később hogyan varrjon össze egy sebet, rakjon helyre egy ficamot vagy kezeljen valamilyen akut belgyógyászati kórságot ahhoz, hogy ezek ne jelentsenek problémát majd később. eleve hány beteg engedi azt meg, hogy egy hallgató varrja össze? a magyar társadalom nagyon orvoskiképzés ellenes, minden betegnek ha lehet főorvos kell a benőtt körméhez (na jó egyeseknek egyenesen a professzor úr).
  3. geza 2013.07.11. 09:17 hát azért ott is akut kórkép: van utóvérzés, kificamodhat egy csípőprotézis, elfajulhat egy fertőzés stb
  4. papsajt 2013.07.11. 11:07 ez a 3 hetes fektetés mára már idejét múlta a mélyvénás trombózisban, ha a lábszárra korlátozódik. 3 hét fekvésnek főleg időseknél nagyon negatív következményei lehetnek.
  8. porter 2013.07.11. 14:17 az ügyvédbojtárból is úgy lesz ügyvéd, hogy gyakorol, persze nem sorozatgyilkosok védelmét bízzák rá elsőre de valahogy össze kell szedje a gyakorlatot.
  12. egal 2013.07.11. 17:38 talán péntek reggeltől hétfő délutánig, akarod mondani”
 • 12. egal 2013. július 11. 17:38
  „10. bernipásztor hozzászólásához: Sőt! A hétvégi ügyelet szombattól hétfő délig tartott - a hétfői nagyvizit után lehetett hazamenni.”
 • 11. tol 2013. július 11. 17:03
  „a sved polgártársnak teljesen igaza van - nem nagy bravúr, hiszen ez a civilizált világban alap követelmény -, azt ne nézzük, hogy a római gályákon ha a hortátor felére csökkentette a csapásszámot, a gályarabok fellélegeztek !”
 • 10. bernipásztor 2013. július 11. 15:59
  „Kedves Svéd!
  Igazad van, be kellene zárni. Csak ezt magyarázd meg annak a kisvárosban lakónak, akinek ezután valamilyen nem súlyos vagy nem életveszélyes heveny problémával 30-40 km-t kellene utaznia ( autó, sofőr, benzin, mentők stb.) , hogy mindez az ő érdekében történt. Hagyjuk figyelmen kívül azt a szempontot, hogy sok helyen a kórház a legnagyobb munkáltató és sokat jelent a város élhetősége szempontjából. Szóval lassan a sóval! Más. Az ötven év feletti orvosgeneráció még az átkosban a diplomaosztást követő naptól végigcsinálta a havi 10 ügyeleteket. ( Szombaton akkor még délig munka volt!)
  Fel sem merült, hogy másnap hazamenjen, a kutyát sem érdekelte, hogy fáradt-e vagy elég felkészültnek tartja-e magát az ügyeletre.
  Kedves Porter! Jó a példád csak ne felejtsd el, hogy az ügyvédnek fizetned kell, nem is keveset ( lásd Zsozsó) és elhajthat a francba, ha nincs kedve veled foglalkoznia!”
 • 9. sved 2013. július 11. 14:28
  „Kedves Bernipasztor!
  Szo nincs itt megvalosithatalan ötletröl. A peldanal maradva: azt az osztalyt, amely napközben operaciokat vegez, ejszaka ugyeleti kötelezettsege van, es ehhez 3 hadra foghato szakorvossal rendelkezik (a rezidenst, a nyugdijast, valamint a takaritonöt es a beteghordot ne szamitsuk ide) azonnali hatallyal be kell zarni, es a helyet soval behinteni!!!
  Csak egyetlen kerdes: Vajon hogy tartjak be egy ilyen osztalyon azEuropai Unio munkaugyi direktivajat, amely az Europai Birosag itelete alapjan Magyarorszagra nezve is kötelezöen korlatozza az orvosok munkaidejet? Ennek alapjan peldaul ugyelet utani napon TILOS dolgozni napközben!!! Szoval hogy tartjak ezt be????”
 • 8. porter 2013. július 11. 14:17
  „Kedves béci61!

  Szóval akkor ha súlyos bűncselekményt követsz el ajánlom, ne egy ügyvéd jelöltet hívj a védelmedre. Igaz elvégezte a jogi egyetemet de még nem ügyvéd, és a rutin sincs meg. Így van ez az orvosokkal is.”
 • 7. zsozso64 2013. július 11. 13:01
  „Én nem értek hozzá, de azt gondolom, ha a Magyar Rezidens Szövetség azt javasolja, feltehetően azért, mert tagjai ezt tapasztalataik, tudásuk, és érzéseik alapján úgy gondolják önálló ügyeletre nem képesek, akkor biztosan nem is azok!
  Ha egy ember biztos a bizonytalanságában, akkor annak oka van, de ami biztos, hogy Ő bizonytalan. Bizonytalan orvosok pedig akár kényszerűségből akár gyakorlási indokok alapján, de gyógykezeljék inkább azokat akik erről a helyzetről tehetnek. Lehetőleg a hierarchiában az államtitkártól felfelé helyet foglaló személyeket! Nekik pedig kívánok sok szerencsét, és nyugodt álmokat! A szerencsére szükségük is lesz!”
 • 6. bernipásztor 2013. július 11. 12:48
  „Kedves Palimadár!

  Nem azt nyilatkozták a cikkben, hogy kis kórházakban nincs életveszély, hanem hogy ott még képtelenebb ötlet amit a Rezidens Szövetség javasol. Vegyünk egy kis kórház sebészeti vagy szülészeti osztályát. Mondjuk dolgozik 6 fő orvos. Közülük egy az oszt. vez. főorvos aki gyakorlatilag állandó készenlétes, egy nyugdíjas korú, és egy rezidens. Ha a három másik szakorvos ügyel, de a rezidens önállóan nem, akkor három szakorvosra fejenként 10 ügyelet jut. Ha csak egy beteg vagy szabadságon van közülük az 15 ügyeletet jelent havonta. Ha a rezidens is ügyel egy szakorvos felügyeletével és egy ember hiányzik, vagy egy ember szabadságon van, maradnak hárman, abból egy szakrendelést visz, kettő a műtőben, az osztályon nincs senki az operált betegekkel. Akkor nincs életveszély? Érdemes lenne előbb végig gondolni, mint jó szándékú de megvalósíthatatlan javaslatokat támogatni.”
 • 5. béci61 2013. július 11. 11:37
  „Eddig abban a hiszemben éltem, hogy az orvosi bélyegzővel flangáló és élet-halál-boncolás kérdésében egymás helyett is önállóan intézkedő rezidensek orvosok.”
 • 4. papsajt 2013. július 11. 11:07
  „Ez nem a Magyar Rezidens Szövetség kellene hogy javasolja, hanem evidencia kellene legyen.
  Decemberben volt szerencsém a szegedi SBO-t megtisztelni, beutalóval.
  Először a kis ablaknál ülő hölgy kérdezte,hogy miért ide jöttem, nem tudnék normál rendelésre menni az sztk-ba?
  Mondtam neki hogy ide utalt be a házi orvos, sőt mentővel akart küldeni,mert az egyik lában kétszer akkora mint a másik.
  Jól van,akkor várjon- mondta kicsit pökhendien.
  kb 30 percet ültem az üres folyosón, amikor behívtak a rendelőbe.
  3 rezidens tanácskozott újabb 30 percig, hogy mi lehet a lábammal, és közben próbáltak meggyőzni, hogy biztos beütöttem. Az egyik rezidens kishölgy 3szor szúrta meg a karomat, mire egy ápoló jött segíteni vért venni. Neki elsőre ment :)
  Eközben a másik oldalon 3szor mértek vérnyomást, miután a másik rezidens közölte hogy 200 fölött van a vérnyomásom. Végül 120/80-ba kiegyeztek a 3dik mérés után.
  Ezután elküldtek röntgenre és ultrahangra.
  10cm-es mélyvénás trombózis lett az eredmény.
  Visszatoltak az SBO-ra és addigra volt orvos is aki nagyon normális, és naprakész volt, és emberi hangon közölte hogy 3 hét ágyfogság következeik.

  SZVSZ a rezidensek előttem elásták magukat.”
 • 3. geza 2013. július 11. 09:17
  „#1 Gondolom pl egy ortopédiai osztályon nem feltétlen van életveszély”
 • 2. joanna511 2013. július 11. 08:27
  „Ennek teljesen természetesnek kellene lennie, hogy szakvizsga előtt nem láthatnak el aktív orvosi feladatokat a rezidensek/legalábbis felügyelet nélkül nem/
  Ezt a helyzetet is a mai áldatlan állapotok kényszerítették ki.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Csajok Csatája

A Csajok Csatája versenyben 18 év feletti hölgyekből álló, kétfős csapatok mérhetik össze erejüket,… Tovább olvasom