Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nem épül Algyőn négycsillagos hotel

Algyő - Nem épül fel a Borbála fürdő mellé tervezett négycsillagos szálloda. A beruházónak az 1,2 milliárdos fejlesztéshez megvan az önereje és az uniós támogatása, de nem kap bankhitelt.
Szegeden és környékén az utóbbi években szállodaépítési láz tört ki. Csupa négycsillagos hotel újult meg, épült és épül. Két éve nyitott újra az újszegedi Hunguest Hotel Forrás, átadták Vásárhelyen a Hotel Ginkgo Sast. Tavaly óta fogad vendégeket a Colosseum Hotel Mórahalom, a szegedi Hotel Soleil és a Mozart Hotel. Befejezéshez közelít a Gutenberg utcai Szent János Panzió. A Somogyi-könyvtár mögötti szállodát idén októberben tervezik átadni. Év végére elkészülhet a Tiszavirág is a Hajnóczy utcában.

Megírtuk: bár még nem látszik semmi a József Attila sugárút 53. szám alatti Lupus hotelből, a beruházó J. A. Apartmanház Kft. nem mondott le a terveiről. 1,4 milliárd forintból – 422 milliós támogatással – felépíti a 3 szinten 46 szobás szállodát. Azért húzódott ilyen sokáig a kezdés, mert egy évig kellett küzdeni a bankhitelért.

A fürdőhöz építettek volna szállodát Algyőn, de a beruházó nem kapott banki kölcsönt. Fotó: Schmidt Andrea
A fürdőhöz építettek volna szállodát Algyőn, de a beruházó nem kapott banki kölcsönt.
Fotó: Schmidt Andrea

Van keresnivaló

Algyőn továbbra is fenntartható lenne egy négycsillagos szálloda a szakértő szerint, csak meg kellene építeni. Optimizmusra ad okot, hogy a mórahalmi hotel megy, hogy a wellness mellett Algyőn a gyógyászatra is alapoznának, valamint hogy Szeged 800–1000 fős konferenciákat rendez egymás után, és van igény a minőségi szálláshelyekre a városban és vonzáskörzetében.

Nem épül fel viszont az algyői Borbála fürdő mellé tervezett négycsillagos hotel. Tavaly márciusban beszámoltunk róla: 48 szobás, 120 vendég befogadására alkalmas wellness-szállodát akart felhúzni 2012 év végére a Dél-Alföld Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A helyi építőipari vállalkozás tulajdonában lévő cégnek a nagyközség önkormányzata nyilvános versenytárgyaláson adta el a telket 12,9 millió forintért. A közel 1,2 milliárdos beruházás 450 millió forint uniós támogatást kapott. Az összeg másik egyharmadát a vállalkozás önerőből teremtette elő, 300–400 millió forint bankhitelt kért. Csakhogy hosszas huzavona árán sem sikerült hozzájutnia a kölcsönhöz. A cég vállalkozási főmérnöke szabadságon van, nem tudtuk elérni.

Kunz Péter, a Novotel korábbi igazgatója, aki tanácsadóként segíti az algyői vállalkozás munkáját, elmondta: – A jelenlegi viszonyok közt nem talált bankot, amely finanszírozza a beruházást. Ha a bank nem ad pénzt, nincs építkezés. Ez a következménye a különadónak, végtörlesztésnek. Ha nincs építkezés, nincs munka, ilyen egyszerű a láncreakció. A bank szempontjait is meg lehet érteni, rájött, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a hitelezést. Ismereteim szerint az elnyert támogatás felhasználására a cég haladékot kért, vagyis nem mondott le végérvényesen az építkezésről – tette hozzá a szakértő.

Olvasóink írták

 • 6. Smerdis 2012. január 12. 11:10
  „5. limlom 2012.01.10. 16:59

  majd te mondd már meg egy vállakozónak hogy mit építsen. a szálloda is munkahelyeket teremt nagyokos. plusz jelentős bevéltelt az önkormányzatnak amiből lehet költeni iskolára meg ilyenekre.”
 • 5. limlom 2012. január 10. 16:59
  „Szálloda helyett mondjuk építsen milliárdos villamost, vagy buszokat gyártó üzemet (-ket). Élelmiszer feldolgozót, vagy más könnyűipari gyárat, üzemet. Erre a fentarthatatlan hókusz-pókusz beruházás mániára nem is biztos, hogy el kellene költeni a jövőnket?
  Vagy tényleg van aki elhiszi, hogy ez még mindig csak így jó?”
 • 4. kispacni 2012. január 10. 09:21
  „macs.

  Ezért nem érzed, hogy ennek nincs értelme. Ez olyan a durcás kisgyerek bosszúja. Ha a hitelkihelyezés profitot termel, akkor a bank ad hitelt. Ha nem, akkor nem.
  Ha egy bankot zavar a különadó, ki is vonulhat Magyarországról azt érteném is. De ez a mondat gazdaságilag értlemtlen kedves macs. A bankadót ugyanis a profitra vetették ki. Tehát a banknak teljesíteni kell, és a bank csak akkor teljesít ha kihelyez.
  Szval büdös ez így ami a cikkben van leirva. Így csak egy tipikus szokásos DM, üssünk a kormányba cikk.
  Nyilván elsősorban arról van szó, hogy a bank megvizsgálta a céget, és nem egészen hitelképes. Tele van az ország olyan cégekkel, akik megpróbálnak a különböző EU-s pénzek lenyulásával ügyeskedni. Némelyik valós ezek építkeznek is (láthatjuk a városban több ilyen szálloda már fel is épült, vagy épül), amelyik nem valódi építkezési cég az nem is kap bankhitelt. Macs ne mond már hogy nem láttál már ez elmult 10 évbne akár évekig pirosan álló épületeket link építkeztési vállalkozók munkájának eredményeképpen. It is ilyen lehet a háttérben, ha a bank nem látta hitelképesnek a céget, valszeg nem is az. Ha az lett volna adott volna hitelt, mert a banknak a profit kell, hogy befizesse a bankadót is többek között.”
 • 3. macs 2012. január 10. 00:12
  „Ezen az összefüggésen kéne elgondolkozni:
  "A jelenlegi viszonyok közt nem talált bankot, amely finanszírozza a beruházást. Ha a bank nem ad pénzt, nincs építkezés. Ez a következménye a különadónak, végtörlesztésnek. Ha nincs építkezés, nincs munka, ilyen egyszerű a láncreakció."”
 • 2. azigazitrebitsch 2012. január 09. 11:22
  „Az önerő, az uniós támogatáshoz kell.bocsi.
  a többi stimmel.”
 • 1. fakandrea 2012. január 09. 11:09
  „"A beruházónak az 1,2 milliárdos fejlesztéshez megvan az önereje és az uniós támogatása, de nem kap bankhitelt."

  Na hát ha hitelre van szüksége, illetve ha nem kapja meg a hitelt, akkor mégsincsen meg az önereje...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszeres bér jár a külföldieknek

A hazai bérek kétszeresét kell kifizetni azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem uniós állampolgárok. Tovább olvasom