Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem épülhet adótorony a Búcsú téren

Nyolc év alatt másodszor hiúsította meg a tápaiak tiltakozó akciója a telefontorony építését. A közigazgatási hivatal szerint a Búcsú térre kiadott építési engedély több ponton szabálysértő. A lakók örülnek, a telefontársaság és a jegyző tájékozódik.

A regionális közigazgatási hivatal jogerős határozatban elutasította a Magyar Telekom Nyrt. építési engedélyét, amelyben a szegedi önkormányzat építési irodája engedélyezi a telefonszolgáltatónak egy negyven méter magas átjátszótorony építését a tápéi Búcsú téren. A döntést a szolgáltató a bíróságon támadhatja meg, a harmincnapos határidő szeptember elején jár le.

A közigazgatási hivatal hatósági osztályvezetője csak szűkszavú tájékoztatást adott, az ügy iratai – merthogy azok egyedi hatósági eljáráshoz tartoznak – nem nyilvánosak. A Telekom lépését várja az építési engedély ellen tiltakozást benyújtó tápéiak szószólója, Szendrei Zoltán, aki addig nem nyilatkozik, s az iratot sem engedte megnézni. A szolgáltató még nem alakította ki álláspontját.

A tápéi Vásártéren, közkeletű nevén Búcsú téren, egyetlen fiatal párral találkoztunk, aki rálegyintett a lakossági megmozdulásra. Azt mondták: „Barlangban nem élhetünk, ha kell, húzzanak fel tornyot, minket nem érdekel". Kozma Sándorné aláírta a beadványt, amelyet a környékbeliek tavasszal a polgármesternek és a jegyzőnek küldtek. Úgy véli, ott a kapuja előtt a nagyfeszültségű villanyvezeték, telefontornyot már nem akar, mert az káros az egészségre, ráadásul elértéktelenedik miatta a háza.

Márta Sándor a hivatalos fellebbezés beküldői között volt, nagyon örül a döntésnek. Mutatja: az elutasítást a közigazgatási hivatal eljárási hibákkal és a városi építési szabályba ütköző pontokkal indokolja. Az önkormányzat szabályt sértett, mert nem értesítette a szomszédokat, nem kért engedélyt a Mol-tól, amelynek pedig szolgalmi joga van a területre a közeli olajkút miatt, és nem kérdezte meg a kulturális és örökségvédelmi hivatalt sem. Az építményt szintén kifogásolja a hivatal, mert jóval magasabb, mint a területen engedélyezett négy és fél méteres építési magasság.

Szabálytalan azért is, mert a bázisállomás nem nyomvonalszerű, hanem a terület lefedésére szolgál, és amiatt sem épülhet fel, mert a terület egészségügyi erdőzóna besorolású, tehát legfeljebb kilátót lehetne rá emelni. Márta Sándor örül: a telefoncég „hiába akarta fából épült magaslesnek álcázni a vasmonstrumot, és hiába állította be a egyirányúnak a hatfelé szóró fejet – győzött az igazság".

A szerettük volna megkérdezni, hogyan hozhatott a közgyűlés döntést a tápéi terület bérbeadásáról ennyi hibával, és miért engedélyezte az építési iroda a toronyépítést, ha azzal jogszabályokat sértett. Mózes Ervin jegyző szabadságáról tegnap tért vissza, egyelőre tájékozódik az ügyben.

Tornyosuló problémák

2000. május 19. Tímárné Horváth Magdolna önkormányzati képviselő: „parázs hangulatú fórumon tiltakozott a lakosság" a tápéi Budai Nagy Antal utca–Csap utca–Rába utca közé tervezett torony ellen.
2002. október 9. Tímárné Horváth Magdolna: „a toronynak építési engedélye van, a szomszédjai fellebbeznek, javaslunk a szolgáltatónak egy másik, a lakóterülettől távoli téesz-területet".
2005. június 23. Adótorony építéséhez a város bérbe adja a Búcsú teret. Mészáros Attila önkormányzati képviselő: „ennél nincs ideálisabb helyszín". Az évi bruttó egymillió forint bérleti díjat a Tápéi Alapítványnak utalja át a telefonszolgáltató.
2007. március 27. Szendrei Zoltán, a szomszédok szószólója az Alkotmányra hivatkozva tiltakozik a torony ellen: „a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez".
2007. április 3. Juhász Gyula önkormányzati képviselő: „szakmai érveket követelek. Méltatlan, hogy az önkormányzat a környékbeliek meghallgatása nélkül engedélyezte a torony felállítását".  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint kevesen voltak a képviselők

Ismét határozatképtelen volt a szegedi ellenzék kezdeményezésére tegnap reggelre összehívott… Tovább olvasom