Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Nem éri meg feketén dohányt szerezni

Szeged - Nem éri meg csempészcigit vásárolni – állapítottuk meg szombat délelőtt a szegedi Mars téri piacon. Nem túl vonzó az ára sem, a vámosok pedig szigorúan büntetik nemcsak az eladót, hanem a vásárlót is. A pénzügyőrök ottjártunkkor is éppen akcióztak.
– Nagyon sok ciginket elvették reggel, és komoly büntetést is kapunk majd – mondta szombat délelőtt egy csempészcigarettát kínáló asszony a Mars üzletház előtt. Elmondása szerint a vámosok reggel fél hétre érkeztek.

Mi hármat láttunk belőlük: éppen az Irén csarnok egyik gyorsétkezdéjénél kóláztak elégedetten. Ezután a Mars téri piac irodájába mentek, ahol a forgatagot kamerán keresztül követték figyelemmel. Fél tízkor még tettek egy utolsó sétát, majd elhajtottak. A cigarettaüzéreket egyébként nem igazán zavarta jelenlétük: akkor is fennhangon kínálták árujukat, amikor a vámosok a térfigyelő kamerák képeit nézegették. A cigiseknek azonban az alatt a másfél óra alatt, amíg ott voltunk, szinte nulla volt a forgalma. Mindössze egy idős asszony érdeklődött a kék színű Bond áráról, de sokallta. Egy házaspár pedig olyan gyorsan bonyolított le egy üzletet egy másik cigiárussal, hogy bár hiába álltunk néhány méterre, szinte semmit nem láttunk a tranzakcióból.

Vámosok razziáznak a Mars téren. Illusztráció: DM-archív
Vámosok razziáznak a Mars téren. Illusztráció: DM-archív

– Csak kartonnal lehet vásárolni, és a cigit másodpercek alatt csúsztatjuk át a mi táskánkból a vevőébe – okosított ki a vámosok távozása után a fináncok reggeli akciójáról is beszámoló árus. Dobozonként azért nem árulnak, mert nem éri meg kockáztatni. Nekünk a helyszínen kék Bondot ajánlott kartononként háromezerért (a magyar zárjegyes ára 4250 forint), a Pall Mallért azonban négyezret kellett volna fizetnünk, és negyedórát várnunk rá. Utóbbit ugyanis a közelből, megrendelésre hozzák a vevőnek. A Pall Mall kartonja a magyar üzletekben 5200 forint. Könnyű kiszámolni: tíz doboz csempészcigin ezerkétszáz forintot nyerhetünk.

– Nem ajánlatos a dobozonkénti pár száz forintos megtakarítás reményében egy komoly terhet jelentő bírságot a fogyasztónak megkockáztatnia – mondta Némedi Varga Éva, a VPDARP szóvivője. Ugyanis talán nem mindenki tudja: nemcsak a csempészcigit értékesítők követnek el jogsértést, hanem az is, aki ezen terméket megvásárolja. A jövedéki törvény rendelkezései szerint jövedéki bírságot kell fizetnie annak, aki magyar adójegy nélküli dohánygyártmányt vásárol vagy értékesít. A bírság összege a cigaretta márkájától és mennyiségétől függ – legkisebb mértéke: 20 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 5. sam88 2008. július 07. 22:04
  „Azért veszik meg ezt a hitvány cigit mert nincs pénzük jobbra!
  A szerencsétleneket rászoktatták az olcsó cigire a komcsi korszakban és azóta is hasonló bért kapnak ha van munkájuk!
  Meg kell kérdezni az őslakos kereskedőket, hogy kik tűnnek el elsőként ha razzia van!
  A zsebesek meg a cigisek! Így volt ez már 25 éve is!
  Vajon honnan tudhatják meg előre???”
 • 4. becsületes 2008. július 07. 13:39
  „Nem baj, legalább nem szívja, hanem fújja majd - az orrát.”
 • 3. HEHE 2008. július 07. 13:00
  „EZT AZ AKCIÓT NAPONTA KÉNE ISMÉTELNI !!! BEROHADT DOHÁNYBÓL KÉSZÜLNEK EZEK A CIGIK .DE TÖBBNYIRE PAIRZSEBKENDÖT ADNAK . KIRABOLJÁK AZ EMBEREKET LEVESZIK PÉNZEL . VAN OTT EGY BÖGÖLYSZEMÜ NÖ IS VALAMILYEN ZSUZSA AZ A CSALÓ.”
 • 2. joy 2008. július 07. 10:43
  „Ezt a VÁM-oos akciót hetente többször kellene végezni, és a bűnismétlőket komolyabban elkapni!
  No meg nem ártana több ráfordítással a raktáraikat is földeríteni!”
 • 1. ivcsek 2008. július 07. 07:52
  „utoljára mikor csempészcigit vettem, házhoz kellett menni érte... ennek már három éve. nem lesz olyan könnyű felszámolni ezt az üzletágat.
  (volt időszak, a szomszédos Szerbiában, amikor csak a rendőröktől lehetett zugcigit vásárolni:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mer előjönni a kétgyermekes anya, akit megerőszakoltak

Sándorfalva - Egyre rejtélyesebb a Sándorfalva és Ópusztaszer között történt, úgynevezett „erőszakos közösülés" ügy. Tovább olvasom