Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény elfogadása ellen. A hirdetések Molnár Lajos minisztert is minősítették. A plakátok jelentős része tegnapra eltűnt a kirakatokból: megszületett a törvény. A nemzetközi tőkének kedvez a kormány a patikaliberalizálással – mondta lapunknak Kőhegyi Ferenc vásárhelyi patikus, a megyei gyógyszerészkamara elnöke, akinél még találtunk falragaszt.
Kőhegyi Ferenc patikus és az egyik, lejárt szavatosságú falragasz. A parlament már döntött Fotó: Tésik Attila
Kőhegyi Ferenc patikus, a megyei gyógyszerészkamara elnöke szerint olyan törvénycsomag született az országgyűlés hétfői ülésén, mely ellehetetleníti a gyógyszerész, az orvos és a szakdolgozói kamarákat azzal, hogy önkéntessé tette a tagsági viszonyt. A kamarák szerinte nem politizálnak, csak a saját érdekeiket próbálták megvédeni.

– Ez az ügy azt bizonyítja, hogy Magyarországon nincs demokrácia. Az volt a cél, hogy ne legyen semmilyen eszköz a gyógyszerésztársadalom kezében. A kormány létrehozott egy olyan testületet, mely felfüggesztheti az eddigi szerződéseket, ha a patikák „nem viselkednek jól" – mondta a megyei elnök.

– A gyógyszertárak nem vegyesboltként működnek – tette hozzá. – Az eddigi védelem a gyógyszerellátás biztonságát is garantálta. A kormány alkotmányellenes döntést hozott, amikor hirtelen engedte rá a piaci viszonyokat a patikákra, ezért az országos kamara a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Kőhegyi Ferenc szerint a gyógyszertárak közti árverseny azért lehetetlen, mert a patikákban a betegek az állam által meghatározott térítési díjat fizetik a receptre kiadható gyógyszereknél. Ha a recept nélküli készítmények terén elindul az árverseny, az áremelkedéshez vezethet. Az új törvény a szakmai hozzáértés szükségességét kérdőjelezi meg.

Kőhegyi Ferenc úgy látja, arról van szó, hogy a nemzetközi tőke az úgynevezett 1500 milliárd forintos egészségügyi alapot szeretné megszerezni. A törvény ezt a lépést készíti elő, s egyszerűen csak a magyar patikahálózat tönkretételéről, a magyar kórházak „lenyúlásáról" van szó.

A múlt héten még több gyógyszertár kirakatában is látni lehetett a patikusok álláspontját részletező plakátokat, néhány kiáltvány Molnár Lajos miniszter munkájáról mondott véleményt. A plakátok nagy része tegnapra eltűnt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom