Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem évül el a gyerekek szexuális zaklatása

Szeged - Elfogadta az Országgyűlés múlt kedden a büntető törvénykönyv módosítását, hogy ezentúl ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények, ha a sértett az elkövetéskor 18 évnél fiatalabb volt. Csongrád megyében jelenleg is számos ilyen ügyben van büntetőeljárás.
A parlament egyhangúlag fogadta el nemrégiben a büntető törvénykönyv módosítását: mostantól a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni, ötévnyi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő bűncselekmények büntethetősége nem évül el, ha a sértett az elkövetéskor 18 évnél fiatalabb volt. Selmeczi Gabriella még szeptemberben közölte, hogy a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a Fidesz, miután Sipos Pálnak, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola egykori tanárának, későbbi televíziós szerkesztőnek 25 évvel ezelőtti molesztálási ügye napvilágra került.

 Kirúgták a lányát megrontó csecsemőorvost

Csecsemőorvosként a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet alkalmazásában állt az a férfi, akit 2007-ben jogerősen 2 és fél év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, amiért hosszú éveken keresztül szexuális viszonyt folytatott az egyik kiskorú lánygyermekével. A három legidősebbet ért sérelem okán az elévülés miatt már nem tudtak vádat emelni, a negyedik lánygyermek esetében az 1998–2001 között történt vérfertőző aktusok nyertek bizonyítást. A kórház vezetése egy internetes lap megkeresése után rendelt el belső vizsgálatot az ügyben, amelynek eredményeképpen a munkavállaló jogviszonyát megszüntették. Állításuk szerint a férfi előéletével kapcsolatban nem rendelkeztek addig információval.

Az ügyben ma negyven év körüli nők és férfiak, a budapesti gimnázium volt diákjai szólaltak meg 25 év hallgatás után: Sipos a diákok kedvence volt, értett a nyelvükön, vigasztalt, tanácsot adott, és segített a bajban. Amúgy közös maszturbálásra biztatott fiatal fiúkat, lányokat tapogatott, vett rá orális szexre. Tettei kiderültek, de mivel a szülők gyerekeiket nem akarták akkor kitenni a büntetőjogi eljárással járó megaláztatásnak, úgy döntöttek, elég, ha csak eltávolítják a férfit az iskolából, ami meg is történt.

„Huszonöt éve nyomaszt, ami történt. Nem lehet meg nem történtté tenni semmit sem, de azóta kicserélődött minden idegsejtem. Vidéken élek, egy hegyoldalban van a házam, nem kell a társadalommal érintkeznem. Ez büntetés, de felszabadulás és megtisztulás is. Csúnya kudarctörténet ez az egész. De ezt dobta a gép – magyarázkodott a férfi egy internetes lapnak.

Csongrád megyében több fiatalkorú elleni szexuális bántalmazási ügyben van folyamatban büntetőügy a bíróságon. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ugyan nem rendelkezik külön gyűjtött adatokkal arról, hogy pontosan hány eljárás indult az utóbbi években ilyen ügyekben, de idén szinte minden nagyvárosunkban napvilágot láttak hasonló esetek.

Egy hódmezővásárhelyi férfit helyeztek előzetes letartóztatásba tavaly januárban, aki a gyanú szerint 2012 tavaszától közel egy éven át rendszeresen fajtalankodott öt- és hétéves fiával. Egy szentesi férfiról az derült ki, hogy 2012. december végétől közel egy éven át fajtalankodott egy közelében lakó kisfiúval, aki a bűncselekmények elkövetésekor töltötte be 12. életévét. Előzetes letartóztatásba került az a 73 éves apátfalvi férfi is, aki tavaly nyáron a gyanú szerint arra kényszerítette élettársa 12. életévét éppen hogy betöltött kislányát, hogy vele közösüljön.

Négy éve egy hét alatt három, gyerekekkel fajtalankodó apa, illetve nevelőapa állt a Szegedi Ítélőtábla elé: összesen 38 év fegyházzal sújtották őket. Tavaly október végén szexuális erőszak, kiskorú veszélyeztetése és személyes szabadság megsértése miatt jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla J. Györgyöt. A békéscsabai férfi 2010 elején ismerkedett meg egy nővel, aki három kisgyermekével élt Békéscsabán. Amikor egyedül maradt az akkor 5 és 11 éves kisfiúval, a kisebbikkel fajtalankodni kezdett, aminek mindvégig szemtanúja volt a kisfiú bátyja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülteket vert a taxis?

A polgárőrök azt állítják, egy szegedi taxis egy hete megvert két afgánt, mert azok csak dinárral tudtak fizetni az állomásig tartó fuvarért. Tovább olvasom