Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem feledik a férjüknek szánt sértést a politikusfeleségek

Kampány idején megesik: a képviselőjelölt felesége olyan ideges, hogy a mobiltelefon helyett a tévé távirányítóját teszi a táskájába. A csongrádi Vincze Lászlóné négykor kel, hogy találkozhasson a férjével. A vásárhelyi Farkas Katalin is támogatja párját, az MSZP-s Bacsa Pált.
A vásárhelyi Lázár család együtt egy hétvégi rendezvényen. Fotó: Tésik Attila
Kampány idején megesik: a képviselőjelölt felesége olyan ideges, hogy a mobiltelefon helyett a tévé távirányítóját teszi a táskájába. A csongrádi Vincze Lászlóné négykor kel, hogy találkozhasson a férjével. A vásárhelyi Farkas Katalin is támogatja párját, az MSZP-s Bacsa Pált. Lázárné Megyeri Zita arra törekszik, hogy a legkevesebb szó essen otthonukban a politikáról. Ujhelyi István felesége ma már nem ragaszt éjjelenként plakátokat. Az azonban most is felzaklatja, ha bántják a férjét.

Ha kell, hajnali négy órakor kel föl Vincze László országgyűlési képviselő és -jelölt felesége, Klára asszony, hogy elvégezze az adminisztrációs munkát. De azért is hasznos a korai kelés, mert így legalább találkozhat a férjével, egyébként többnyire csak az esti fórumok után látnák egymást. Bár már nem először éli át a kampány időszakát, most is nagyon bántja, ha igazságtalanul bántják képviselőjelölt párját – árulta el. Számukra egyébként a legjobb kikapcsolódás, ha a három fiúunokával tölthetnek egy kis időt. Ilyenkor feledésbe merül a politika.

Kampány idején jól kell gazdálkodnia az együtt töltött idővel Ujhelyi István családjának is. Ilyenkor keveset látja férjét a szegedi szocialista képviselő felesége, Éva asszony. A gyermekek is nagyon hiányolják az édesapjukat, ők ugyanis még nem értik, hogy miért nincs velük többet. Férje számára a három csemetével töltött idő jelenti az igazi kikapcsolódást. Ha teheti, Éva asszony szívesen elkíséri párját egy-egy rendezvényre is. Most már egyébként nem igazán folyik bele a kampányba – vallja be. De amikor még csupán feleség volt és nem édesanya, bizony éjszakánként ő is ragasztotta a plakátokat városszerte. A politikát nem tudja úgy szemlélni, mint egy munkahelyet, megjegyzi, kik támadják a férjét, és leginkább az igazságtalan vagdalkozás zaklatja fel.

Ujhelyi István és felesége a táncparketten is jól együtt tud működni. Fotó: Karnok Csaba
Nemcsak a kampány idején, hanem az elmúlt években is arra törekedett Lázárné Megyeri Zita, hogy a lehető legritkább esetben kerüljön szóba otthon a politika. Lázár János vásárhelyi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő felesége azt mondja, férje is megpróbálja kizárni otthonukból a választások hangulatát. Igyekeznek az együtt töltött időt a legjobban kihasználni, és ebben van már némi gyakorlatuk, hiszen Jánosnak nem csak a kampány idején van sok programja. Már megszokott, hogy rendszeresen fórumokra, találkozókra jár. A hétvégi rendezvényeken általában közösen vesz részt a család, ilyenkor kisfiuk, Boldizsár is elkíséri a házaspárt. Zita egyébként nem folyik bele a választási kampányba, nincs szüksége arra, hogy az életük napi 24 órában a politikáról szóljon. A feladata inkább az, hogy nyugodt, békés családi légkör fogadja otthon férjét.

Háttérembernek tartja magát a vásárhelyi Havránek Ferencné, akinek férje a Munkáspárt képviselőjelöltje Hódmezővásárhelyen. Erzsébet asszony nem folyik bele a kampányba, bár azt nem állítja, hogy nem esik szó politikáról az otthonukban. Inkább a nyugodt légkör megteremtésén fáradozik, főz, kertészkedik, és intézi a vállalkozásuk ügyeit. Igaz, nem hagyják hidegen a férjét ért kritikák, de – mint mondta – ezekre számított, s előre felkészült. Ő már régóta tudja, hogy Havránek Ferenc nem fogja vissza magát, amikor elmondhatja a véleményét. A férjnek egyébként az unokával töltött idő jelenti a kikapcsolódást. A kilencéves Erikával az elmúlt hét végét is a strandon töltötte.

Feszültségekkel terhes időszaknak tartja a kampányt Farkas Katalin, a vásárhelyi Bacsa Pál szocialista képviselőjelölt felesége. Olyannyira stresszes hónapok ezek, hogy előfordult: a mobiltelefonja helyett a tévé távirányítóját pakolta a táskájába. Katalin asszony ugyanis kiveszi a részét a kampányból. Adminisztrációs ügyeket intéz, rendezvényeket szervez. Otthonról sem rekesztik ki a politikát. Ezt még ha akarnák, se tehetnék meg, hiszen – mint mondta – általában reggeltől estig csörög a telefon. Bár nehezen viseli a kampánnyal járó stresszt, feszültséget, azt is elárulta, hogy ő Bacsa Pál legkövetkezetesebb kritikusa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom