Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Nem felejtik Mórahalmon a májusban meggyilkolt postásnőt

Mórahalom - Áthelyezték a forgalmas Kissori út mellé azt a postaládát, amelynél májusban egy férfi saját készítésű fegyverével, haszonszerzés reményében megölte az egyik mórahalmi postást. A városban azóta sem felejtették el a tragédiát; a kézbesítőket és tanyagondnokokat GPS-rendszer védi ezentúl.
– Minden levélről eszünkbe jut Rózsika, ismertük, szerettük mindannyian – vallotta be tegnap a mórahalmi postahivatal előtt Jakus Józsefné.

Az ország megrökönyödve figyelte májusban a híreket: egy kerékpáros, sárga láthatósági mellényt viselő férfi házilag készített fegyverével meggyilkolta az egyik mórahalmi postást, az 56 éves Tóth-Godó Jánosné Rózsikát, majd magával is végzett. A helyszínről – a város határában, egy tanya előtt álló postaláda környékéről – semmi sem tűnt el, nem volt pénz a kézbesítőnél. A rendőrség egy hónapig tartó nyomozás végén állapította meg a gyilkos személyazonosságát: az 50 éves férfi Ásotthalom külterületén, egy tanyán élt, egyedül.

Már nem a fák között, hanem a betonút mellett áll a postaláda – Tóth Bélánéékat így is minden a történtekre emlékezteti Fotó: Karnok Csaba
Már nem a fák között, hanem a betonút mellett áll a postaláda – Tóth Bélánéékat így is minden a történtekre emlékezteti Fotó: Karnok Csaba

– Megkönnyebbültünk, amikor kiderült, ki tette ezt. Sosem felejtem el annak a férfinak az arcát, ahogy ott feküdt az út mellett. Ez a látvány jut eszembe mindig, ha kijövök a tanyából – mondta a tragédia helyszínével szemben lakó, 71 éves Tóth Béla. Feleségét még most is gyakran megszólítják a boltban: „Icuka, nem féltek ott?" – Miért félnénk? Van, aki alig mer eljönni ezen az úton azóta, de hát mi nem menekülhetünk innen – mondta Tóth Béláné.

Azóta egy kicsit többet kell gyalogolnia ezekért: a postaládákat a bokros, fás területről jó 30 méterrel kijjebb, a Kissori út mellé tették át.
– Ha a nyugdíjat hozzák, legalább három ember jön – említett újabb változást. Mi is megírtuk: önkormányzati támogatással a helyi polgárőrség tagjai kísérik el a tanyavilágba a nyugdíj- és egyéb kifizetési időszakban a mórahalmi postásokat.

Akik a mai napig nem szívesen beszélnek a történtekről – a hivatalvezető elérzékenyülve kért minket tegnap: ne kérdezzük őket a 20 évig kézbesítőként dolgozó Rózsikáról.

– Folyamatosan tárgyalok a posta vezérigazgatójával, Szűts Ildikóval – fogalmazott Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán. Kezdeményezésére minden külterületi kézbesítőhelyet átvizsgáltak a Homokhátságon, rövidítették a nyugdíjfizetési időszakot. Javasolta a külterületi postások munkakörülményeinek javítását, béremelését, és a héten megállapodott az egyik hazai mobilszolgáltatóval: várhatóan októbertől GPS-rendszer kerül minden postás és tanyagondnok autójába.

Vagyonőr a postások mellett

– A tragédia után áttekintettük a külterületi kézbesítés biztonsági helyzetét. Minden külterületi postaládát megvizsgáltunk, a körülöttük lévő bokrokat megritkítottuk, de volt olyan is, amelyet áthelyeztünk – tájékoztatott Bodor László, a Magyar Posta Zrt. szegedi területi biztonsági osztályvezetője. Hozzátette: a gyilkosság óta vagyonőri szolgálat segít a postásoknak a dél-alföldi régió 21 hivatalában, köztük a mórahalmiban is. A korábbi 18-19-ről pedig 7-8 napra csökkentették a nyugdíj-kifizetési időszakot.

Olvasóink írták

  • 1. Mórahalmi 2008. szeptember 26. 16:00
    „Én mórahalmon élek, de én se merek elmenni arra a kissori út felé....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna tagadja a verést

Szeged - Nem ütöttem meg a főjegyzőt, hangos szóváltás volt közöttünk; azt kellene megnézni, kinek… Tovább olvasom