Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem félnek az ellenőrzéstől a szegedi DJ-k

Szeged - Támogatják a lemezlovasok ellenőrzését az általunk megkérdezett szegedi DJ-k. Azt mondták, hogy aki legális zenével dolgozik, annak nincs félnivalója. A szakma felhígulása ellen vizsgával védekeznének.
– Éves átalánydíjat fizetek a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz), cserébe egy fényképes igazolványt, vagyis védettséget kapok. Letölthetem és másolhatom a zenéket – magyarázta Nacsa Norbert, vagyis DJ Nacsa, akit a lemezlovasok ellenőrzéséről faggattunk. Szegeden körülbelül 40 DJ dolgozik.

Nacsa Norbert elmondta, hogy az éves díj helyett választhatta volna azt is, hogy a másolt CD-ket egyesével jogosíttatja a Mahasszal. Ez lemezenként körülbelül ezer forintjába kerülne. Szerinte az éves díj egyszerűbb.

– Az a célunk, hogy a szerzői jog által védett művek felhasználását, amely engedély és jogdíjfizetés nélkül illegális, a jogdíjfizetés fejében adott engedély legálissá tegye – tájékoztatott a Mahasz ügyvezető igazgatója.

Musinger Ágnes hozzátette: ez a jogdíj másolásra jogosít, nem pedig lejátszásra. A hangfelvétel nyilvános előadásáért a helyiség (étterem, bár, diszkó) működtetőjének kell a jogdíjat külön megfizetnie. A Mahasz a jogdíjakat évente felosztja – a DJ-k által nyújtott adatszolgáltatás alapján – a kiadók között. A kiadó pedig az előadókkal kötött szerződés alapján osztja tovább a pénzt.

Dj a JATE-Klubban. Szegeden körülbelül negyvenen dolgoznak. Fotó: Segesvári Csaba
Dj a JATE-Klubban. Szegeden körülbelül negyvenen dolgoznak. Fotó: Segesvári Csaba

A lemezlovasok azonban kételkednek: szerintük nem garantált, hogy az általuk befizetett pénzt valóban megkapják az előadóművészek. Azt mondták, a zenészeknek reklám, ha játsszák a dalaikat. A jogdíjak létjogosultsága így kérdésessé válik.

Vizsga nélkül

Jelenleg nem kell vizsgát tenniük a DJ-knek, elég az éves díj befizetése. A szakma felhígulása ellen a szegediek támogatnák, hogy ismét bevezessék a vizsgát. Bár, mint mondták, a kontárok úgyis kihullanak. Aki minőséget nyújt, annak a vizsga sem probléma.

E problémákat megelőzve Angliából megrendelt bakelitlemezekkel dolgozik DJ Egon. A lemezlovas azt mondta, az előadó így biztosan megkapja a pénzét. Nem kell éves díjat fizetnie, a lemezek pedig örökre megmaradnak. Ha abbahagyja, pár év múlva éves díj befizetése nélkül újrakezdheti. Ha jól tudja, Szegeden körülbelül még hárman-négyen dolgoznak bakelittel.

– Péntek éjszaka Makón dolgoztam, jöttek ellenőrizni. Megkértek, hogy mutassam meg a lemezeimet. Mikor látták, hogy mindegyik eredeti vagy jogosított, elmentek. Pár perc volt az egész – mesélte.

DJ Egon, ahogyan a DJ-k 70-80 százaléka, tagja a Magyar Lemezlovasok Egyesületének. Évente 24 ezer forintot fizet, cserébe hivatalos úton megkapja a magyar megjelenéseket – jogosított CD-ken.

Olvasóink írták

 • 6. székely 2009. február 17. 20:52
  „ez igy van, tavaly volt 90e. ft. ! ha most elolvasod a mahasz oldalát, ott levan irva, idén 110 e. ft. !”
 • 5. VV4 2009. február 17. 20:10
  „Évente 24 ezer Ft? Én 90valamennyiről tudok...”
 • 4. Kraftwerk 2009. február 16. 20:20
  „Figyeltétek a médiában???
  Aki már nem kell celebnek,pornósztárnak,valóságshow-hősnek,abból(hogy kezdjen magával valamit)előbb utóbb,de általában Dj lesz......Érdekes......”
 • 3. peterslounge 2009. február 16. 18:18
  „elnézést, Bárány Attila alelnöke volt a djegyesületnek.”
 • 2. peterslounge 2009. február 16. 18:14
  „De most komolyan!
  Nyitrai Zsolt kitalálja hogy felteszi a kérdést a parlamentbe hogy kiből lehet lemezlovas: A válasz nem marad el: Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas azaz bárki. Erre Jeszenszky Zsolt a magyar lemezlovasok egyesületének elnöke sajtónyilatkozatban közli miért fontos hogy ne lehessen bárkiből (pl: Nyitrai Zsoltból) lemezlovas, mert fontos az erkölcs stb. De sajna pont ekkor mikor ezt fontos nak tartja Jeszenszky úr. Bárány Attila nagyon sok malacságot ordit a mikrofonba egy olyan rendezvényen ahol olyan emberek szórakoznak akiknek az erkölcseit akarja megvédeni Jeszenszky Zsolt. Nem mellékes Bárány úr a magyar lemezlovas egyesület elnöke volt addig a pillanatig amig nem fért össze az erkölcs és a malacság. Bárány úr lemondott, mert nem méltó a posztra... Más kérdés hogy vérprofi lemezlovas...Ez volt az első öngól. A második a merlines sajtó tájékoztató ahol vokság állitolg ő is dj virág pózolt a magyar lemezlovas egyesület sajtótájékoztatóján.Amennyiben tényleg fontosak az erkölcsök akkor a csöcsök maradhatnának a ruha alatt... állitolag azért hivták oda azt a nagyon gáz lányt mert emelni fogja az esemény hirértékét.

  Sikerült!”
 • 1. peterslounge 2009. február 16. 17:23
  „"Léderer András, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, hogy véleménye szerint a közönség el tudja dönteni, hogy melyik DJ-t tartja jónak és melyiket nem, ezért ezt a döntést nyugodtan rájuk lehet bízni, nincs szükség egy "sóhivatalra".

  Az ügyvivő azt mondta: a liberálisok szerint Voksán Virág nyugodtan mutogathatja magát meztelenül, de azt nonszensznek tartják, hogy egy magát szakmai érdekképviseletnek nevező lemezlovas egyesület, valamint a Fidesz-KDNP szerint "ez a hölgy szakmai etalon és erkölcsi példakép, míg másokat el akarnak tiltani a szakmájuk gyakorlásától."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összehozta a szerelmeseket a szegedi csóktalálkozó

Szeged - Egyesek szenvedéllyel, mások gyengéden, szolid nyelvezéssel abszolválták a Valentin-napi… Tovább olvasom