Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem fizetünk kevesebbet a húsért

Szeged - Józan paraszti ésszel úgy okoskodtak a vevők, hogy csökken a sertéshús ára, ha a félsertés áfáját 5 százalékosra mérséklik. Ehelyett azt látják, hogy minden maradt a régiben, sőt több helyen még picit többe is kerül. Miért?

– Ha 1400 forint volt decemberben a sertéscomb kilója, akkor most 1100-nak kellene lennie – méltatlankodott egy vevő az áruház húsos pultja előtt. – 22 százalékkal, 5-re csökkent a félsertés áfája, de egy forinttal sem kell kevesebbet fizetni, mint tavaly decemberben.

Bognár Zsolt, a Mars téri Kotroczó húsbolt üzletvezetője is úgy gondolta még novemberben, amikor először hírt adtunk az áfacsökkentésről, hogy náluk átlagosan 100 forinttal kerülhet majd kevesebbe a hús. Két hónapja a rövid- és hosszúkaraj kilója 1350, a sertéscomb 1380 forint volt, de ma is ugyanennyi.

A félsertés áfája 22 százalékkal csökkent január óta. Fotó: DM/DV
A félsertés áfája 22 százalékkal csökkent január óta. Fotó: DM/DV

– Abban a pillanatban, ahogy a félsertéshez hozzányúlok, már 27 százalék az áfa: ezért a vágóhídról is bontva kérem a húst, máskülönben bonyolultabb az áfa visszafizetése – mondta a hentes. – A kormány ugyanazt a fordított áfát vezette be, mint a gabonánál, mi nem érzékelünk belőle semmit. Jobb lett volna, ha kevesebbe kerül a hús, hiszen akkor mi is többet tudnánk eladni.

Új trükk a piacon: ládás félsertés

A kormány azért csökkentette 5 százalékra a félsertés áfáját, hogy véget vessen a feketézésnek. Úgy okoskodtak a szakértők: az eddigi 27 százalékos áfa megspórolásért még megérte kockáztatni, 5 százalékért azonban senki se viszi vásárra a bőrét a jövőben. Úgy tudjuk, újabb trükk jelent meg a piacon, a ládás félsertésé: a göngyölegre félsertést írnak, de valójában darabolt termék van benne.

Az emberek drágállják a sertéshúst, az emelkedés kisebb hullámvölgyekkel évek óta tart. – A 2012-es év rendkívül gyenge terméseredményeket hozott a szántóföldi növénytermesztésben, emiatt megdrágult a takarmány: ezzel egyenes arányban nőttek az állattenyésztési költségek is – elemezte az elmúlt évek folyamatait Éder Tamás, annak a Bonafarm csoportnak a szóvivője, amelyhez a Pick Szeged Zrt. is tartozik. – Ezek beépültek az élősertések árába, így gyakorlatilag 2012 őszétől egészen 2013 augusztusáig nőttek a sertésárak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2013-ban, januártól augusztusig az élősertés ára közel 13 százalékkal emelkedett.
2013-ban azonban már jobb volt a gabonatermés, és az alacsonyabb takarmányárak az év második felétől lejjebb vitték az élősertés árát is. Ugyanakkor decemberben még így is drágább volt az élősertés, mint januárban. – Hasonló mozgásokat tapasztalhattunk a sertéshús-, illetve a hústermékek úgynevezett ipari átadási árainak változásában is, amelyek kis késéssel ugyan, de követték az élősertés árának mozgását – folytatta Éder Tamás. – De az áremelkedés kisebb volt ahhoz képest, ahogy az élőállat drágult.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézerháború: a drágább ajánlat nyert

A szegedi lézerközpont, az ELI épületeire kiírt tenderen az a Strabag–Swietelsky konzorcium lett a győztes, amelyik információink szerint a drágább ajánlatot tette. Tovább olvasom