Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem gyerekjáték: veszélyes óvodai eszközök

Szeged - 5 év alatt összesen 200 millió forintba kerül a szegedi óvodai játszóterek felújítása. 2011-re 50-ből már 30 óvoda játszóterét átalakították. Az idei játékellenőrzés eredménye: 552 eszközből lényegében csak az újonnan telepített 157 megfelelő.

Meglepődtek az egyik szegedi oviba igyekvő szülők. Piros-fehér szalaggal kerítették el az eddig biztonságosnak hitt udvari játékok egy részét. Kiderült, az idén is elkészített óvodai udvari játékellenőrzés szerint a vizsgált 552 eszközből lényegében csak az újonnan telepített 157 megfelelő. A balesetveszélyes minősítést kapott eszközök miatt másfél száz játékot elkerítettek: a fennmaradó 242 „nem megfelelt" minősítést kapott, de továbbra is lehet használni. A kifogásolt hibákat az óvodák folyamatosan javítják, kicserélik a hibás elemeket, lecsiszolják az érdes, kopott felületeket. Szintén szalag övezi azokat a vashintákat és -mászókákat, amelyeket végleg eltávolítanak.

Piros-fehér szalaggal kerítették el a balesetveszélyes játékokat. Fotó: Segesvári Csaba
Piros-fehér szalaggal kerítették el a balesetveszélyes játékokat.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) a város megbízásából 2007 óta kétévente a minisztérium által kijelölt tanúsító szervezettel ellenőrizteti az óvodák játékait. Vizsgálják, hogy a mászókák, hinták vagy éppen homokozók megfelelnek-e a miniszteri rendeletnek – közölte Kardos Kálmán, az NGSZ igazgatója. Elárulta, amennyiben egy játék balesetveszélyes minősítést kapott, az intézmény felelőssége, hogy a gyerekek elől elzárja – kerítéssel vagy szalaggal. Szerencsére olyan óvoda nincs, amelynek minden játszóeszközét le kellett volna zárni.

Nem nyilatkoznak

A kialakult helyzettel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni az óvodákat is, de a SZMJVÖ Óvodák Igazgatóságán Rákosné Szilágyi Éva igazgató azt közölte, forduljunk az NGSZ-hez.

– A 8,9 centinél nagyobb, de 23 centinél kisebb helyekre könnyen beszorulhat a gyerek feje, a 25 milliméternél kisebb illesztésnél pedig az ujjak kerülnek veszélybe – ezért balesetveszélyesek. Szintén megbukott a vizsgán az a játszótéri eszköz, amely alatt nem alakítottak ki ütéscsillapító felületet: nincs elég vastag kavics-, homokágy. Utóbbiak pótlása folyamatosan történik – árulta el az igazgató. Hozzátette: a biztonsági előírások szigorodtak, miután beléptünk az Európai Unióba.

– Költségvetési intézményként saját forrásunk nincs a felújításra. Tisztában vagyunk azzal, hogy ütemezik a játékok cseréjét, de a gyerekeknek furcsa a mászóka, hinta hiánya – kommentálta az esetet egy óvoda neve elhallgatását kérő vezetője. Véleménye szerint eddig is tudták, hogy nem megfelelőek a játékok, konkrét lépés csak most történt. – Elkerítettük a játékokat. A gyerekek kimennek az udvarra, és nem értik: itt a sok játék, ami évekig megfelelt, és most nem nyúlhatnak hozzá – magyarázta az óvónő. Hozzátette: nyugaton sincsenek teljesen szabályos játszóterek, úgy tűnik, a magyar jogalkotók ezt egy picit túllihegték.

Olvasóink írták

 • 10. team5 2011. október 11. 07:07
  „8. bambinaXX 2011.10.11. 03:40

  Te fizeted?”
 • 9. team5 2011. október 11. 06:13
  „"...óvoda neve elhallgatását kérő vezetője..." Ez pedig a terror az óvodákban.”
 • 8. bambinaXX 2011. október 11. 03:40
  „Miért nem lehet egy ilyen vizsgálatot a "tanév" végén megejteni? nyáron van 3 hét szünet, amikor a hibák kijavíthatók és nincs gyerek..”
 • 7. deszkás 2011. október 10. 19:48
  „Egy kétállásos hinta ára :270 000ft + ÁFA. És a bútorok? Szerintem egyike se felel meg (éles,sarkos NC -vel lakkozott -ami ugye köztudottan nyálhúzó )”
 • 6. Sandman 2011. október 10. 19:15
  „A vicc, hogy olyan játékot is lezárva láttam, amit mi, szülők vettünk (még a nagyobb gyermekünk idején) az óvodának. Hivatalos kereskedőtől vettük, jóváhagyta minden szakhatóság és most hipp-hopp nem felel meg! Beteg ez a világ.”
 • 5. makovaros 2011. október 10. 18:57
  „Nem értem miért nem jó a vas, azokból a hintából nehéz volt kiesni Oldalt hátul vas , a mostani egy léc símán előre kilehet esni hátra kilehet esni. sokkal veszélyesebb.

  Másik miért akkor kellet ez a vizsgálat mikor óvodai idő van miért nem lehetet nyáron mikor szünet van a hibák nagy részit kijavíthaták volna. és akkor nem kéne csoró ovisoknak most nélkülözni ezeket.”
 • 4. eleonóra 2011. október 10. 14:54
  „3.jg Itt a kutya elásva.Így igaz.”
 • 3. jq 2011. október 10. 09:45
  „Ha jogszabály van, a végrehajtásához forrást is kell biztosítani (türelmi időről nem is beszélve...)”
 • 2. zoolii 2011. október 10. 08:35
  „Vicc ez az egész! Gyermekek tízezrei nőttek fel úgy, hogy ezeket a játékokat használták. Kisfiam is olyan oviba jár, ahol elkerítették a játékokat. Azóta csak a sírás van reggelente, hogy nem szeret oviba járni. Mindig csak a tiltás marad a gyerekeknek, hogy nem szabad, ők meg nem értik, hogy egyik nap még játszottak rajta, másnaptól pedig a közelébe se mehetnek. Aztán majd úgyis az lesz a vége, hogy a szülők a zsebükbe nyúlnak, és megcsinálják önállóan...”
 • 1. Őszilevél 2011. október 10. 07:23
  „Ugyan mi lehet veszélyes egy vasból készült hintatartó állványban?! Homokágy kialakítása szerintem pár órás munka - ha már csak ez hiányozna Magyarország felemelkedéséhez...A nagyon drága udvari játékok telepítése főként "nagyon magas" játékkészítő cégek és "igen felső" vezetők érdekeit védi. Ez józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógytornász lányt hódított meg a kerekes székes Laci

A munkahelyi baleset miatt mellkastól lefelé lebénult Farkas László nem adja fel a küzdelmet. Tovább olvasom