Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem hiába futunk a busz után?

Szeged - Mindenki orra előtt csapódott már be a busz ajtaja, vagy indult el a villamos, miközben a peronra lépett. De tapasztaltuk, amikor a megállóban tölt még 10 másodpercet a villamos, hogy felugorhassunk, és olyat is láttunk már, amikor indulás után pár méterrel megállt, hogy felvegye a későket.
– Engem még sosem várt meg villamos! Hiába szaladtam, nem állt meg a busz. Többször előfordult az is, hogy az orrom előtt csukódott be az ajtó – sorolta élményeit Molnárné Fekete Anikó a Lófaránál. A középkorú nő szerint a sofőrök olykor még jókat is szórakozhatnak azon, amikor fancsali képet vágva káromkodnak a lemaradt utasok a megállóban.

– Nem egyszer előfordult, hogy lekéstük az indulást, de a vezető nagyon rendes volt: megállt itt, ebben az ipszilonban, és felszállhattunk – mutatott a jégpálya és a Sajtóház közötti fordulóra Kissné Németh Edit. Kisfiával épp a végállomásra siettek – most nem mulasztották el a pontos indulást.

Nem egyszer tapasztaltuk: a sokat szidott villamosvezetők, buszsofőrök – bár már elindultak a megállóból, mégis – megállnak, hogy felugorhassunk a hátsó ajtón. A Centrum előtt az első ajtót nyitva hagyva megvárják, míg sietve felszállunk, a rókusi végállomáson is türelmesek, amikor szatyrokkal teli kézzel integetünk, várjon még 10 másodpercet.

Fotó: Schmidt Andrea
Nem teljesen szabályos, ha megvárják a szaladó utasokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Tartani kell a menetidőt, de az esetek többségében megvárom azokat a szaladó utasokat, akiket a tükörből látok, vagy akiket észreveszek, miután elindultam. Ha kiesik a látóteremből, akkor a megállóban hagyom – magyarázta Juhász Sándor buszsofőr. A többek között a 10-es és a 21-es vonalán dolgozó férfi úgy tudja: kollégái 80–90 százaléka hasonlóan cselekszik, mint ő – bár tudják, ez nem teljesen szabályos.

– Az első ajtós felszállás célja, hogy a sofőr ellenőrizni tudja a jegyeket, bérleteket. Ha valaki a hátsó ajtón ugrik fel a járműre, az nemigen szabályos – mondta Draskóczy István, a Tisza Volán Zrt. divízióigazgatója. – A járművezető mérlegel, lehetősége van olykor eltérni a szabályoktól, amely szerint az az utas, aki a megállóban áll, illetve jelzi az utazási szándékát. Attól, hogy valaki szalad, még nem biztos, hogy utazni szeretne – tette hozzá a szakember.

Megtudtuk: a jármű melletti egy-másfél méter széles sávot látni a tükörből. A holttérben állók hoppon maradhatnak. A sofőr által észlelt lehetséges utasokat sincs alkalom mindig megvárni, szélsőséges esetekben akár még az is előfordulhatna, hogy a busz egész délelőtt a Mars téren rostokol, hiszen mindig van valaki, aki lekéste.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. flexsnake 2010. január 23. 06:07
  „50. külső ajtónyitóval nyitható a felszálló által. Ha nem nyomja meg, nem nyílik.”
 • 50. ifj. Nagy Gábor 2010. január 22. 10:33
  „savarjo,

  a címzett Dózsa, mert az 1V nem Volán, hanem SZKT jármű.

  A sofőrt nem akarom védeni, csak megjegyzem, hogy ezeken az újabb buszokon a hátsóbb ajtók úgy tudom nem minden típusnál nyithatók a sofőr által, hanem csak a leszállásjelzővel (illetve a felszállásjelzővel).”
 • 49. savarjo 2010. január 21. 22:02
  „Az 1 V pótlón az Aradi vértanuk terén hétfön úgy 13:18 kor- a Széchenyi tér irányában közlekedő buszhoz - a sofőr által látott helyrő 5 m-ről futottam, az első ajtót becsukta, odafutottam a 2. ajtóhoz, erre becsukta, a 3. ajtónál még hárman szálltak fel oadfutotttam és abban a pillanatban azt is becsukta. Tisztelt Szeri Úr Ön mint tenne a helyemben? ( Rendszám a zsebemben)”
 • 48. ifj. Nagy Gábor 2010. január 20. 20:15
  „45. Csirén 2010.01.20. 14:30
  "21. Nem tudtad, hogy Szeged közlekedési szakértője?"

  Egy olyanhoz képest, aki lényegében csak arról tud megnyilatkozni, hogy az SZKT (és a kerékpárosok :) ) sz*r, a TV meg csúcsszuper, egy átlagos tájékozottság is komoly szakértésnek tűnhet. ;-)))

  Senkinek sem tilos használni a fejét (gondolkodásra). És persze az sem tilos, hogy akinek ehhez nincs kedve, az a másiknak ne a mondanivalójával, hanem a személyével foglalkozzon.”
 • 47. maemma 2010. január 20. 18:13
  „engem Janika szokott csak megvárni, már 2x szaladtam utána:) lassan már fiatal sem vagyok, de dekoratív cicababa semmiképpen sem. megköszöntem, hogy megvárt, majd azt mondta: " futó nőknek mindent":))

  de volt már nem egyszer olyan, hogy olyan busz hagyott ott, ami fél óránként jár. és ugye ez télen elég kellemetlen.

  de olyan is volt, hogy végállomáson várni kellet vagy 5 percet az indulásra, mert busz sehol. sötét volt, a mars téren meg áramszünet. megláttam a rozoga buszt. ennél jobban már csak akkor keseredtem neki, amikor a sofőrt is felismertem. ő ugyanis unott arccal közlekedik, és 40-nél sosem megyünk gyorsabban, még akkor sem, amikor jó az út, nem is beszélve arról, hogy jó buszt szokott vinni:(”
 • 46. Sly7 2010. január 20. 15:29
  „35. hozzászólás Busdriver 2010.01.19. 18:49
  Egy rendes buszsofőr:D

  1x-2x előfordult, hogy futottam busz után, meg is vártak, ha észrevettek, szépen meg is köszöntem mindig:) Egyszer viszont volt egy olyan eset, amikor a megállóban igyekeztünk a megálló tábla felé, mert láttuk, hogy jön a busz, de az még lassítani se lassított, elsuhant a megálló mellett, holott óránként járt aznap. Aztán visszafelé kérdőre lett volna a bácsi, ő meg azt mondta, hogy nem látta a szándékot rajtunk, hogy fel akarunk szállni... Biztos nagyon elgondolkozott, van ilyen:P”
 • 45. Csirén 2010. január 20. 14:30
  „21. Nem tudtad, hogy Szeged közlekedési szakértője? Legalábbis úgy véli, és úgy nyilatkozik minden közlekedéssel kapcsolatos dologban, mintha lenne hozzá köze, és a zsebében lenne a bölcsek köve.
  Egyébként szerinte mindenki hülye aki nem az Ő véleményét osztja..”
 • 44. _palla_ 2010. január 20. 10:22
  „Szerintem is az a jellemzőbb, hogy a sofőr megvár.”
 • 43. csiperke73 2010. január 20. 00:05
  „Buszzátok meg az egészet!!!”
 • 42. maradando 2010. január 19. 23:33
  „A régi orosz filmek mintájára mindenki szaladjon széttárt karokkal a busszal szemben. Úgy mint régen , ide lőjetek módjára.Talán megáll,talán felvesz ? Ha nem hír leszel a DM-ben !”
 • 41. flexsnake 2010. január 19. 23:11
  „23. na ebben van valami. Gyalog 20perc alatt átsétálok egyik sarokból a másikba.”
 • 40. Zsoltee0716 2010. január 19. 22:19
  „Legjobban pedig azt szeretjük ha a buszra merőlegesen fut a delikvens. Vagy épp a tükör látószögéből kiesik. Jah és igen indításjelző megszólalása.... a sablon szöveg.”
 • 39. Busdriver 2010. január 19. 22:17
  „Már elnézést, de ha a kispadon "ültél", akkor nem annyira csoda hogy nem állt meg. HA jön a busz, fel kell állni, mert ha nincs leszállója, és a megállóban sem lát felszállási szándékot(márpedig ha valaki ül a padon, az nem éppen az..), akkor nem biztos hogy beáll. Persze ezzel együtt is lehetett szimpla figyelmetlenség.
  A 90-es eset is érdekes. HA tele a megálló, akkor szinte kizárt, hogy ne vegye észre. Ilyenkor az is lehet, hogy nemsoká jön a másik, és akkor ő nem áll be(pl. mert késés miatt összecsúsztak a járatok).
  Persze, előfordulhat figyelmetlenség is, de nem hinném hogy ez baromira általános lenne..
  Én jártam már úgy, hogy beálltam a megállóba(leszállóm nem volt), és nem akart senki felszállni, pedig voltak egy páran. Na, nem is áltam sokáig, sőt, meg se álltam teljesen, csak éppen gurultam, azt elindultam. Közben meg valahonnan hátulról futottak valakik, akiket nem láttam, csak már a tükörből, amikor kiindultam a megállóból. Persze felvettem őket a hátsó ajtón, aztán még én lettem le......, hogy "a megállóban meg kéne állni nem??".
  Volt szó a tükrök holtteréről, na ezért nem kell futva felugrálni a buszra, ha szól a csengő. Ilyen is volt nem egyszer, hogy csengetek, csuknám, azt a semmiből felugranak(mert a tükörből ugye nem látszott), majdnem odacsuktam, és valószínű akkor is én lettem volna leqrvázva..”
 • 38. CID 2010. január 19. 22:14
  „"Pedig szabályosan a megállóban tartózkodtam a kispadon ültem"
  Na itt ...... el. Aki ü,l az pihen :)
  Ha legközelebb felemeled a segged amikor jön a busz, az szerintem sokat fog segíteni :)”
 • 37. CID 2010. január 19. 22:12
  „35. hozzászólás Busdriver 2010.01.19. 18:49
  Ez dícséretes, hogy te tudsz gondolkodni, és mérlegelni. Szerintem mindenki megköszönné, ha megtanítanád eme nemes tulajdonságokra némelyik kollégádat.”
 • 36. Mirr-Murr 2010. január 19. 21:17
  „Én már többször jártam úgy, hogy a busz be sem kanyarodott a buszmegállóba! A legutóbb úgy két éve történt, hogy a 71-es busz kihagyta a Ligetvendéglő megállót. Pedig szabályosan a megállóban tartózkodtam a kispadon ültem. Egy másik alkalommal, meg a 90-es nem állt be a Tesco megállójába, pedig rengeteg volt az utas.”
 • 35. Busdriver 2010. január 19. 18:49
  „Na, nálam a következőképp van:
  1-ha fiatal csaj, akkor mindenképp megvárom :))
  2-ha ésszerű távolságon belül van
  3-ha ritkán járnak a buszok, vagy azon a vonalon semmi mással nem tud menni.
  4-ha észreveszem ugye :))

  Tehát ha messze van, nem fogom megvárni, vagy ha tudom, hogy 5-10 perc múlva úgyis jön egy másik, amivel el tud menni. Amúgy 99%-ban megvárom őket.”
 • 34. mamek77 2010. január 19. 18:45
  „Csizmadialaszló!
  A bringásközlekedéssel egyedül az a baj, hogy nem ismerik a kresszt. Én kisgyerekekkel közlekedem. Ha a gyerek lép egyet oldalra a járdán, már el is csapta a biciklis. Se csengő, se semmi. Ott vannak az utakon, a bringaúton, a járdán. Pofátlanok, figyelmetlenek. Persze nyilvánvalóan nem mindenki, de sajnos ez a tapasztalatom.
  Buszközlekedés? Tény, volt már olyan, hogy az utolsó 5-ös troli ment el mellettünk. Pedig látta, hogy ott futunk mellette. Apuka, nagypocakkal én, és egy 2,5éves kicsi. Egyszerre értünk volna a megállóba, ha megáll. HA MEGÁLL!”
 • 33. pann 2010. január 19. 17:57
  „Gyertek Pécsre, itt majd meglátjátok, reggeli busz (ami munkába viszi a dolgozokat, vasútállomás klinika) bent áll de nem indul el, az utasok a megállóban várnak 20 percet és a soron következövel mennek ami az a busz aminek már 20 perce el kellett volna menni.”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2010. január 19. 17:31
  „9. Carlo 2010.01.19. 14:07
  "a minap történt, hogy a 9 -es troli, épp busz volt, és az volt az elején, hogy forgalomterelés Bartók tér -ig megy
  ezt értettük is , mi : utasok, a Mars téren már kérdezték a kedves sofőrt,. hogy a Széchenyi térig megy?"

  Azért kíváncsi vagyok, hogy milyen gondolatmenet vezet oda, hogy a Bartók tér kiírást látván a Mars téren megkérdezzük, hogy a Széchenyi térre megy-e...

  --------------------------------
  16. flexsnake 2010.01.19. 14:50
  "13. mondom hogy még egy csomó dolgot kitaláltam nekik, úgyis tele vannak idővel."

  De azt ugye megértetted, amit írtam, hogy a hajnali párutasos időszakban sokkal célszerűbb a sofőrre bízni az utazási jogosultság ellenőrzését, mint minden buszra felültetni egy ellenőrt?

  --------------------------------
  21. boris013 2010.01.19. 15:47
  "ifj. Nagy Gábor 2010.01.19. 14:25 Ezt a kötözködő palit...Múltkori cikknél amikor a szegedi tömegközlekedésről volt szó és hogy a város hogy fogja átvariálni a helyi közlekedést a legnagyobb ész ez a hozzászóló volt. Kiderült saját bevallása szerint, hogy nem is jár tömegközlekedéssel csak autóval"

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Az év(tized/század/ezred) vicce.

  Próbáld már kikeresni, hol írtam ilyet.

  Nem fog sikerülni.

  "de mindenkinél jobban tudta, hogy jó a szegedi helyi járatos közlekedés és mely járatokat kell megszüntetni. Most is itt osztja az észt pedig buszt, trolit, villamost belülről nem is látott."

  Bizonyos dolgoknak a belátásához nem kell utazni a villamossal, elegendő a józan ész is.

  Fordított esetben meg hiába utazol villamossal, ha nem tudsz pl. elvonatkoztatni attól az egy vonaltól, amin te közlekedsz, nem fogsz okosabbakat mondani annál, aki nem azzal jár.

  --------------------------------
  23. csizmadialaszlo 2010.01.19. 15:51
  "Szegeden érdemesebb gyalog vagy kerékpáron közlekedni, a járatsűrűség alacsony: mire jön a következő, addigra gyalog már célhoz is érhetünk"

  Nem vitatva a gyalogos és kerékpáros közlekedés hasznosságát, többektől hallottam már más magyarországi városok nevét, hogy ha valaki azt mondja, hogy Szegeden ritkán járnak a tömegközlekedési eszközök, menjen oda és garantáltan megváltozik a véleménye.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliaiak a röszkei zöldhatárban

Röszke - Két moldávot a Szegedi Rendőrkapitányság, négy szomáliai határsértőt pedig a Szegedi… Tovább olvasom