Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nem igazán népszerű a szegedi szabad strand

Szeged - Nem igazán népszerű a szegedi szabad strand, a Laposon nagyobb tömeg gyűlt össze, amikor ott jártunk. A vízminőség mindenhol jó Csongrád megyében, az összes természetes fürdőhelyen.
 Szabad strandok a megyében

Csongrád megyében számos természetes fürdőhelyet kereshetnek fel a kánikulában felüdülésre vágyók. Szegeden a Sziksósfürdő és a naturista strand, Sándorfalván a Nádastó Szabadidőpark, Algyőn a bányató, Makón a Maros Kalandpart ad lehetőséget csobbanásra. Utóbbinál a kalandparkot csak belépőjeggyel használhatják a látogatók. Csongrádon népszerű a Balaton hangulatát idéző Körös-torok, Szentesen a tiszai strandon, bár meredek a part, és gyorsan mélyül a víz, sokan megmártóznak a hőségben. A mártélyi Tisza-holtágban, illetve Mindszenten a Tisza kijelölt szakaszán szintén szabad a fürdés. Kishomok és Kopáncs határában a wakeboard szerelmesei hasíthatnak a vízen deszkájukkal.

A hőség elől egyre többen menekülnek vízpartra. Volt, aki versenyt úszott a kutyájával Szegeden, a Laposon, mások a vízben hűsölve sörözgettek vagy a homokban napfürdőztek. Szabályosan csak a Partfürdő szabad strandján lehet fürödni június 1. óta, ahol egy 42 méter hosszú szakaszt bójáztak ki – tudtuk meg László Györgytől.

A Partfürdő létesítményvezetője elmondta, naponta reggel 9-től este 8 óráig nyitva az ingyenes tiszai strand, ahol vízimentő, biztonsági szolgálat, kül- és beltéri tusoló, mosdó, strandfoci- és strandröplabdapálya várja a vendégeket. 200 forintért szabad az átjárás a melegkonyhás étterembe, a kifizetett összeget le lehet vásárolni.

– Reggel ketten voltunk itt egy öreg bácsival. A vízbe csak derékig mentem bele – mesélte Edina a Partfürdő szabad strandján napozás közben. – Jó a víz, a tusoló hidegebb! – kiáltotta ki egy fürdőző. Nagyjából tucatnyian gyűltek össze csütörtök kora délután. A Laposon, ahol ki is van táblázva, hogy fürödni tilos, sokkal többen voltak a vízben és a parton is. – Ez természetes föveny, többen egyetértenek velem, hogy itt kellene kialakítani a strandot. Ráadásul a nap itt megy le, a hídon túl délután nem süt rendesen – érvelt a Lapos mellett egy neve elhallgatását kérő fiatalember.

A szegedi Partfürdőn nemcsak a víz minősége jó, de szabad a fürödés is. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Partfürdőn nemcsak a víz minősége jó, de szabad a fürödés is. Fotó: Karnok Csaba

– A szezon előtt mindig megtörténik a vizek mintázása. Rendben voltak, megnyithatnak a szabad strandok. Általában négyhetente veszünk mintát. Az idény alatt szeptemberig négy, esetleg öt mintavételezés lesz. Ha nagyon nagy gond lenne, ki kell írni, hogy fürdőzésre nem alkalmas a víz, de ilyen tavaly sem fordult elő – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Az ÁNTSZ szakemberei azt vizsgálják, hogy vannak-e olyan baktériumok a mintában, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldenék az iskolaigazgatót

Egyhangú szavazás után lemondásra kérte fel a kübekházi önkormányzat a katolikus iskola és óvoda igazgatóját, mert elégedetlenek a munkájával. Tovább olvasom