Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nem indult be a H1N1-láz

Szeged - Tanácstalanok és bizalmatlanok az általunk megkérdezett páciensek a H1N1 elleni védőoltással kapcsolatban. Van, aki a háziorvosától kér segítséget, hogy eldöntse, fölvegye-e. Más eleve úgy döntött, nem kéri, pedig ingyen járna neki.
– Az iskolában egymás közt sokat beszéltünk már róla, hogy beoltassuk-e magunkat a H1N1 ellen, amit elvileg ingyen kapnánk. A tévében állandóan erről van szó, de kicsit tanácstalan vagyok, mert hallottam már róla jót is, rosszat is. Úgyhogy eljöttem, és inkább megkérdezem a saját doktornőmet – magyarázta tegnap a pedagógusként dolgozó, 32 éves, szegedi Anikó, akivel a Debreceni utcai orvosi rendelőben találkoztunk. Háziorvosától kér tanácsot egy gyógyszeríratás miatt érkező idősebb férfi is – aki a nevét nem árulta el –, mert laikusként nem tud állást foglalni.

Azért faggattuk a pácienseket, mert egy hete oltják Csongrád megyében a háziorvosok új influenza ellen azokat, akiknek ingyen jár a vakcina. Közben viszont az interneten pletykák és összeesküvés-elméletek terjednek az új vakcina hatástalanságáról, hiányos teszteléséről – ezek miatt a napokban rágalmazás miatt feljelentést is tett az egészségügyi miniszter.

Pedagógusként ingyen jár az oltás Anikónak, aki azonban előtte még kikéri saját orvosa tanácsát. Fotó: Karnok Csaba
Pedagógusként ingyen jár az oltás Anikónak, aki azonban előtte még kikéri saját orvosa tanácsát. Fotó: Karnok Csaba

– A kötelező oltásokat gyerekként mind megkaptam, de azóta nem oltattam be magam semmi ellen. Ez ellen sem fogom – jelentette ki Kopasz Norbert, akinek munkája révén ingyen járna az oltás. Azt mondja, inkább vitaminokat szed, és ha megbetegszik, mézes teával kúrálja magát, mert a gyógyszerek, oltások hosszú távú mellékhatásaitól tart.

Nem kérte a H1N1 elleni és a szezonális influenza elleni védőoltást az Ortutay utcai rendelőben várakozó Sárdi Anikó sem: ő is fél a mellékhatásoktól. Inkább kifekszi, ha megbetegedne. Siposné Keresztény Éva tudatosan tartja magát távol a védőoltásoktól, mert – mint mesélte – ismerősei körében többen estek ágynak a korábbi influenzaoltások után. – Inkább egy hétig fekszem otthon, de nem akarok kockáztatni. Addig is sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, és bízom benne, hogy elkerül a betegség – mondta.

50 oltás egy hét alatt

– Egy hét alatt 50 H1N1 elleni védőoltást adtunk be, ami kevesebb, mint amennyit vártam. Tavaly a szezonálisból két hét alatt 250-et adtunk be. Sokan csak érdeklődnek. Én az ÁNTSZ körlevele alapján ismertetem a hatásait és a kockázatait, ők pedig elmennek gondolkodni, hogy kell-e nekik – mondta el az Ortutay utcában rendelő Kormányos Szilvia. Eddig főként azok jöttek, akik korábban is felvették a szezonális oltást, közülük pedig a legtöbben a H1N1 ellenit is kérik.

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2009. október 17. 16:32
  „14. halott ember már nem kér oltást, nincs haszna. A hulla elrohad oltás nélkül is.”
 • 14. aranka2 2009. október 14. 18:39
  „Épeszű ember nem kéri az oltást. Nincs semmi értelme, azon kívül, hogy a gyártónak így kevesebb jut a zsebébe.”
 • 13. flexsnake 2009. október 14. 15:32
  „Nem mind a háromnak. Egynek volt egy többszörös áttételes daganata.
  Aki nem kéri az oltást az dögöljön bele. De ne fertőzzön és ne játssza az agyát. Nyomozást rendeltek el rémhírterjesztés miatt, remélem a hozzászólók zömét is előveszik.”
 • 12. Horton 2009. október 14. 09:22
  „moderálva személyeskedő”
 • 11. Hmmm... 2009. október 13. 22:11
  „10/ Ezt akartam en is mondani ill. megkerdojelezni. Talan nem egyertelmu a fogalmazasom.”
 • 10. lidocain 2009. október 13. 16:46
  „9 mind a háromnak önmagában is halálos betegsége volt. semmi nem bizonyitja hogy az influenzától haltak meg.
  a legtöbb betegség az állandó stresszre és rossz táplálkozásra vezethető vissza. (ebben igazad van) ezeken meg nem segit a védőoltás csak az ha lenne normális megélhetés,kiszámitható jövőkép. DE NINCS! hála ennek a tetves kormánynak!”
 • 9. Hmmm... 2009. október 13. 15:12
  „Tehat osszen harom szemely halt meg N1H1-ben. Ehhez kellett 4.4 milliardos allami megrendeles. Vajon hanyan halnak meg rakos megbetegedesben aminek zome megelozheto lenne? Valami hatalmas gond van a mai kormany logikajaval. A helyes taplalkozas, nyugodt elet es folytathatnam nem lenyeges!”
 • 8. Szodabikarbona18 2009. október 13. 14:58
  „moderálva”
 • 7. Szodabikarbona18 2009. október 13. 14:56
  „egyáltalán nem kell felvenni a vakcinat,lásd a tegnapi esetet: vért hányt töle egy beoltott !”
 • 6. flexsnake 2009. október 13. 14:32
  „4. akkor a háziorvosod egy marha. Nem kell egyszerre a kettőt. Ez két külön típus. Lehet csak egyiket is. Sok beteg csak a hagyományost kéri amit már megszoktak.”
 • 5. flexsnake 2009. október 13. 14:31
  „kedves Kopasz úr, remélem nem megy az utcára, nehogy aztán megcsípje egy kullancs és lájmkóros(:P) legyen, szar lesz c-vitaminnal kezelni :) Külön felhívnám figyelmét a vitaminmérgezés tüneteire :)
  Nem kérdezni kell hanem kötelezően elrendelni az oltást. Aki nem veti alá magát azt különítsük el. Veszélyforrás!”
 • 4. Rosmary53 2009. október 13. 14:11
  „A háziorvosomtól tudom, hogy a hagyományos és az új " vírusirtót" egyszerre kell beadni a páciensnek. Nos, ha ebből bajom lesz, csak a boncolásom után derül ki, miben patkoltam el...ezt nem vállalom be. Majd együtt fekszem a H1N1 formulával, teázgatunk, olvasgatunk, netezünk. Nem kell ezt olyan véresen komolyan (be)venni, ha nem kell a népnek az "ótás" még ingyen se, majd csak leállnak a kampánnyal, gyártással. Minden elmúlik egyszer.”
 • 3. comet 2009. október 13. 13:54
  „"A legnagyobb gond az oltást gyártó offshore-cég homályos tulajdonosi háttere. Gyanakvásra ad okot, hogy a 4,4 milliárd forintos állami megrendelés egy olyan cég kasszájába folyik be, melynek többségi tulajdonosát senki sem ismeri. 2006-ban már kétmilliárd forintot juttatott a magyar állam az Omninvest Kft.-nek a fejlett világban eddig egyetlen halálesetet sem okozó madárinfluenza elleni oltóanyag kifejlesztésére, melyből azután egy ampullával sem adtak el senkinek. Ahogy az új influenza elleni magyar vakcinára sem érkezett még egyetlen külföldi megrendelés sem..."”
 • 2. karaly 2009. október 13. 12:53
  „Szerintem ez is a kormány elleni bizalmatlanságot jelenti. Amit ez a kormány pártol - mint a védőoltást- azt az emberek elutasítják.”
 • 1. gróf 2009. október 13. 08:55
  „Pedig mindenki ebben hal meg...

  "A hivatalos közlés szerint az új influenza harmadik magyar áldozata volt az a nyíregyházi nő, aki október 2-án halt meg. A család szerint azonban Rita halálát az okozta, hogy hiába szólt több nőgyógyásznak is a mellében érzett csomóról és hiába ment el rendszeresen a szűrésekre, a legutolsó pillanatig nem vették észre, hogy melldaganata van. A nő után egy háromhónapos gyermek maradt. A család perelni készül."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegszik a 33 ezer lakás

Befűtenek a mintegy 33 ezer megyei lakásban a városi hőszolgáltatók a napokban – legkorábban Csongrádon. Tovább olvasom