Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Nem indult még be a szerbbiznisz

Szeged - Jól végződött a tavalyi év Szerbia számára, december 19-étől vízum nélkül léphetnek be állampolgárai az EU országaiba. A szakemberek szerint a dél-alföldi régió és Szeged is sokat profitálhat a változásokból, de egyelőre nem indult be a „szerbbiznisz".
Szegedi éttermek üzletvezetőit faggattuk arról, meglátszik-e a forgalmukon, hogy vízum nélkül jöhetnek Magyarországra a szerb állampolgárok.

– Nem látszik meg, hogy vízum nélkül jöhetnek, nem jönnek többen, mint eddig. A mi éttermünkben mindig sok román és szerb vendég fordult meg, de nem nőtt a számuk. Addig, amíg nem épült meg az M5-ös autópálya többen voltak, mint most. Talán inkább Kecskemétre, Budapestre mennek. Reménykedünk benne, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetével a szegedi fürdőkbe is több szerb vendég érkezik, így hozzánk is többen ülnek majd be – mondja Bende András, a Matusalem étterem vezetője, aki hozzáteszi, hogy a szerb vendégekkel sosem volt problémájuk, számukra az a fontos, hogy jót egyenek, jót igyanak, nem nézik az árakat, igaz, az átlagnál hangosabbak, de ez egy szombat estén nem jelenthet gondot.

A Roosevelt téri halászcsárda felkészült a szerb vendégekre is, honlapjukon az étlapot akár a déli szomszédaink nyelvén is böngészhetjük, de az étteremben sincs ez másképp, sőt olyan pincér is dolgozik a halászcsárdában, aki jól beszél szerbül – tudtuk meg Ferenczi Dezső üzletvezetőtől, aki szerint, egyelőre nem nőtt jelentősen a szerb vendégek száma, de valamivel többen érkeznek, mint korábban.

– Mindennap vannak szerb vendégeink. Közülük sokan visszatérők, de egyre több az új arc is. A szerbek jó vendégek. Jól fogyasztanak, nem az étlap jobb, hanem bal oldalát nézik, azaz nem az árakkal, hanem az ételekkel vannak elfoglalva. Persze van, aki csak egy halászlére jön be, nem mindenkire jellemző a nagy fogyasztás. Elsősorban a halételeket és a gulyást, a magyaros ételeket választják – mondta el Ferenczi Dezső, aki hozzátette, hogy a Fehértói halászcsárdában nőtt a forgalom, hiszen az az étterem egyaránt útba esik azoknak, akik az M5-ösön utaznak, és azoknak is, akik vásárolni jönnek Szegedre. Az étterem vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a Szerbiából érkező vendégekre, a szabadkai lapokban és a rádióban is rendszeresen hirdetnek magyar és szerb nyelven is.

A Port Royal étteremben sem érzik egyelőre, hogy jelentősen emelkedett volna a szerb vendégek száma. – Valamivel többen vannak, de komoly növekedésről nem tudok beszámolni – mondja Mák Tibor üzletvezető.

– Azt én is látom, hogy a városban egyre többen vannak, de az étteremben ez egyelőre nem látszik meg. Még nem készülünk szerbre fordítani az étlapot, olyan nagy számban nincsenek szerb vendégeink, és egyelőre nem is hirdetjük magunkat a határon túl. Jönnek, de nem sokkal vannak többen, mint korábban – mondja Mák Tibor, aki hozzáteszi: bár a szerb vendégek fogyasztására nem lehet panasz, úgy érzi, a kilencvenes évek közepén több pénzt költöttek el Szegeden déli szomszédaink, mint mostanság.

Olvasóink írták

 • 19. CID 2010. január 30. 18:43
  „vimvi : Néha még, szimpatikus megnyilvánulásaid is vannak :)”
 • 18. vimvirepellere 2010. január 29. 18:05
  „Ma a Tescoban újra szemtanúja voltam a híres szerb udvariasságnak, 2 nagydarab vadbarom úgy nyomakdott, mintha egy rohadt piacon lennének, és nem foglalkoztak az előttük lévő kisgyerekkel sem. Remélem ezek a büdös barmok budimpest-ig meg sem állnak.”
 • 17. Buksi 2010. január 29. 16:28
  „Sajna Szegednek hosszútávon nem nagyon jók a kilátásai! Nincs komolyabb húzó ipar, rengeteg a szolgáltatás, A Tisza menti adotsáokat eggyáltalán nem használjuk ki, tehát ki az a hülye aki a Kárász utca vagy a Széchényi tér végett ide utazik több napra !! ?????”
 • 16. antikos 2010. január 29. 14:04
  „Ott sincs lové...”
 • 15. magyarock1 2010. január 29. 13:36
  „Én annyira nem bánom,hogy a dél-szerbiai hordák nem állnak meg Szegeden üvöltözni.Volt szerencsém mellettük nyaralni Görögországban,megrázó élmény volt.”
 • 14. grandeg 2010. január 29. 13:05
  „Uraim!
  Vegyük már észre az a vízummentesség nem azoknak szól, akik eddig is átjártak és itt éltek vásároltak neadj Áfáztak - többek között a vajdasági magyarok. Ők ezek után is jönnek, de eddig is jöttek. Itt a szerbia lentebbi részében lakók jártak vele jól ,ismét megnyílt az út Ausztriába de főleg Németországba. Ők - legalábbis az utazók 95% nem is akart és nem is fog itt megállni. És itt nem arról van szó, hogy jó-e a kaja vagy olcsó. Egyszerűen az van , hogy mi nem érdekeljük a szerbeket. Rajtunk csak átutaznak. A vajdasági magyarok pedig ezután is eljárnak Mórahalomra fürdeni, és bevásárolni a Cora-ba. Én nagy forgalomnövekedésben nem bíznék. Nem az a kategória lett kedvezményezett, aki nekünk fontos lenne. Apropó van ilyen?”
 • 13. Godina 2010. január 29. 13:05
  „Kedves KolompárRómeó!

  Nagyon tévedsz.A férjem szerb állampolgár.Az első biometrikus útleveléhez 2008 decemberében kértünk időpontot.2009 március közepén ment be SUP-ra az adatok felvételéhez és onnan számítva 10 nap helyett 21 napra kapta meg mert nem győzte sem a SUP sem a nyomda az adat feldolgozást mivel olyan sokan igényelték meg már akkor az újfajta útlevelet.Még el sem telt egy év és a páromnak betelt ez az útlevele.Sajnos sógor-koma-jó barát alapon most kapott fél nap alatt a következő napra időpontot,mert a mostani várokozási idő a terminre nem három hónap hanem öt.Akik tavaly augusztusban adták be a kérelmet az útlevélre azok még csak most jutottak be az adatok felvételére.És még ehhez hozzá kell fűznöm azt is,hogy a SUP reggel 8-tól este 9-ig dolgozik a délután négy helyett.Egyszóval ezt már ők rég elkezdték még a vízummentesség előtt egy évvel és mégsem tudják a lakosság igényeit kielégíteni,mert sokan már másodjára állnak sorba az új útlevélért.Ugyanis a szerbek sem hülyék.Minek álljanak meg itt Szegeden,ha az autópályán gyorsan felérnek Pestre.Arról nem is beszélve,hogy rengeteg szerb dolgozik kint Bécsben és Németországban.Itt nálunk már nincs semmi érdekes amiért ide jönnének,csak a Mórahalmi termál fürdő. :-( Szóval: ennyit az egész vízummentességről.”
 • 12. lamatic 2010. január 29. 12:57
  „5. hozzászólás spiler 2010.01.29. 09:49 talán kicsit érthetetlen de benne van minden:
  - sok minden olcsóbb (hogyan is lehet olcsóbb??? az osztrák is olcsóbb!!! hmmm valami bűzlik, tán sok az adó??!!)
  - kaja (turizmus alapköve) talán nem kellene lottót játszani mikor betérünk egy étterembe, hogy jó e kaja, az a szakács van e ki volt, átvág e a pincér, megdug.. e a tulaj a kurv...és jó kedve van..) fontos hogy a mennyiség és a minőség, kiszolgálás kiváló legyen állandoan
  -több nyelven beszélnek...mondjuk mi nyavajának több nyelven beszélni, 1 nyelvvel is lehetünk barmok..nemdebár?!
  - hangosak, legyünk mi is AZOK
  u.i. a fürdők részére (ne írjatok ki semmit szláv nyelven csak Angolul és Magyarul) mármint a turisták részére!!!”
 • 11. CID 2010. január 29. 12:57
  „Ja, ha Szerbiához csatolnak :)

  Mondjuk én is szervbiznisznek olvastam :( Mondjuk erre nem vagyok büszke.”
 • 10. bootscode 2010. január 29. 12:50
  „Egyszerű a képlet: akinek volt pénze, az eddig is utazott és nem csak Szegedig. Akinek nincs az egyértelmű, hogy nem fog. A szerbiai fiatalok 70-80 %-a még nem járt külföldön és nem a vizumkényszer miatt.”
 • 9. SSO 2010. január 29. 12:09
  „Nem indult még be a szervbiznisz....
  4szer olvastam újra,mert kicsit furcsáltam:D de rájöttem, hogy ez a cím: Nem indult még be a szerbbiznisz.
  Mondjuk a két dolog eléggé összefügg...
  A délvidéki magyaroknak viszont örülök, mert a testvéreink. Lesz még Hazánk újra egységes! Isten minket úgy segítsen!”
 • 8. tomth 2010. január 29. 11:38
  „Ami a vendéglátást illeti Szeged az a szerbiaihoz képest egy nagy nulla. Kint sokkal jobbak az ételek, nagyobbak az adagok és olcsóbb. Rendszeresen járok éttermekbe itthon is meg külföldön is.”
 • 7. vimvirepellere 2010. január 29. 11:15
  „5. hozzászólás spiler 2010.01.29. 09:49

  He???? ;)”
 • 6. bakosandrás 2010. január 29. 10:15
  „Ezt az ötöst elég megerőltető végigolvasni.”
 • 5. spiler 2010. január 29. 09:49
  „Rendszeresen járok a Szerbekhez ,Horvátokhoz ott sikkal olcsobbak az áral, a kaják finomak,az adagok hatalmasak...........ezzelszembe nálunk a árak elég magasak bár igaz ,hogy náluk ez annyira nem szempont,nálunk azért az adgokkal baj van sokszor a megszokott izzel is baj van--vakószinü több szakács is van ,na és kit fog ki az ember........a pincérek udvariasak több nyelven is beszélnek....................adagokrók,megrendeki a csuka pörköltet de előtte enne halászlevet mert tudja ,hogy a csuka pöri túros csuszával kb 1 óra az elkészitése.az ,hogy hangosak,igen....de ha börfejük,batnák mulatoznak azok sem csendesek..........”
 • 4. zehn 2010. január 29. 09:06
  „Buksinak igaza van.Nem értem ezt a világmeváltásra váró hangulatot.Az M5-ös elkerüli a várost.így a szerbek is ezt teszik.Mennek Pestre meg Bécsbe.Ausztriában már szinte minden olcsóbb.És valóban,az új fürdő,bár biztos jó lesz, no de ilyen árak mellett....”
 • 3. Buksi 2010. január 29. 08:28
  „Én a múlt hétvégét Bécsben töltöttem ,és ott tele volt szerb-horvátul beszélő emberekkel.Agyonra voltak vásárolva, jobbnál-jobb, márkás zacsikal felszerelve. Meg is jegyeztem, hogy sajna ezek már nem állnal meg Szegeden mint régen, hanem tovább mennek ahol olcsóbért jobbat kapnak. Mi Szegeden mit tudunk nekik nyújtani ?
  Cora, Metro, Tesco már van kint is és valjuk be, sok minden már Szerbiában olcsóbb mint itt.

  Nagy bukta lesz a fürdő is ha 5000 Ft-os napijegy árral szeretnének vendéget becsalogatni ! Az egy 4 fös családnál 20e + a kaja, pia... kijön kb. 30-35e Ftra egy nap !!! Horror !!!”
 • 2. vimvirepellere 2010. január 29. 07:59
  „Reménykedünk benne, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetével a szegedi fürdőkbe is több szerb vendég érkezik, így hozzánk is többen ülnek majd be - mondja Bende András a Matusalem étterem vezetője

  Kedves Öregem, akkor menj és fürödj meg szaunázz velük sokat, és ne botránkozz meg mikor fülsértően ordibálnak 10 centiről egymásnak, meg ujjal kicsapják oldalra a taknyukat. Vagy inkább csak ne kívánd azt, hogy a szegedi fürdőket ellepje a balkán.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. január 29. 07:35
  „Figyelembe kéne venni, hogy a volt jugoszláv országokban az embereknek 75-80%-ának nincs is útlevele, ha meg van, akkor nem biometrikus, ami a vízummentesség feltétele. Hirtelen pedig nem fognak millió számra ilyen útlevelet venni a szerbiaiak. Ha mégis, akkor meg kicsit messzebb mennek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei H1N1-mérleg

Szeged - Tévhit, hogy az országos átlagnál több páciens hunyt el a H1N1 okozta szövődményben… Tovább olvasom