Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Nem jár pénz az alkoholistákért Szegeden

Áprilistól egyetlen fillért sem kapnak a kórházak a bennfekvésre szoruló alkohol- és drogbetegek gyógyítására. Az addiktológiában harmincéves rutinnal rendelkező szegedi városi kórházból a feladatra felkészületlen Gyulára tették a régiós ellátást. A szakmailag tarthatatlan helyzet miatt a régiós tiszti főorvos a minisztériumhoz fordul.
Becslések szerint hazánkban mintegy 1,2 millió alkoholista él – az ő gyógyulási esélyeikre is hatással van az egészségügyi intézmények területi ellátási kötelezettségének átalakítása. Áprilistól a dél-alföldi régió – pontosabban a teljes tiszántúli terület – addiktológiai ellátása Szegedről hivatalosan a gyulai kórházhoz került. A szakemberek szerint vitatható döntés miatt az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének vezetője, Mucsi Gyula a közelmúltban szakmai egyeztetésre hívta a régió érintett vezetőit.

Temesváry Beáta regionális addiktológiai szakfőorvos szerint szakmai szempontból tarthatatlan a feladatátadás és az így kialakult állapot. Ez ugyanis azt jelenti: az alkohol- és drogbetegek kezelését a szakterületen harmincéves tapasztalattal rendelkező szegedi városi kórháztól hivatalosan oda helyezték át, ahol nem is működik addiktológiai osztály.

A súlyosabb eset „győz"

Úgy tudjuk, a szegedi városi kórházban tavaly közel kétezer esetben kezeltek fekvőbetegként alkoholistákat, illetve drogfüggőket. Humánumból április óta is sokukat ellátják, információink szerint azóta kétszáz esetben kellett befektetni alkoholbetegeket. Úgy értesültünk, mivel külön finanszírozás nélkül, pszichiátriai célokra fenntartott – és erősen megcsappant számú – ágyakon folyik kezelésük, attól függ, hogy a pszichiátrai vagy az addiktológiai beteget látják el, hogy melyiküknek súlyosabb az állapota.

A magas halálozási aránnyal járó delirium tremens – vagyis az alkoholelvonás miatt kialakuló állapot – kezelése pedig megfelelő felkészültségű szakemberek munkáját igényli. Ráadásul bármelyik, járó betegként kezelt alkoholistánál bármikor szükség lehet a fekvőbeteg-ellátásra, amire a gyulai kórház nincs felkészülve. A doktornő szerint a Gyulára kerülő alkoholbetegeket most is az ottani intenzív osztályon kezelik. A területi ellátási kötelezettség átalakításával együtt a szegedi városi kórházban 75-ről 31-re csökkentették az addiktológiai betegek eddigi ellátását is biztosító pszichiátriai osztály finanszírozott ágyszámát. Ez a változás pedig erősen megnehezítheti a feladatok esetleges visszavételét is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az addiktológiai fekvőbeteg-ellátás az ország egyetlen olyan szakmacsoportja, amelyhez az OEP semmiféle nevesített finanszírozást nem rendelt. Ez azt jelenti, hogy minden kijelölt kórháznak külön forrás nélkül, máshonnan átcsoportosítva kell megoldania a súlyos alkoholbetegek kezelését.

Mucsi Gyula szerint a finanszírozás hiánya segítheti is a régiós feladatellátás megegyezéses rendezését. Az ugyanis egyik intézménynél sem érinti a teljesítménykorlátot, s így a biztosítótól érkező finanszírozást.
Az érintett kórházfenntartók számára tehát valószínűleg vállalható lesz a feladat visszaadása a szegedi városi kórháznak. A célforrások nélküli addiktológiai ellátás rendszere viszont nem tartható – ebben egyetértettek a közelmúltbeli egyeztetésen a régió szakemberei. Ezért hamarosan levélben fordulnak a minisztériumhoz és a feladatellátásra vonatkozó szakmai javaslatuk mellett arra is rákérdeznek: hogyan akarja kezelni a finanszírozás problémáját a tárca.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A modellmustra bája

Szőke, barna, vörös, fekete, magas és kevésbé, miniszoknyás vagy nadrágkosztümös, mosolygós, esetleg… Tovább olvasom