Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Nem jó a hozott fotó a diákigazolványhoz

Szeged - Januártól az okmányirodákban fotózzák a diákigazolványhoz az iskolásokat. Ami a szülők szerint macera, az oktatási államtitkárság szerint praktikum.
Nemcsak drágább, de bonyolultabb is diákigazolványhoz jutni 2012. januártól. A korábbi 550 forint helyett 1400 forintot kell fizetni, és ettől az évtől az okmányirodák készítik a diákokról a fényképet, és ők veszik fel az aláírást is.

– Készült a kislányunkról nemrég igazolványkép, amit bevittem az iskolába a diákigazolványhoz, de közölték, hogy ez nem így működik – mesélte a szeptembertől iskolás Ágnes apukája, Péter. – A gyereket az okmányirodában fotózzák le, ahová nyilván nekem vagy a feleségemnek kell elvinnünk. Időpontot nem tudtunk kérni az ügyfélkapun keresztül, mert ez a típusú ügyintézés – a honlap szerint – nem szerepel az iroda tevékenységei között.

A fotózás után az iskola egy csekket ad a szülőknek, amelynek az igazolószelvényét szintén vissza kell juttatni az oktatási intézményhez. Az okirat ezután készül el, de legalább nem kell elmenni érte: az igazolványt a lakcímre postázzák.

A szülők szerint fölösleges a macera, az oktatási államtitkárság szerint viszont így biztonságosabb és több szolgáltatást nyújtó kártya készül. Az új típusú igazolvány egy chipes kártya, az azonosító végigkíséri a diákot az iskolaéveken, nem változik akkor sem, ha intézményt vált. Ezért sem adhatják ki az iratot az iskolák.

– Az új oktatási igazolványok a nemzeti egységes kártyarendszer specifikációjához illeszkedő B típusú biztonsági okmányok – közölte érdeklődésünkre a NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkárságának sajtóosztálya. Az új rendszerben az igénylés elektronikusan történik, ehhez a fényképet és az aláírást digitálisan kell bevinni a rendszerbe. Az iskolák viszont ezt nem tudják megcsinálni.

– Az okmányirodák bevonása logikus lépés, hiszen az egyéb okmányok igénylése is itt történik, az infrastruktúra és a központi nyilvántartással való kapcsolat már adott, valamint az okmányirodák országosan könnyen elérhetők – olvasható a sajtóosztály válaszában.

Szerintük az új igazolvány a korábbinál biztonságosabb, és sokkal „okosabb" is, mert „egyre bővülő körben vehetők majd igénybe elektronikus szolgáltatások".

Arra a felvetésre, hogy miért nem tudtak a szülők időpontot kérni az ügyintézéshez, a sajtóosztály azt válaszolta, hogy az ilyen jellegű problémákat az okmányiroda vezetőjénél célszerű jelezni. De a rendszer további fejlesztése, a folyamatok pontosítása még zajlik.

Olvasóink írták

  • 2. dBrown 2012. március 10. 13:56
    „Nem arról volt szó, hogy egy kártya lesz, és az lesz a személyi, lakcím, taj, jogsi, diák stb.?”
  • 1. igazságkereső 2012. március 10. 11:19
    „Az okmányiroda tevékenységét, működési struktúráját kellene már végre az európai normákhoz igazítani, tevékenységét racionalizálni! De hát ez negyven év "beágyazottság" után elég nehézkesen megy Magyarországon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás menet a demokráciáért

Tovább olvasom